Pazartesi12.05.2025

"Takva" hakkında bilgi verir misiniz?

"Takva" hakkında bilgi verir misiniz?

Ziyaretçi

Azimet Ve Takva Terimleri Hakkında Karşılaştırıp Örneklendirerek Bilgi

Azimet ve takva terimleri hakkında, karşılaştırıp örneklendirerek bilgi verir misiniz ? Bilindiği üzere dini konularda bir fetva derecesi vardır, bir de takva.

Azimet Ve Takva Terimleri Hakkında Karşılaştırıp Örneklendirerek Bilgi

Bilindiği üzere dini konularda bir fetva derecesi vardır, bir de takva. takva terimleri hakkında, karşılaştırıp örneklendirerek bilgi verir misiniz?

Takva Anlamı Ve Hakkında Bilgi

Takva, Allahü tealadan korkup, yasak ettiği şeylerden elini çekmek, uzaklaşmaktır. İnsana dünyada ve ahirette zarar veren her şey, kötü ahlaktan meydana.

Din İşleri Yüksek Kurulu Dini Sorular

TASAVVUF

Cevap Gönder:

Misafir Kullanıcı tarafından yazılan
Sözlükte sakınma, kaçınma, korunma anlamına gelen takva terim olarak; iman edip emir ve yasaklarına uyarak, Allah’a karşı gelmekten sakınmak, dünya veya ahirette insana zarar verecek, ilahi azaba sebep olabilecek inanç söz, fiil ve davranışlardan ve her türlü günahtan uzak durmak anlamlarına gelir.

 

Kur’an, baştan sona kadar takva-ittika kavramı ile örülmüş, çeşitli formlarda 250 defa kullanılmıştır. 54 defa (ittekullah’a) şeklinde Allah’a karşı gelmekten sakınılması emredilmiştir. Peygamberler de ümmetlerine hep takvayı tavsiye etmişlerdir (Al-i İmran, 3/138). Kur’an’da bu kavram; iman (Şu’ara, 26/11), tevbe (Maide, 5/65), itaat (Nahl, 16/52), günahları terk etmek (Bakara, 2/189), korkmak (haşyet) (Hac, 22/1), ibadet etmek (Nahl, 16/2) ve ihlas (Tevbe, 9/108; Hac, 22/37) anlamlarında kullanılmıştır.

 

Takvanın üç mertebesi vardır; a) Şirk, küfür ve nifaktan korunarak imana sarılmak (Fetih, 48/26). Kelime-i tevhid, (Lailahe illallah=Allah’tan başka ilah yoktur cümlesi) kelime-i takvadır (Tirmizi, Tefsir, 48), b) Büyük günahları işlemekten, küçük günahlarda ısrar etmekten kendini alıkoymak ve dini görevleri, farzları yerine getirmek (A’raf, 7/96), c) Kalbi, Hak’tan meşgul edecek her şeyden temizleyip bütün varlığı ile Allah’a yönelmektir (Al-i İmran, 3/102). Takva kavramının kapsamına iman, ihsan, ihlas, ibadet, itaat, salih amel, birr ve adalet gibi övme ifade eden bütün kavramlar girmektedir. Yani takva kavramı, bu kavramların ifade ettiği bütün anlamları içermektedir. Takva-ittika kavramı adalet ve zulmün zıddıdır (Maide, 5/2, 8; Bakara, 2/189, 237). "Takva, azıkların en hayırlısıdır." (Bakara, 2/197)

bu yoruma cevap yazıyorsunuz...

Bu Soruya Gelen Cevaplar:

Misafir KullanıcıSözlükte sakınma, kaçınma, korunma anlamına gelen takva terim olarak; iman edip emir ve yasaklarına uyarak, Allah’a karşı gelmekten sakınmak, dünya veya ahirette insana zarar verecek, ilahi azaba sebep olabilecek inanç söz, fiil ve davranışlardan ve her türlü günahtan uzak durmak anlamlarına gelir.

