Namaz kıldırma karşılığında ücret almak caiz midir?
Namaz kıldırma karşılığında ücret almak caiz midir?
Ziyaretçi
Din İşleri Yüksek Kurulu Dini Sorular
NAMAZ
Cevap Gönder:
Misafir Kullanıcı tarafından yazılan
İslam dininde ilke olarak ibadet karşılığında ücret almak caiz değildir. Çünkü ibadetler Allah için yapılır. İslam’ın ilk dönemlerinde durumu uygun olan herkes namaz kıldırabiliyordu. Dolayısıyla namaz kıldırmak için belli kişilerin görevlendirilmesine ihtiyaç duyulmuyordu. İslam toplumunda kültür düzeyinin farklılaşması, farklı işlerle meşguliyetin artması ve zamanla namaz kıldırmaya ehil kimselerin azalması gibi sebeplerle, sürekli mescitlerde bulunacak görevlilere ihtiyaç duyuldu. Dolayısıyla her vakit namaz kıldıracak görevlilerin belirlenmesi cihetine gidilmiş; namaz kıldırmak üzere görevlendirilen kimselere de geçimlerini sağlamaları için ücret ödenmiştir. Nitekim İslam alimleri, imamet, müezzinlik, dini öğretme gibi işlerden ücret almayı bu görevlerin sahipsiz kalmaması gerekçesiyle caiz görmüşlerdir (İbn Nüceym, el-Bahr er-Raik, VIII, 23, İbn Abidin, Reddü’l-Muhtar, XXIV, 293).
İmamlık ve müezzinlik gibi görevleri yürütenler fiilen bu görevleri yaptıkları için değil, kendilerini bu göreve bağlamaları (habs-i nefs) sebebiyle maaş almaktadırlar. Bu itibarla imamlık vb. görevlerin icrasından dolayı maaş alınmasında dini açıdan bir sakınca yoktur.
bu yoruma cevap yazıyorsunuz...
Bu Soruya Gelen Cevaplar:
Misafir Kullanıcıİslam dininde ilke olarak ibadet karşılığında ücret almak caiz değildir. Çünkü ibadetler Allah için yapılır. İslam’ın ilk dönemlerinde durumu uygun olan herkes namaz kıldırabiliyordu. Dolayısıyla namaz kıldırmak için belli kişilerin görevlendirilmesine ihtiyaç duyulmuyordu. İslam toplumunda kültür düzeyinin farklılaşması, farklı işlerle meşguliyetin artması ve zamanla namaz kıldırmaya ehil kimselerin azalması gibi sebeplerle, sürekli mescitlerde bulunacak görevlilere ihtiyaç duyuldu. Dolayısıyla her vakit namaz kıldıracak görevlilerin belirlenmesi cihetine gidilmiş; namaz kıldırmak üzere görevlendirilen kimselere de geçimlerini sağlamaları için ücret ödenmiştir. Nitekim İslam alimleri, imamet, müezzinlik, dini öğretme gibi işlerden ücret almayı bu görevlerin sahipsiz kalmaması gerekçesiyle caiz görmüşlerdir (İbn Nüceym, el-Bahr er-Raik, VIII, 23, İbn Abidin, Reddü’l-Muhtar, XXIV, 293).
İmamlık ve müezzinlik gibi görevleri yürütenler fiilen bu görevleri yaptıkları için değil, kendilerini bu göreve bağlamaları (habs-i nefs) sebebiyle maaş almaktadırlar. Bu itibarla imamlık vb. görevlerin icrasından dolayı maaş alınmasında dini açıdan bir sakınca yoktur.
14 Şubat 2015 - 08:08:21
Son Sorular:
2782 Gün 8 Saat 40 dk. önce soruldu
Ceylan Ahıgül sordu
3351 Gün 22 Saat 52 dk. önce soruldu
ece çakır sordu
3382 Gün 13 Saat 33 dk. önce soruldu
Erhan Yiğit sordu
3392 Gün 11 Saat 15 dk. önce soruldu
cansu sordu
3396 Gün 6 Saat 34 dk. önce soruldu
mustafa 224 sordu
3404 Gün 5 Saat 39 dk. önce soruldu
emre sordu
3407 Gün 7 Saat 25 dk. önce soruldu
berkay sordu
3411 Gün 1 Saat 43 dk. önce soruldu
ali sordu
3413 Gün 9 Saat 24 dk. önce soruldu
canan sordu
3413 Gün 15 Saat 54 dk. önce soruldu
Şükrü Kum sordu
3418 Gün 1 Saat 36 dk. önce soruldu
Meltem Akar sordu
3425 Gün 8 Saat 49 dk. önce soruldu
Ali Kurtulmuş sordu
3430 Gün 5 Saat 30 dk. önce soruldu
hakan sordu
3434 Gün 6 Saat 6 dk. önce soruldu
arda sordu
3436 Gün 3 Saat 28 dk. önce soruldu
Kerem sordu