Sütkardeşler arasındaki tesettürün ölçüsü nedir?
Sütkardeşler arasındaki tesettürün ölçüsü nedir?
Ziyaretçi
Standart Sorularda Ara
Süt hısımlığı nedir? Bir kadının başka başka doğumlarda emzirdiği iki çocuk sütkardeş olur mu? Sütkardeşler arasındaki tesettürün ölçüsü nedir?
Din İşleri Yüksek Kurulu Dini Sorular
Adak nedir, dindeki yeri nedir? AİLE HAYATI
Cevap Gönder:
Misafir Kullanıcı tarafından yazılan
Aralarında süt hısımlığı bulunan kimseler birbirlerine mahrem sayılırlar. Evliliği devamlı surette haram hale getiren sebepler; akrabalık, süt hısımlığı ve evlilikten kaynaklanan hısımlık olmak üzere üç tanedir (Nisa, 4/23). Tesettürü emreden ayette, Yüce Allah, inanan bir bayandan gözlerini haramdan sakındırmasını istemiş ve zinet yerlerini yabancı erkeklere göstermemesini emretmiştir (Nur, 24/31).
İslam alimleri bu ayetlere ve konu ile ilgili Hz. Peygamber (s.a.s.)’in söz ve uygulamalarına (Buhari, Şehadat, 7; Ebu Davud, Nikah, 6) dayanarak, birbirlerine mahrem olan kimseler arasındaki tesettürün ölçüsünü belirlemişlerdir. Buna göre, bir erkeğin yukarıdaki sebeplerden biri ile evlenmesi yasak olan bir bayanın, başına, saçına, yüzüne, bacakların dizden aşağı kısmına, pazılarına ve göğsüne bakması haram değildir (Mevsıli, el-İhtiyar, Beyrut 1999, V, 406-407).
Bunlarla birlikte bir kimse, cinsi duygularını kontrol etmede problem yaşıyor ve yukarıda sayılan yerlere bakma halinde cinsi duyguları harekete geçiyorsa, hem kendisi hem de yakınları bunu dikkate alarak tedbir almalı ve ona göre hareket etmelidirler.bu yoruma cevap yazıyorsunuz...
Bu Soruya Gelen Cevaplar:
Misafir KullanıcıAralarında süt hısımlığı bulunan kimseler birbirlerine mahrem sayılırlar. Evliliği devamlı surette haram hale getiren sebepler; akrabalık, süt hısımlığı ve evlilikten kaynaklanan hısımlık olmak üzere üç tanedir (Nisa, 4/23). Tesettürü emreden ayette, Yüce Allah, inanan bir bayandan gözlerini haramdan sakındırmasını istemiş ve zinet yerlerini yabancı erkeklere göstermemesini emretmiştir (Nur, 24/31).
İslam alimleri bu ayetlere ve konu ile ilgili Hz. Peygamber (s.a.s.)’in söz ve uygulamalarına (Buhari, Şehadat, 7; Ebu Davud, Nikah, 6) dayanarak, birbirlerine mahrem olan kimseler arasındaki tesettürün ölçüsünü belirlemişlerdir. Buna göre, bir erkeğin yukarıdaki sebeplerden biri ile evlenmesi yasak olan bir bayanın, başına, saçına, yüzüne, bacakların dizden aşağı kısmına, pazılarına ve göğsüne bakması haram değildir (Mevsıli, el-İhtiyar, Beyrut 1999, V, 406-407).
Bunlarla birlikte bir kimse, cinsi duygularını kontrol etmede problem yaşıyor ve yukarıda sayılan yerlere bakma halinde cinsi duyguları harekete geçiyorsa, hem kendisi hem de yakınları bunu dikkate alarak tedbir almalı ve ona göre hareket etmelidirler.14 Şubat 2015 - 08:04:10
Son Sorular:
3325 Gün 9 Saat 10 dk. önce soruldu
Ceylan Ahıgül sordu
3894 Gün 23 Saat 21 dk. önce soruldu
ece çakır sordu
3925 Gün 14 Saat 2 dk. önce soruldu
Erhan Yiğit sordu
3935 Gün 11 Saat 44 dk. önce soruldu
cansu sordu
3939 Gün 7 Saat 3 dk. önce soruldu
mustafa 224 sordu
3947 Gün 6 Saat 9 dk. önce soruldu
emre sordu
3950 Gün 7 Saat 54 dk. önce soruldu
berkay sordu
3954 Gün 2 Saat 12 dk. önce soruldu
ali sordu
3956 Gün 9 Saat 53 dk. önce soruldu
canan sordu
3956 Gün 16 Saat 23 dk. önce soruldu
Şükrü Kum sordu
3961 Gün 2 Saat 5 dk. önce soruldu
Meltem Akar sordu
3968 Gün 9 Saat 18 dk. önce soruldu
Ali Kurtulmuş sordu
3973 Gün 5 Saat 59 dk. önce soruldu
hakan sordu
3977 Gün 6 Saat 35 dk. önce soruldu
arda sordu
3979 Gün 3 Saat 57 dk. önce soruldu
Kerem sordu