 

Kur’an, baştan sona kadar takva-ittika kavramı ile örülmüş, çeşitli formlarda 250 defa kullanılmıştır. 54 defa (ittekullah’a) şeklinde Allah’a karşı gelmekten sakınılması emredilmiştir. Peygamberler de ümmetlerine hep takvayı tavsiye etmişlerdir (Al-i İmran, 3/138). Kur’an’da bu kavram; iman (Şu’ara, 26/11), tevbe (Maide, 5/65), itaat (Nahl, 16/52), günahları terk etmek (Bakara, 2/189), korkmak (haşyet) (Hac, 22/1), ibadet etmek (Nahl, 16/2) ve ihlas (Tevbe, 9/108; Hac, 22/37) anlamlarında kullanılmıştır.

 

Takvanın üç mertebesi vardır; a) Şirk, küfür ve nifaktan korunarak imana sarılmak (Fetih, 48/26). Kelime-i tevhid, (Lailahe illallah=Allah’tan başka ilah yoktur cümlesi) kelime-i takvadır (Tirmizi, Tefsir, 48), b) Büyük günahları işlemekten, küçük günahlarda ısrar etmekten kendini alıkoymak ve dini görevleri, farzları yerine getirmek (A’raf, 7/96), c) Kalbi, Hak’tan meşgul edecek her şeyden temizleyip bütün varlığı ile Allah’a yönelmektir (Al-i İmran, 3/102). Takva kavramının kapsamına iman, ihsan, ihlas, ibadet, itaat, salih amel, birr ve adalet gibi övme ifade eden bütün kavramlar girmektedir. Yani takva kavramı, bu kavramların ifade ettiği bütün anlamları içermektedir. Takva-ittika kavramı adalet ve zulmün zıddıdır (Maide, 5/2, 8; Bakara, 2/189, 237). "Takva, azıkların en hayırlısıdır." (Bakara, 2/197)14 Şubat 2015 - 08:07:16

Son Sorular:

2801 Gün 4 Saat 22 dk. önce soruldu

Guinness rekorlar kitabına nasıl başvurulur?

Ceylan Ahıgül sordu

3370 Gün 18 Saat 33 dk. önce soruldu

lipomagnet nedir? lipo magnet işe yarar mı?

ece çakır sordu

3401 Gün 9 Saat 15 dk. önce soruldu

Goji berry aktarlarda bulunur mu?

Erhan Yiğit sordu

3411 Gün 6 Saat 57 dk. önce soruldu

deyim olarak adı çıkma ne demek?

cansu sordu

3415 Gün 2 Saat 16 dk. önce soruldu

Hayvanların olmadığı bir dünya bizi nasıl etkiler?

mustafa 224 sordu

3423 Gün 1 Saat 21 dk. önce soruldu

kumru kuşu vurmak günahmı?

emre sordu

3426 Gün 3 Saat 7 dk. önce soruldu

göz nuru dökmek deyiminin anlamı

berkay sordu

3429 Gün 21 Saat 25 dk. önce soruldu

voleybol federasyonu hangi tarihte kurulmuştur?

ali sordu

3432 Gün 5 Saat 6 dk. önce soruldu

ultra liquid zeolite kansere iyi gelir mi?

canan sordu

3432 Gün 11 Saat 36 dk. önce soruldu

Burun Bandı üzerine mesh yapılabilir mi?

Şükrü Kum sordu

3436 Gün 21 Saat 18 dk. önce soruldu

gojidiet çayı nedir? gojidiet kullanan var mı?

Meltem Akar sordu

3444 Gün 4 Saat 31 dk. önce soruldu

bir sayı bir sayının yüzde kaçıdır? nasıl hesaplanır?

Ali Kurtulmuş sordu

3449 Gün 1 Saat 12 dk. önce soruldu

ahi evran ne zaman doğmuş ve ne zaman ölmüştür?

hakan sordu

3453 Gün 1 Saat 48 dk. önce soruldu

iki ayağı bir pabuca girmek deyiminin anlamı nedir?

arda sordu

3454 Gün 23 Saat 9 dk. önce soruldu

İnsan ve hayvanlar doğal unsur mudur?

Kerem sordu