Son oturuşta selam vermeden kendi fiili ile namazdan çıkan birinin namazı geçerli midir?
Son oturuşta selam vermeden kendi fiili ile namazdan çıkan birinin namazı geçerli midir?
Ziyaretçi
Son Oturuşta Selam Vermeden Kendi Fiili İle Namazdan Çıkan Birinin
Namazlar ve Namaz hakkında soru ve cevaplar Kategorisinden Son oturuşta selam vermeden kendi fiili ile namazdan çıkan birinin namazı.
Din İşleri Yüksek Kurulu Dini Sorular
NAMAZ
Cevap Gönder:
Misafir Kullanıcı tarafından yazılan
Namazın sonunda sağ ve sol tarafa selam vermek; "es-Selamü aleyküm ve rahmetullah" cümlesinin "es-Selam" kısmını söylemek vacip, "aleyküm ve rahmetullah" kısmını söylemek ise sünnettir. Ebu Hanife’ye göre namaz kılan kişinin, namazın sonunda kendi istek ve iradesiyle yaptığı bir fiil ile namazdan çıkması gerekir. Ebu Yusuf ve Muhammed’e göre ise teşehhüt miktarı (Ettehiyyatüyü okuyacak kadar) oturmakla namaz, rükünleri itibariyle tamamlanmış olur. Selam vermese veya kendi isteği ile namaza aykırı bir davranışta bulunmasa bile namazı tamam olur. Ancak vacip terk edilmiş olur. Bu görüş ayrılığının bazı fıkhi sonuçları vardır. Buna göre bir kimse ka’de-i ahirede (namazdaki son oturuşta) teşehhüt miktarı oturduktan sonra kendi isteği ile, namazla bağdaşmayacak bir fiil işlese, mesela kendisine verilen selamı almak veya hapşırana "çok yaşa" veya "yerhamükellah" demek gibi bir şekilde konuşsa, her üç imama göre de namazı tamam sayılır (Zeylai, Tebyinü’l-Hakaik, I, 125, Bilmen, Ö. N, Büyük İslam İlmihali, 127)
Fakat teşehhüt miktarı oturduktan sonra, kendi isteği dışında bir sebeple namazı bozulsa Ebu Yusuf ve Muhammed’e göre bu kişinin namazı tamamdır, Ebu Hanife’ye göre ise tamam değildir. Yine son oturuşta, teşehhüt miktarı oturduktan sonra henüz kendi istek ve iradesiyle namazdan çıkmadan namaz vakti çıksa, bu kişinin namazı Ebu Yusuf ve Muhammed’e göre tamamdır. Ebu Hanife’ye göre ise fasiddir (Kasani, Bedaiu’s-Sanai’, I, 329; İbnü’l-Hümam, Fethu’l-Kadir, I, 386; II, 254; Abdurrahman el-Ceziri, Kitabu’l-Fıkhi ale’l-mezahibi’l-Erbea, 138).bu yoruma cevap yazıyorsunuz...
Bu Soruya Gelen Cevaplar:
Misafir KullanıcıNamazın sonunda sağ ve sol tarafa selam vermek; "es-Selamü aleyküm ve rahmetullah" cümlesinin "es-Selam" kısmını söylemek vacip, "aleyküm ve rahmetullah" kısmını söylemek ise sünnettir. Ebu Hanife’ye göre namaz kılan kişinin, namazın sonunda kendi istek ve iradesiyle yaptığı bir fiil ile namazdan çıkması gerekir. Ebu Yusuf ve Muhammed’e göre ise teşehhüt miktarı (Ettehiyyatüyü okuyacak kadar) oturmakla namaz, rükünleri itibariyle tamamlanmış olur. Selam vermese veya kendi isteği ile namaza aykırı bir davranışta bulunmasa bile namazı tamam olur. Ancak vacip terk edilmiş olur. Bu görüş ayrılığının bazı fıkhi sonuçları vardır. Buna göre bir kimse ka’de-i ahirede (namazdaki son oturuşta) teşehhüt miktarı oturduktan sonra kendi isteği ile, namazla bağdaşmayacak bir fiil işlese, mesela kendisine verilen selamı almak veya hapşırana "çok yaşa" veya "yerhamükellah" demek gibi bir şekilde konuşsa, her üç imama göre de namazı tamam sayılır (Zeylai, Tebyinü’l-Hakaik, I, 125, Bilmen, Ö. N, Büyük İslam İlmihali, 127)
Fakat teşehhüt miktarı oturduktan sonra, kendi isteği dışında bir sebeple namazı bozulsa Ebu Yusuf ve Muhammed’e göre bu kişinin namazı tamamdır, Ebu Hanife’ye göre ise tamam değildir. Yine son oturuşta, teşehhüt miktarı oturduktan sonra henüz kendi istek ve iradesiyle namazdan çıkmadan namaz vakti çıksa, bu kişinin namazı Ebu Yusuf ve Muhammed’e göre tamamdır. Ebu Hanife’ye göre ise fasiddir (Kasani, Bedaiu’s-Sanai’, I, 329; İbnü’l-Hümam, Fethu’l-Kadir, I, 386; II, 254; Abdurrahman el-Ceziri, Kitabu’l-Fıkhi ale’l-mezahibi’l-Erbea, 138).14 Şubat 2015 - 08:09:02
Son Sorular:
2799 Gün 3 Saat 6 dk. önce soruldu
Ceylan Ahıgül sordu
3368 Gün 17 Saat 17 dk. önce soruldu
ece çakır sordu
3399 Gün 7 Saat 59 dk. önce soruldu
Erhan Yiğit sordu
3409 Gün 5 Saat 40 dk. önce soruldu
cansu sordu
3413 Gün 0 Saat 59 dk. önce soruldu
mustafa 224 sordu
3421 Gün 0 Saat 5 dk. önce soruldu
emre sordu
3424 Gün 1 Saat 50 dk. önce soruldu
berkay sordu
3427 Gün 20 Saat 8 dk. önce soruldu
ali sordu
3430 Gün 3 Saat 50 dk. önce soruldu
canan sordu
3430 Gün 10 Saat 19 dk. önce soruldu
Şükrü Kum sordu
3434 Gün 20 Saat 2 dk. önce soruldu
Meltem Akar sordu
3442 Gün 3 Saat 15 dk. önce soruldu
Ali Kurtulmuş sordu
3446 Gün 23 Saat 56 dk. önce soruldu
hakan sordu
3451 Gün 0 Saat 32 dk. önce soruldu
arda sordu
3452 Gün 21 Saat 53 dk. önce soruldu
Kerem sordu