Kurban kesmek yerine sadaka vermekle bu ibadet yerine getirilmiş olur mu?
Kurban kesmek yerine sadaka vermekle bu ibadet yerine getirilmiş olur mu?
Ziyaretçi
Kurban Yerine Sadaka Vermekle Bu İbadet Yerine Getirilmiş Olur Mu?
Fıkhi hükmü ister vacip, ister sünnet olsun; kurban ibadeti belirli şartları taşıyan sonra her yıl bizzat kurban kesmek sureti ile bu ibadeti yerine getirmiştir.
Kurban Rehberi
Kurban Bayramında kesilen kurbana udhiye, hacda kesilen kurbana ise. 24 Kurban kesmek yerine sadaka vermekle bu ibadet yerine getirilmiş olur mu?
Kurbanla İlgili Sıkça Sorulan Sorular Ve Cevapları
Zengin olan karı-kocadan her birinin kurban kesmesi gerekir mi? Kurban yerine sadaka vermekle bu ibadet yerine getirilmiş olur mu?
Kurban
Teşrik tekbirlerinin dini hükmü nedir, bu tekbirleri kimler ne zaman getirir? 13 Kurban kesmek yerine sadaka vermekle bu ibadet yerine getirilmiş olur mu?
Kurban Özel Dosyası
Kadın kurban kestirebilir mi?Yolcunun kurban kesmesi gerekir mi?Kurban kesmek yerine sadaka vermekle bu ibadet yerine getirilm.
Kurban Kesmek Yerine Sadaka Vermekle Bu İbadet Yerine Getirilmiş
Kurban kesmek yerine sadaka vermekle bu ibadet yerine getirilmiş olur mu? Sorunun Detayı. Kurban kesmek yerine sadaka vermekle bu ibadet yerine getirilmiş.
Akit Gazetesi
Şimdi biz, kurban yerine sadaka versek, bu ibadeti yerine getirmiş olur muyuz? Dolayısıyla, kurban kesmekle sadaka vermeyi birbirine karıştırmamak lazım.
Soru Ve Cevaplarla Kurban
? Bazı kimseler hemen her yı1 kurban bayramında bu.
Kurban Yerine Sadaka Vermekle Kurban İbadeti Yerine Getirilmiş
Kurban. 19 Eylül 2012. 0 yorum. 154 ziyaret. Kurban Yerine Sadaka Vermekle kurban kesme ibadeti belli şartları taşıyan hayvanın usulüne uygun şekilde.
Kurban
Kurban kesmek yerine sadaka vermekle bu ibadet yerine getirilmiş olur mu?. 4. Kurban Bayramında kesilen kurbana udhiye, hacda kesilen kurbana ise hedy.
Cevap Gönder:
Misafir Kullanıcı tarafından yazılan
İbadetlerin; şekil, şart ve rükünleri olduğu gibi hikmetleri, amaçları ve teşri gerekçeleri de vardır. İbadetlerdeki bu özelliklerin birbirinden ayrı düşünülmesi mümkün değildir. Hayvanın kesilmesi kurbanın rüknüdür (Kasani, Bedaiü’s-sanai, V, 66). Her ibadetin bir yapılış şekli vardır. Kurban ibadeti de ancak kurban olacak hayvanın usulüne uygun olarak kesilmesiyle yerine getirilebilir (Fetavay-ı Hindiyye, V, 291). Bedelini infak etmek suretiyle, kurban ibadeti yerine getirilmiş olmaz.
Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.) de, kurban meşru kılındıktan sonra her yıl bizzat kurban kesmek sureti ile bu ibadeti yerine getirmiştir (Buhari, Hac, 117, 119; Müslim, Edahi, 17).
Hz. Peygamber (s.a.s.); kurban bayramında, Allah katında en sevimli ibadetin kurban kesmek olduğunu, kurbanın kesilir kesilmez Allah katında makbul olacağını ve kurban edilen hayvanın her bir parçasının kişinin hayır hanesine kaydedileceğini ifade etmiştir (Tirmizi, Edahi, 1; İbnMace, Edahi, 3).
