Pazartesi18.08.2025

Yapılan hayrın veya okunan Kur’an’ın sevabı ölen kimseye bağışlanabilir mi?

Yapılan hayrın veya okunan Kur’an’ın sevabı ölen kimseye bağışlanabilir mi?

Ziyaretçi

Din İşleri Yüksek Kurulu Dini Sorular

NAMAZ

Cevap Gönder:

Misafir Kullanıcı tarafından yazılan
Yapılan ibadetin ve hayırların sevaplarının başkasına bağışlanması caizdir. Kişi, okuduğu Kur’an-ı Kerim’in, yaptığı hatmin ve işlediği bir hayrın sevabını başkasına bağışlayabilir. İster sağ, ister ölmüş olsun, kendisine sevap bağışlanan kimsenin, bundan yararlanacağı umulur. Başkası tarafından bağışlanan sevapla, bir kimsenin bizzat yapması gereken ibadet borçları ödenmiş olmaz ise de, bunlar iyilik ve sevaplarının çoğalmasına ve derecesinin yükselmesine vesile olabilir.

Beni Seleme kabilesinden bir adam, annesi ve babası öldükten sonra, onlara bir iyilik yapıp yapamayacağını sordu. Hz. Peygamber (s.a.s.): "Evet, onlara rahmet dilemek, onlar için istiğfar etmek, vasiyetlerini yerine getirmek, akrabaları ile ilgilenip onlara karşı üzerine düşeni yapmak, dostlarına hürmet edip ikramda bulunmaktır." (Ebu Davud, Edeb, 129; İbn Mace, Edeb, 2) buyurmuştur.
Annesinin aniden öldüğünü, şayet konuşabilseydi sadaka verilmesini vasiyet edeceğini zannettiğini belirterek, onun adına sadaka verirse sevabının kendisine ulaşıp ulaşmayacağını soran sahabiye de: "Evet, ulaşır. Onun namına sadaka ver" (Buhari, Vasaya, 19; Müslim, Zekat, 51) buyurmuşlardır.

bu yoruma cevap yazıyorsunuz...

Bu Soruya Gelen Cevaplar:

Misafir KullanıcıYapılan ibadetin ve hayırların sevaplarının başkasına bağışlanması caizdir. Kişi, okuduğu Kur’an-ı Kerim’in, yaptığı hatmin ve işlediği bir hayrın sevabını başkasına bağışlayabilir. İster sağ, ister ölmüş olsun, kendisine sevap bağışlanan kimsenin, bundan yararlanacağı umulur. Başkası tarafından bağışlanan sevapla, bir kimsenin bizzat yapması gereken ibadet borçları ödenmiş olmaz ise de, bunlar iyilik ve sevaplarının çoğalmasına ve derecesinin yükselmesine vesile olabilir.

Beni Seleme kabilesinden bir adam, annesi ve babası öldükten sonra, onlara bir iyilik yapıp yapamayacağını sordu. Hz. Peygamber (s.a.s.): "Evet, onlara rahmet dilemek, onlar için istiğfar etmek, vasiyetlerini yerine getirmek, akrabaları ile ilgilenip onlara karşı üzerine düşeni yapmak, dostlarına hürmet edip ikramda bulunmaktır." (Ebu Davud, Edeb, 129; İbn Mace, Edeb, 2) buyurmuştur.
Annesinin aniden öldüğünü, şayet konuşabilseydi sadaka verilmesini vasiyet edeceğini zannettiğini belirterek, onun adına sadaka verirse sevabının kendisine ulaşıp ulaşmayacağını soran sahabiye de: "Evet, ulaşır. Onun namına sadaka ver" (Buhari, Vasaya, 19; Müslim, Zekat, 51) buyurmuşlardır.14 Şubat 2015 - 08:07:09

Son Sorular:

2898 Gün 21 Saat 49 dk. önce soruldu

Guinness rekorlar kitabına nasıl başvurulur?

Ceylan Ahıgül sordu

3468 Gün 12 Saat 0 dk. önce soruldu

lipomagnet nedir? lipo magnet işe yarar mı?

ece çakır sordu

3499 Gün 2 Saat 42 dk. önce soruldu

Goji berry aktarlarda bulunur mu?

Erhan Yiğit sordu

3509 Gün 0 Saat 23 dk. önce soruldu

deyim olarak adı çıkma ne demek?

cansu sordu

3512 Gün 19 Saat 42 dk. önce soruldu

Hayvanların olmadığı bir dünya bizi nasıl etkiler?

mustafa 224 sordu

3520 Gün 18 Saat 48 dk. önce soruldu

kumru kuşu vurmak günahmı?

emre sordu

3523 Gün 20 Saat 34 dk. önce soruldu

göz nuru dökmek deyiminin anlamı

berkay sordu

3527 Gün 14 Saat 52 dk. önce soruldu

voleybol federasyonu hangi tarihte kurulmuştur?

ali sordu

3529 Gün 22 Saat 33 dk. önce soruldu

ultra liquid zeolite kansere iyi gelir mi?

canan sordu

3530 Gün 5 Saat 3 dk. önce soruldu

Burun Bandı üzerine mesh yapılabilir mi?

Şükrü Kum sordu

3534 Gün 14 Saat 45 dk. önce soruldu

gojidiet çayı nedir? gojidiet kullanan var mı?

Meltem Akar sordu

3541 Gün 21 Saat 58 dk. önce soruldu

bir sayı bir sayının yüzde kaçıdır? nasıl hesaplanır?

Ali Kurtulmuş sordu

3546 Gün 18 Saat 39 dk. önce soruldu

ahi evran ne zaman doğmuş ve ne zaman ölmüştür?

hakan sordu

3550 Gün 19 Saat 15 dk. önce soruldu

iki ayağı bir pabuca girmek deyiminin anlamı nedir?

arda sordu

3552 Gün 16 Saat 36 dk. önce soruldu

İnsan ve hayvanlar doğal unsur mudur?

Kerem sordu