Kazaya kalan namazlar kılınırken, yeni vaktin ezanı okunursa bir sakınca olur mu?
Kazaya kalan namazlar kılınırken, yeni vaktin ezanı okunursa bir sakınca olur mu?
Ziyaretçi
Din İşleri Yüksek Kurulu Dini Sorular
NAMAZ
Cevap Gönder:
Bu Soruya Gelen Cevaplar:
Misafir KullanıcıKaza namazı kılarken her hangi bir vaktin ezanının okunması, kılınmakta olan kaza namazına zarar vermez. Vaktinde kılınamayan namazların kaza edilmesi için belli bir vakit yoktur. Kerahet vakitleri dışında her zaman kaza namazı kılınabilir.
Bazı vakitlerde bir kısım ibadetlerin yapılması yasaklanmıştır. Bu vakitlere kerahet vakitleri denilir. Ukbe b. Amir el-Cüheni’den şöyle dediği nakledilmiştir: "Rasulüllah (s.a.s.) bize üç vakitte namaz kılmayı ve ölülerimizi defnetmeyi yasakladı: Güneşin doğmasından itibaren bir veya iki mızrak boyu yükselmesine kadar, güneşin gökyüzünde tam dik oluşundan batıya yönelmesine kadar ve güneşin sararmasından itibaren batmasına kadar" (Müslim, Müsafirin, 293; Ebu Davud, Cenaiz 51; Tirmizi, Cenaiz, 41).
Bu hadiste belirtilen üç vakitte hiçbir namaz kılınamaz. Bu vakitlerin başlama ve bitiş zamanları şöyledir:
a. Güneşin doğmasından itibaren, 40-50 dakika sonrasına kadar.
b. Güneşin, başımızın üzerinde, tam dik bulunduğu vakit. (Öğle vaktinin girmesine yaklaşık 10 dakika kalmasından öğle vaktinin girmesine kadarki süre)
c. Güneş batmazdan önce, gözleri kamaştırmaz hale gelmesinden, batmasına kadar olan vakit. (Güneşin batmasına 40-50 dakika kalmasından itibaren akşam namazı vakti girinceye kadar olan zaman) (Merğinani, el-Hidaye, I, 40).
Bu üç kerahet vaktinde ne kazaya kalmış farz namazlar, ne vitir gibi vacip namaz, ne de daha önce hazırlanmış bulunan bir cenaze namazı kılınamadığı gibi, daha önce okunmuş bir secde ayetinden dolayı "tilavet secdesi" de yapılamaz. Bununla birlikte kerahet vaktinde okunan secde ayetinin secdesi, daha sonraya bırakmak efdal olsa da bu vakitte de yapılabilir. Yine bu vakitlerde hazırlanan cenazenin namazı da kılınabilir.
Güneşin batmasından önceki kerahet vaktinde, sadece o günün ikindi namazının farzı kılınabilir. Fakat mazeretsiz olarak ikindi namazını bu vakte kadar geciktirmek mekruhtur.14 Şubat 2015 - 08:09:37
Son Sorular:
2855 Gün 12 Saat 44 dk. önce soruldu
Ceylan Ahıgül sordu
3425 Gün 2 Saat 56 dk. önce soruldu
ece çakır sordu
3455 Gün 17 Saat 37 dk. önce soruldu
Erhan Yiğit sordu
3465 Gün 15 Saat 19 dk. önce soruldu
cansu sordu
3469 Gün 10 Saat 38 dk. önce soruldu
mustafa 224 sordu
3477 Gün 9 Saat 43 dk. önce soruldu
emre sordu
3480 Gün 11 Saat 29 dk. önce soruldu
berkay sordu
3484 Gün 5 Saat 47 dk. önce soruldu
ali sordu
3486 Gün 13 Saat 28 dk. önce soruldu
canan sordu
3486 Gün 19 Saat 58 dk. önce soruldu
Şükrü Kum sordu
3491 Gün 5 Saat 40 dk. önce soruldu
Meltem Akar sordu
3498 Gün 12 Saat 53 dk. önce soruldu
Ali Kurtulmuş sordu
3503 Gün 9 Saat 34 dk. önce soruldu
hakan sordu
3507 Gün 10 Saat 10 dk. önce soruldu
arda sordu
3509 Gün 7 Saat 32 dk. önce soruldu
Kerem sordu