Kimler fıtır sadakası vermekle yükümlüdür?
Kimler fıtır sadakası vermekle yükümlüdür?
Ziyaretçi
Standart Sorularda Ara
Fıtır sadakası ne demektir? Kimler fıtır sadakası vermekle yükümlüdür? Sadaka-i fıtırın, buğday, arpa, hurma veya üzüm olarak verilmesi zorunlu mudur?
Fıtır Sadakası Kimlere Vaciptir?
Fıtır sadakası ne demektir? Hükmü nedir? Kimler fitre vermekle yükümlüdür? Cevap: Ramazan bayramı sadakası. Buna zekat ul-fıtır veya yalnız fıtır da denir .
Kimler Sadaka
Bayan okuyucumuz: Eşim sekiz ay önce öldü. Üç adet yetim yavrum var. Sadaka -ı fıtır almaya ihtiyacım var. Ben de sadaka-ı fıtır vermekle yükümlü müyüm?
A'dan Z'ye Fitre
fertlerinin her biri adına birer şükür sadakası sayılan fitre vermekle yükümlü Kim de onu Bayram namazından sonra verirse o sadakalardan
Cevap Gönder:
Misafir Kullanıcı tarafından yazılan
Ramazan bayramına kavuşan ve temel ihtiyaçlarının dışında nisap miktarı (80. 18 gr. altın veya bu değerde) mala sahip olan Müslümanlar kendileri ve velayetleri altındaki kişiler için fıtır sadakası vermekle yükümlüdürler (Kasani, Bedaiü’s-sanai, Beyrut 1997, II, 533, 544).
Ancak fıtır sadakası ile yükümlü olmak için bulunması gereken nisap miktarı malın "artıcı" özellikte olması ve üzerinden "bir kameri yıl" geçmiş olması gerekmez.
Bir kimse kendisi ve kendi velayeti altında olan bakmakla mükellef bulunduğu kimselerin fitresini de vermekle yükümlüdür (Kasani, Bedaiü’s-sanai, II, 535). Buna karşılık kişinin, bakımını üstlendiği kişiler de olsa, ana babası, büyük çocukları, karısı, kardeşleri ve diğer yakınları için fitre ödemesi gerekmez (Kasani, Bedaiü’s-sanai, II, 539, 540). Fakat vekaletleri olmadığı halde bunlar için ödeme yapsa geçerli olur.
Şafii mezhebine göre ise fıtır sadakası vermek "farz"dır ve bununla yükümlü olmak için nisap miktarı mala sahip olmak şart değildir (Şirbini, Muğni’l-Muhtac, Beyrut 1994, II, 110). Buna göre temel ihtiyaçlarının yanı sıra bayram günü ve gecesine yetecek kadar azığa sahip zengin fakir her Müslüman fitre ile yükümlüdür (Şirbini, Muğni’l-Muhtac, II, 113). Şafiiler fitre ile yükümlü bir kişinin gücü varsa Müslüman ve bakmakla yükümlü olduğu (ana baba gibi) akrabası, karısı ve köleleri için de fitre vermesi gerektiği görüşündedirler (İbnRüşd, Bidayetü’l-Müctehid, II, 549).bu yoruma cevap yazıyorsunuz...
Bu Soruya Gelen Cevaplar:
Misafir KullanıcıRamazan bayramına kavuşan ve temel ihtiyaçlarının dışında nisap miktarı (80. 18 gr. altın veya bu değerde) mala sahip olan Müslümanlar kendileri ve velayetleri altındaki kişiler için fıtır sadakası vermekle yükümlüdürler (Kasani, Bedaiü’s-sanai, Beyrut 1997, II, 533, 544).
Ancak fıtır sadakası ile yükümlü olmak için bulunması gereken nisap miktarı malın "artıcı" özellikte olması ve üzerinden "bir kameri yıl" geçmiş olması gerekmez.
Bir kimse kendisi ve kendi velayeti altında olan bakmakla mükellef bulunduğu kimselerin fitresini de vermekle yükümlüdür (Kasani, Bedaiü’s-sanai, II, 535). Buna karşılık kişinin, bakımını üstlendiği kişiler de olsa, ana babası, büyük çocukları, karısı, kardeşleri ve diğer yakınları için fitre ödemesi gerekmez (Kasani, Bedaiü’s-sanai, II, 539, 540). Fakat vekaletleri olmadığı halde bunlar için ödeme yapsa geçerli olur.
Şafii mezhebine göre ise fıtır sadakası vermek "farz"dır ve bununla yükümlü olmak için nisap miktarı mala sahip olmak şart değildir (Şirbini, Muğni’l-Muhtac, Beyrut 1994, II, 110). Buna göre temel ihtiyaçlarının yanı sıra bayram günü ve gecesine yetecek kadar azığa sahip zengin fakir her Müslüman fitre ile yükümlüdür (Şirbini, Muğni’l-Muhtac, II, 113). Şafiiler fitre ile yükümlü bir kişinin gücü varsa Müslüman ve bakmakla yükümlü olduğu (ana baba gibi) akrabası, karısı ve köleleri için de fitre vermesi gerektiği görüşündedirler (İbnRüşd, Bidayetü’l-Müctehid, II, 549).14 Şubat 2015 - 08:06:07
Son Sorular:
2782 Gün 5 Saat 37 dk. önce soruldu
Ceylan Ahıgül sordu
3351 Gün 19 Saat 49 dk. önce soruldu
ece çakır sordu
3382 Gün 10 Saat 30 dk. önce soruldu
Erhan Yiğit sordu
3392 Gün 8 Saat 12 dk. önce soruldu
cansu sordu
3396 Gün 3 Saat 31 dk. önce soruldu
mustafa 224 sordu
3404 Gün 2 Saat 36 dk. önce soruldu
emre sordu
3407 Gün 4 Saat 22 dk. önce soruldu
berkay sordu
3410 Gün 22 Saat 40 dk. önce soruldu
ali sordu
3413 Gün 6 Saat 21 dk. önce soruldu
canan sordu
3413 Gün 12 Saat 51 dk. önce soruldu
Şükrü Kum sordu
3417 Gün 22 Saat 33 dk. önce soruldu
Meltem Akar sordu
3425 Gün 5 Saat 46 dk. önce soruldu
Ali Kurtulmuş sordu
3430 Gün 2 Saat 27 dk. önce soruldu
hakan sordu
3434 Gün 3 Saat 3 dk. önce soruldu
arda sordu
3436 Gün 0 Saat 25 dk. önce soruldu
Kerem sordu