Teyemmüm uygulamasının dayanağı nedir?
Teyemmüm uygulamasının dayanağı nedir?
Ziyaretçi
Teyemmüm Uygulamasının Dayanağı Nedir?
teyemmümün hükmü nedir. Teyemmüm, suyu Teyemmüm uygulamasının dini dayanağını ayet ve hadisler teşkil etmektedir. Teyemmümün.
Din İşleri Yüksek Kurulu Dini Sorular
TAHARET TEMİZLİK
Cevap Gönder:
Bu Soruya Gelen Cevaplar:
Misafir KullanıcıTeyemmüm, suyu temin etme veya kullanma imkanının bulunmadığı durumlarda hades denilen büyük ve küçük hükmi kirliliği gidermek maksadıyla, temiz toprak veya toprak türünden bir maddeye sürülen ellerle yüzü ve iki kolu mesh etmekten ibaret hükmi temizlik demektir.
Abdest ve gusül normal durumlarda su ile yapılan ve maddi temizlenme özelliği de taşıyan hükmi birer temizliktir. Teyemmüm ise suyun bulunmadığı veya bulunduğu halde kullanma imkanının olmadığı istisnai hallerde başvurulan, abdest ve gusül yerine geçen dini nitelikli bir temizlik yöntemidir.
Teyemmüm uygulamasının dini dayanağını ayet ve hadisler teşkil etmektedir. Teyemmümün hangi şartlarda yapılabileceği ayetlerle belirlenmiş ayrıca hadislerle de açıklanmıştır. Nitekim ‘abdest ayeti’ diye bilinen Maide, 5/6 ayetinde, ‘abdest’ ve ‘gusül’ asli temizlenme yöntemleri olarak sunulduktan sonra su bulunamaması durumunda teyemmüme başvurulabileceği ifade edilmiştir: "Ey iman edenler! Namaza kalkacağınız zaman yüzlerinizi, dirseklere kadar ellerinizi ve -başlarınıza mesh edip- her iki topuğa kadar da ayaklarınızı yıkayın. Eğer cünüp iseniz iyice yıkanarak temizlenin. Hasta olursanız veya seferde bulunursanız veya biriniz abdest bozmaktan (def-i hacetten) gelir veya "kadınlara dokunur." (cinsel ilişkide bulunur) da su bulamazsanız, o zaman temiz bir toprağa yönelin. Onunla yüzlerinizi ve ellerinizi mesh edin (Teyemmüm edin). Allah size herhangi bir güçlük çıkarmak istemez. Fakat o sizi tertemiz yapmak ve üzerinizdeki nimetini tamamlamak ister ki şükredesiniz" (Maide, 5/6).
Teyemmüm ile ilgili bir diğer ayette de "... su da bulamazsanız o zaman temiz bir toprağa yönelip (niyet ederek onunla) yüzlerinizi ve ellerinizi mesh edin." (Nisa, 4/43) buyrularak teyemmümün içeriği ve hangi şartlarda bu yönteme başvurulabileceği pekiştirilmiştir.
Hadis kaynaklarımızda teyemmüm ile ilgili pek çok hadis yer almaktadır. Bu hadisler teyemmümün meşru kılınış sürecini ve uygulamasını göstermektedir. Teyemmümü konu edinen hadislerden birinde, cünüp olup su bulamayan ve mesh etmek amacıyla bütün vücudunu toprağa bulayan sahabiye Rasulüllah (s.a.s.): "İki elini ve yüzünü mesh etmen sana kafi gelir" demiş ve nasıl teyemmüm edileceğini ayrıca uygulayarak göstermiştir. Hz. Peygamber (s.a.s.)’in teyemmüm uygulamasında ellerini yere vurduğu, yüzünü ve ellerini (dirseklere kadar) mesh ettiği rivayet edilmiştir (Buhari, Teyemmüm, 4, 5, 8; Müslim, Hayz, 28).14 Şubat 2015 - 08:09:36
Son Sorular:
2801 Gün 12 Saat 23 dk. önce soruldu
Ceylan Ahıgül sordu
3371 Gün 2 Saat 35 dk. önce soruldu
ece çakır sordu
3401 Gün 17 Saat 16 dk. önce soruldu
Erhan Yiğit sordu
3411 Gün 14 Saat 58 dk. önce soruldu
cansu sordu
3415 Gün 10 Saat 17 dk. önce soruldu
mustafa 224 sordu
3423 Gün 9 Saat 22 dk. önce soruldu
emre sordu
3426 Gün 11 Saat 8 dk. önce soruldu
berkay sordu
3430 Gün 5 Saat 26 dk. önce soruldu
ali sordu
3432 Gün 13 Saat 7 dk. önce soruldu
canan sordu
3432 Gün 19 Saat 37 dk. önce soruldu
Şükrü Kum sordu
3437 Gün 5 Saat 19 dk. önce soruldu
Meltem Akar sordu
3444 Gün 12 Saat 32 dk. önce soruldu
Ali Kurtulmuş sordu
3449 Gün 9 Saat 13 dk. önce soruldu
hakan sordu
3453 Gün 9 Saat 49 dk. önce soruldu
arda sordu
3455 Gün 7 Saat 11 dk. önce soruldu
Kerem sordu