Kul hakkı yemenin hükmü nedir? Kul hakkı nasıl ödenir?
Kul hakkı yemenin hükmü nedir? Kul hakkı nasıl ödenir?
Ziyaretçi
Din İşleri Yüksek Kurulu Dini Sorular
HELALLER VE HARAMLAR
Cevap Gönder:
Bu Soruya Gelen Cevaplar:
Misafir KullanıcıHz. Peygamber (s.a.s.), üzerinde kul hakkı bulunan kişilerin, hak sahibi olan mazlumlardan helallik almalarını öğütlemiştir. Bunun yapılmaması durumunda haksızlık yapan kişinin salih amellerinin, haksızlığı ölçüsünde alınarak hak sahibine verileceğini, eğer verilecek salih amel bulunamazsa o zaman da mazlumun günahlarının zalime yükleneceğini belirtir (Buhari, Mezalim, 10). Yine Peygamberimiz (s.a.s.), imkanı olduğu halde zamanı gelmiş bir borcu ödemeyenlerin kul hakkını ihlal ettiğini şöyle ifade eder: "Ödeme gücü olan zengin kişinin, ödemeyi ertelemesi zulümdür" (Buhari, Havale, 1).
Görüldüğü üzere kul hakkı, kişinin Cennet ya da Cehennem’e gidişinde önemli ölçüde belirleyici bir rol oynamaktadır. Allah’ın huzuruna kul hakkı ile çıkmanın, çok ağır bir vebali vardır. Çünkü böyle bir günahın Allah tarafından bağışlanması, hak sahibinin affetmesi şartına bağlanmıştır. Hak sahibi, hakkını almadıkça veya bu hakkından vazgeçmedikçe, Allah kul hakkı yiyenin bu günahını affetmemektedir. Çünkü ilahi adalet, bunu gerektirir. Veda hutbesinde Rasulüllah (s.a.s.) "Ey insanlar, sizin canlarınız, mallarınız, ırz ve namuslarınız, rabbinize kavuşuncaya kadar birbirinize haramdır (dokunulmazdır)" (Buhari, Hacc, 132) buyurmuştur.
Buna göre, gasp, hırsızlık veya izinsiz alma gibi yollarla elde edilen haram para veya mal, sahipleri biliniyor ise kendilerine yahut mirasçılarına, bilinmiyor ise fakirlere veya hayır kurumlarına onların namına sadaka olarak verilmelidir. Ayrıca, yapılan bu kusurlardan dolayı da Allah’tan af ve mağfiret dilenmelidir.
Mal ya da darp gibi şeylerle ilgili olmayan gıybet, bühtan gibi hak ihlallerinde en doğrusu, hak sahibine durumu anlatıp helalleşmek olmakla beraber, her zaman bu şartı yerine getirmek mümkün olmadığından ya da insanlar bundan çekindiklerinden, kendi adına tövbe edip, hak sahibi namına da istiğfar etmek, dua etmek ya da hayır hasenat yaparak sevabını ona bağışlamak, bu tür hak ihlallerine keffaret olur (Maverdi, el-Havi, I, 107; İbn Teymiyye, el-Fetava’l-Kübra, I, 113).14 Şubat 2015 - 08:04:46
Son Sorular:
2933 Gün 20 Saat 7 dk. önce soruldu
Ceylan Ahıgül sordu
3503 Gün 10 Saat 19 dk. önce soruldu
ece çakır sordu
3534 Gün 1 Saat 0 dk. önce soruldu
Erhan Yiğit sordu
3543 Gün 22 Saat 42 dk. önce soruldu
cansu sordu
3547 Gün 18 Saat 1 dk. önce soruldu
mustafa 224 sordu
3555 Gün 17 Saat 6 dk. önce soruldu
emre sordu
3558 Gün 18 Saat 52 dk. önce soruldu
berkay sordu
3562 Gün 13 Saat 10 dk. önce soruldu
ali sordu
3564 Gün 20 Saat 51 dk. önce soruldu
canan sordu
3565 Gün 3 Saat 21 dk. önce soruldu
Şükrü Kum sordu
3569 Gün 13 Saat 3 dk. önce soruldu
Meltem Akar sordu
3576 Gün 20 Saat 16 dk. önce soruldu
Ali Kurtulmuş sordu
3581 Gün 16 Saat 57 dk. önce soruldu
hakan sordu
3585 Gün 17 Saat 33 dk. önce soruldu
arda sordu
3587 Gün 14 Saat 55 dk. önce soruldu
Kerem sordu