Hibeyi kabul etmemek caiz mi?
Kendisine babası tarafından yapılan hibeyi kabul etmeyen kimsenin sorumluluğu var mıdır?
Ziyaretçi
Standart Sorularda Ara
Anne-baba sağlıklarında mallarını çocuklarına bağışlayabilirler mi? Kendisine babası tarafından yapılan hibeyi kabul etmeyen kimsenin sorumluluğu var mıdır? Kişinin taşınmaz mallarını vakfetmesi caiz midir?
Hibe'nin Mahiyeti
Hibenin lûgat manası; teberru, yardım ve kabul eden kimseye faydası olan bir mal. hibede bulunup, diğerlerini hibeden mahrum etmesi caiz midir, değil midir ?
Kendisine Babası Tarafından Yapılan Hibeyi Kabul Etmeyen
Bir günlük yiyeceği olan kişinin dilencilik yapaması caiz mi? Dolayısıyla kendisine babası tarafından yapılan hibeyi sebepli veya sebepsiz kabul etmeyen .
Hibe
1578- Hibeyi kabul eden kimse; hibe edilen malı almak suretiyle ona malik olur. hibede bulunup, diğerlerini hibeden mahrum etmesi caiz midir, değil midir?
Kendisine Babası Tarafından Yapılan Hibeyi Kabul Etmeyen Kimsenin
Kendisine babası tarafından yapılan hibeyi kabul etmeyen kimsenin sorumluluğu var mıd Müslümanların kiliseye girmesi caiz midir? ».
Hediye Ve Hükümleri
Kabul eden, Allahü tealanın gönderdiğini kabul etmiş olur. Reddeden de Onun Mesela, borcunu ödemesini şart etmek caizdir. 2- Karşılık Sual: Verilen hediyeyi geri istemek caiz midir? CEVAP Hediye Ödemezse, hibeden vazgeçebilir.
Ölü Toprakların Mevat Arazinin İhyası
1497 Rızk elde etme yollarından birisi de ziraatle meşgul olmaktır.. 1518 Resûl -i Ekrem sav, Bahreyn mecusilerinden cizye kabul buyurmuştur. kısmına hibede bulunup, diğerlerini hibeden mahrum etmesi caiz midir, değil midir? suali .
Hibe Edilen Malı Geri Almak Caiz Midir? Kadın Kendi Rızası İle
Ya da kocası vermek zorunda mıdır; vermese günah olur mu? Sorunun Detayı Hibenin karşılıksız ve bir daha geri alınmamak üzere yapılması asıldır. Satmak, hibe etmek, helak veya istihlak etmek gibi. Hanefîler bu hadisi, hakim kararı olmaksızın, rızaya dayanan, hibeden vazgeçme anlamında kabul ederler.
Anne Babaların Evlatları Arasında Ayrım Yapması Caiz Midir?
Bu hibeye Resulullahı şahit kılmazsan kabul etmiyorum. dedi. Bunun üzerine bana yaptığı hibeye şahit kılmak için babam, beni de alarak.
Hibe
. bir hibede bulunursa, sonradan atiyye ve hibesinden rücü etmesi ona helal olmaz, 5753 - Bir rivayette: Atiyye veya hibesinden dönen, kusmuğuna dönen adam göndererek: Sen Hayre ye zinetini tasadduk etmesine izin verdin mi? deyince Resûlullah aleyhissalatu vesselam kadının hibesini kabul buyurmuştur. .
Cevap Gönder:
Misafir Kullanıcı tarafından yazılan
İslam hukukunda hibe, iki taraflı bir akit olup, tamam olması için hibe edilen kişinin hibeyi kabul edip teslim alması gerekir (Mevsıli, el-İhtiyar, III, 395). Dolayısıyla kendisine babası tarafından yapılan hibeyi sebepli veya sebepsiz kabul etmeyen kişinin herhangi bir sorumluluğu olmaz. Ancak bu kabul etmemenin, babayı kırmadan ve edep ölçüleri içerisinde yapılması uygun olur.
Diğer taraftan anne ve babanın sağlıklarında çocuklarına yaptıkları hibede onlar arasında ayırım gözetmemeleri, onlara eşit veya adaletli davranmaları, evlatlar arasında kırgınlığa, soğukluğa sebep olacak davranışlardan uzak durmaları gerekir. Nitekim sahabeden Beşir b. Sa’d, oğlu Nu’man’a bir hibede bulunmak ve Hz. Peygamber (s.a.s.)’i de buna şahit tutmak istemişti. Ancak Hz. Peygamber (s.a.s.); "Öteki çocuklarına da bir şey bağışladın mı? " diye sormuş, hayır, cevabını alınca da, "Allah’tan korkun ve çocuklarınız arasında adaletli davranın." (Buhari, Hibe, 12-13; Müslim, Hibat, 9-19) buyurmuştu.bu yoruma cevap yazıyorsunuz...
Bu Soruya Gelen Cevaplar:
Misafir Kullanıcıİslam hukukunda hibe, iki taraflı bir akit olup, tamam olması için hibe edilen kişinin hibeyi kabul edip teslim alması gerekir (Mevsıli, el-İhtiyar, III, 395). Dolayısıyla kendisine babası tarafından yapılan hibeyi sebepli veya sebepsiz kabul etmeyen kişinin herhangi bir sorumluluğu olmaz. Ancak bu kabul etmemenin, babayı kırmadan ve edep ölçüleri içerisinde yapılması uygun olur.
Diğer taraftan anne ve babanın sağlıklarında çocuklarına yaptıkları hibede onlar arasında ayırım gözetmemeleri, onlara eşit veya adaletli davranmaları, evlatlar arasında kırgınlığa, soğukluğa sebep olacak davranışlardan uzak durmaları gerekir. Nitekim sahabeden Beşir b. Sa’d, oğlu Nu’man’a bir hibede bulunmak ve Hz. Peygamber (s.a.s.)’i de buna şahit tutmak istemişti. Ancak Hz. Peygamber (s.a.s.); "Öteki çocuklarına da bir şey bağışladın mı? " diye sormuş, hayır, cevabını alınca da, "Allah’tan korkun ve çocuklarınız arasında adaletli davranın." (Buhari, Hibe, 12-13; Müslim, Hibat, 9-19) buyurmuştu.14 Şubat 2015 - 08:10:59
Son Sorular:
2612 Gün 1 Saat 40 dk. önce soruldu
Ceylan Ahıgül sordu
3181 Gün 15 Saat 51 dk. önce soruldu
ece çakır sordu
3212 Gün 6 Saat 33 dk. önce soruldu
Erhan Yiğit sordu
3222 Gün 4 Saat 14 dk. önce soruldu
cansu sordu
3225 Gün 23 Saat 33 dk. önce soruldu
mustafa 224 sordu
3233 Gün 22 Saat 39 dk. önce soruldu
emre sordu
3237 Gün 0 Saat 24 dk. önce soruldu
berkay sordu
3240 Gün 18 Saat 42 dk. önce soruldu
ali sordu
3243 Gün 2 Saat 24 dk. önce soruldu
canan sordu
3243 Gün 8 Saat 53 dk. önce soruldu
Şükrü Kum sordu
3247 Gün 18 Saat 36 dk. önce soruldu
Meltem Akar sordu
3255 Gün 1 Saat 49 dk. önce soruldu
Ali Kurtulmuş sordu
3259 Gün 22 Saat 30 dk. önce soruldu
hakan sordu
3263 Gün 23 Saat 5 dk. önce soruldu
arda sordu
3265 Gün 20 Saat 27 dk. önce soruldu
Kerem sordu