Allah Teala’nın rızasını kazanmak niyetiyle, karşılıksız olarak fakir ve muhtaçlara yardım etmek, iyilik ve ihsanda bulunmak da Müslüman’ın önemli vazifelerinden biridir. Zaruret derecesinde ihtiyaç içerisinde bulunan kimseye yardım etmek dinimizde farz kabul edilmiştir. Ancak, bu iki ibadetin birbirinin alternatifi olarak sunulması doğru değildir. Bu sebeple kesme olmadan hayvanı, sadaka olarak bir kişiye vermek kurban yerine geçmez (İbn Abidin, Reddu’l-Muhtar, VI, 313). Aynı şekilde kurban bedelini de yoksullara ya da yardım kuruluşlarına vermek suretiyle, kurban ibadeti ifa edilmiş olmaz (Serahsi, Mebsud, Beyrut, 2000, XII, 23).bu yoruma cevap yazıyorsunuz...
Bu Soruya Gelen Cevaplar:
Misafir Kullanıcıİbadetlerin; şekil, şart ve rükünleri olduğu gibi hikmetleri, amaçları ve teşri gerekçeleri de vardır. İbadetlerdeki bu özelliklerin birbirinden ayrı düşünülmesi mümkün değildir. Hayvanın kesilmesi kurbanın rüknüdür (Kasani, Bedaiü’s-sanai, V, 66). Her ibadetin bir yapılış şekli vardır. Kurban ibadeti de ancak kurban olacak hayvanın usulüne uygun olarak kesilmesiyle yerine getirilebilir (Fetavay-ı Hindiyye, V, 291). Bedelini infak etmek suretiyle, kurban ibadeti yerine getirilmiş olmaz.
Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.) de, kurban meşru kılındıktan sonra her yıl bizzat kurban kesmek sureti ile bu ibadeti yerine getirmiştir (Buhari, Hac, 117, 119; Müslim, Edahi, 17).
Hz. Peygamber (s.a.s.); kurban bayramında, Allah katında en sevimli ibadetin kurban kesmek olduğunu, kurbanın kesilir kesilmez Allah katında makbul olacağını ve kurban edilen hayvanın her bir parçasının kişinin hayır hanesine kaydedileceğini ifade etmiştir (Tirmizi, Edahi, 1; İbnMace, Edahi, 3).
Allah Teala’nın rızasını kazanmak niyetiyle, karşılıksız olarak fakir ve muhtaçlara yardım etmek, iyilik ve ihsanda bulunmak da Müslüman’ın önemli vazifelerinden biridir. Zaruret derecesinde ihtiyaç içerisinde bulunan kimseye yardım etmek dinimizde farz kabul edilmiştir. Ancak, bu iki ibadetin birbirinin alternatifi olarak sunulması doğru değildir. Bu sebeple kesme olmadan hayvanı, sadaka olarak bir kişiye vermek kurban yerine geçmez (İbn Abidin, Reddu’l-Muhtar, VI, 313). Aynı şekilde kurban bedelini de yoksullara ya da yardım kuruluşlarına vermek suretiyle, kurban ibadeti ifa edilmiş olmaz (Serahsi, Mebsud, Beyrut, 2000, XII, 23).14 Şubat 2015 - 08:05:14
Son Sorular:
2801 Gün 18 Saat 15 dk. önce soruldu
Ceylan Ahıgül sordu
3371 Gün 8 Saat 26 dk. önce soruldu
ece çakır sordu
3401 Gün 23 Saat 8 dk. önce soruldu
Erhan Yiğit sordu
3411 Gün 20 Saat 49 dk. önce soruldu
cansu sordu
3415 Gün 16 Saat 8 dk. önce soruldu
mustafa 224 sordu
3423 Gün 15 Saat 14 dk. önce soruldu
emre sordu
3426 Gün 16 Saat 59 dk. önce soruldu
berkay sordu
3430 Gün 11 Saat 17 dk. önce soruldu
ali sordu
3432 Gün 18 Saat 59 dk. önce soruldu
canan sordu
3433 Gün 1 Saat 28 dk. önce soruldu
Şükrü Kum sordu
3437 Gün 11 Saat 11 dk. önce soruldu
Meltem Akar sordu
3444 Gün 18 Saat 24 dk. önce soruldu
Ali Kurtulmuş sordu
3449 Gün 15 Saat 5 dk. önce soruldu
hakan sordu
3453 Gün 15 Saat 41 dk. önce soruldu
arda sordu
3455 Gün 13 Saat 2 dk. önce soruldu
Kerem sordu