Yaptığımız ibadetlerin sevabı hayatta olanlara ve ölmüşlerimize bağışlanabilir mi?
Yaptığımız ibadetlerin sevabı hayatta olanlara ve ölmüşlerimize bağışlanabilir mi?
Ziyaretçi
Sevab Bağışlamak
2- Hac gibi, hem beden, hem malla yapılan ibadetlerin sevabını bağışlamak caizdir. kazandığı farz veya nafile bütün sevabları ölü diri herkese bağışlayabilir mi? Sual: Yaptığımız ibadetlerin sevabını ölmüşlerimize gönderince, haberdar olup çok Hayatta olanlara gönderince, haberleri olmadığına göre, bunlara sevab.
Yaptığımız İbadetlerin Sevabı Hayatta Olanlara Ve Ölmüşlerimize
Yapılan ibadetin ve hayırların sevaplarının başkasına bağışlanması caizdir. Kişi, okuduğu Kur an-ı Kerim in, kıldığı namazın ve işlediği bir hayrın sevabını.
Din İşleri Yüksek Kurulu Dini Sorular
DUA ve ZİKİR
Cevap Gönder:
Misafir Kullanıcı tarafından yazılan
Yapılan ibadetin ve hayırların sevaplarının başkasına bağışlanması caizdir. Kişi, okuduğu Kur’an-ı Kerim’in, kıldığı namazın ve işlediği bir hayrın sevabını başkasına bağışlayabilir. İster sağ, ister ölmüş olsun, kendisine sevap bağışlanan kimsenin, bundan yararlanacağı umulur. Başkası tarafından bağışlanan sevapla, bir kimsenin bizzat yapması gereken ibadet borçları ödenmiş olmaz ise de, bunlar iyilik ve sevaplarının çoğalmasına ve derecesinin yükselmesine vesile olabilir. Annesi ve babası öldükten sonra, onlara bir iyilik yapıp yapamayacağını soran kişiye Hz. Peygamber (s.a.s.); "Evet, onlara dua etmek, rahmet dilemek, onlar için istiğfar etmek, vasiyetlerini yerine getirmek, dostlarına hürmet edip ikramda bulunmak, akrabaları ile ilgilenip onlara karşı üzerine düşeni yapmaktır" buyurmuştur (Ebu Davud, Edeb, 130; İbn-i Mace, Edeb, 2). Annesinin aniden öldüğünü, şayet konuşabilseydi sadaka verilmesini vasiyet edeceğini zannettiğini, onun adına sadaka verirse sevabının kendisine ulaşıp ulaşmayacağını soran sahabiye de: "Evet, ulaşır. Onun namına sadaka ver" buyurmuşlardır (Buhari, Vasaya, 19; Müslim, Zekat, 16, H. No: 2373).
Buna göre, sevabı ölen kimsenin ruhuna bağışlanmak üzere her türlü ibadet yapılabileceği gibi, çeşitli vesilelerle dua da edilebilir. Yapılan ibadet ve hayırların sevabının bağışlanması, hayır duada bulunulması için kabir başında bulunmak şart değildir. Ancak imkanı olanların zaman zaman kabir ziyaretinde bulunarak orada dua etmesi daha uygundur. Zira Hz. Peygamber (s.a.s.)’in Cennetü’l-baki’ye gidip orada dua ettiği bilinmektedir (Müslim, Cenaiz, 35; H No: 2299-2301).bu yoruma cevap yazıyorsunuz...
Bu Soruya Gelen Cevaplar:
Misafir KullanıcıYapılan ibadetin ve hayırların sevaplarının başkasına bağışlanması caizdir. Kişi, okuduğu Kur’an-ı Kerim’in, kıldığı namazın ve işlediği bir hayrın sevabını başkasına bağışlayabilir. İster sağ, ister ölmüş olsun, kendisine sevap bağışlanan kimsenin, bundan yararlanacağı umulur. Başkası tarafından bağışlanan sevapla, bir kimsenin bizzat yapması gereken ibadet borçları ödenmiş olmaz ise de, bunlar iyilik ve sevaplarının çoğalmasına ve derecesinin yükselmesine vesile olabilir. Annesi ve babası öldükten sonra, onlara bir iyilik yapıp yapamayacağını soran kişiye Hz. Peygamber (s.a.s.); "Evet, onlara dua etmek, rahmet dilemek, onlar için istiğfar etmek, vasiyetlerini yerine getirmek, dostlarına hürmet edip ikramda bulunmak, akrabaları ile ilgilenip onlara karşı üzerine düşeni yapmaktır" buyurmuştur (Ebu Davud, Edeb, 130; İbn-i Mace, Edeb, 2). Annesinin aniden öldüğünü, şayet konuşabilseydi sadaka verilmesini vasiyet edeceğini zannettiğini, onun adına sadaka verirse sevabının kendisine ulaşıp ulaşmayacağını soran sahabiye de: "Evet, ulaşır. Onun namına sadaka ver" buyurmuşlardır (Buhari, Vasaya, 19; Müslim, Zekat, 16, H. No: 2373).
Buna göre, sevabı ölen kimsenin ruhuna bağışlanmak üzere her türlü ibadet yapılabileceği gibi, çeşitli vesilelerle dua da edilebilir. Yapılan ibadet ve hayırların sevabının bağışlanması, hayır duada bulunulması için kabir başında bulunmak şart değildir. Ancak imkanı olanların zaman zaman kabir ziyaretinde bulunarak orada dua etmesi daha uygundur. Zira Hz. Peygamber (s.a.s.)’in Cennetü’l-baki’ye gidip orada dua ettiği bilinmektedir (Müslim, Cenaiz, 35; H No: 2299-2301).14 Şubat 2015 - 08:04:47
Son Sorular:
2676 Gün 23 Saat 3 dk. önce soruldu
Ceylan Ahıgül sordu
3246 Gün 13 Saat 14 dk. önce soruldu
ece çakır sordu
3277 Gün 3 Saat 56 dk. önce soruldu
Erhan Yiğit sordu
3287 Gün 1 Saat 37 dk. önce soruldu
cansu sordu
3290 Gün 20 Saat 56 dk. önce soruldu
mustafa 224 sordu
3298 Gün 20 Saat 2 dk. önce soruldu
emre sordu
3301 Gün 21 Saat 47 dk. önce soruldu
berkay sordu
3305 Gün 16 Saat 5 dk. önce soruldu
ali sordu
3307 Gün 23 Saat 46 dk. önce soruldu
canan sordu
3308 Gün 6 Saat 16 dk. önce soruldu
Şükrü Kum sordu
3312 Gün 15 Saat 59 dk. önce soruldu
Meltem Akar sordu
3319 Gün 23 Saat 11 dk. önce soruldu
Ali Kurtulmuş sordu
3324 Gün 19 Saat 52 dk. önce soruldu
hakan sordu
3328 Gün 20 Saat 28 dk. önce soruldu
arda sordu
3330 Gün 17 Saat 50 dk. önce soruldu
Kerem sordu