İtikaf nedir ve nasıl yapılır? Bayanlar itikafı nasıl yaparlar? İtikaf sadece ramazan ayında mı yapılır?
İtikaf nedir ve nasıl yapılır? Bayanlar itikafı nasıl yaparlar? İtikaf sadece ramazan ayında mı yapılır?
Ziyaretçi
İtikaf Nedir Kadınlar Nasıl Yapar?
Kadınlar evde itikafa girebilir mi? CEVAP Ramazan ayının son on gününde, gece gündüz bir camide kapanıp ibadet etmeye, Ancak itikaf, sünnet-i kifaye olduğu için bir mahallede birkaç kişi itikafa Sadece Şafiî de oruçlu olma şartı yoktur.
Din İşleri Yüksek Kurulu Dini Sorular
ORUÇ
Cevap Gönder:
Bu Soruya Gelen Cevaplar:
Misafir Kullanıcıİtikaf, akıl, baliğ (ergen) olan veya temyiz kudretine sahip bir müslümanın beş vakit namaz kılınan bir mescitte ibadet niyetiyle bir süre durması anlamındadır. Ramazanda olabileceği gibi ramazan dışında da itikaf caizdir. İtikaf, Kur’an ve Sünnetle sabittir. Kur’an’da Ramazan ayının gecelerinden söz edilirken; "…Camilerde itikafta iken de hanımlarınıza yaklaşmayın..." (Bakara, 2/187) buyrulur. Başka bir ayette itikaf ibadetinin daha önceki ümmetlerde de yapıldığına işaret edilir (Bakara, 2/125). Hz. Peygamber (s.a.s.)’in özellikle Ramazan içinde ve Ramazanın son on gününde itikaf yaptığını bildiren çeşitli hadis-i şerifler vardır. Hz. Aişe (r.a.)’ın şöyle dediği nakledilmiştir: "Rasulüllah (s.a.s.) Ramazan’ın son on gününde itikaf yapardı. Bu durum vefatına kadar bu şekilde devam etti. Daha sonra Hz. Peygamber (s.a.s.)’in zevceleri itikafı sürdürmüşlerdir" (Ahmed b. Hanbel, Müsned, II, 67, 129; Buhari, İ’tikaf, 1-18; Ezan, 12, 135; Hayz 10; Müslim, İ’tikaf, 1-6; Ebu Davud, Ramazan, 3; Savm, 77). Hanefilere göre itikafta oruçlu olmak şarttır. (Merğinani, el-Hidaye, I, 132) Şafiiler ise itikafta orucu şart görmez. (Şirbini, Muğni’l-Muhtac, Beyrut, ts. , I, 449, 453).
Ebu Hanife’ye göre içinde beş vakit namaz kılınan her mescidde itikafta bulunmak caizdir. Nafile olan itikafın en azı bir gündür. Ebu Yusuf en az süreyi, bir günün yarıdan fazlası olarak belirlerken İmam Muhammed itikaf için bir saati de yeterli bulur (Merğinani, el-Hidaye, I, 132).
Mescitteki itikaf erkeklere mahsustur. Kadınlar evlerinde mescit edindikleri bir yerde itikafta bulunabilir (Mevsıli, İhtiyar, İst. , ts. , I, 137).
İtikafa giren kimse, camide yer, içer, uyur ve ihtiyacı olan şeyleri mümkün olduğu takdirde camide tedarik eder. Tuvalete gitmek, abdest almak ve gerekli olduğunda gusletmek gibi tabii ihtiyaçları için ise camiden dışarı çıkabilir. Bulunduğu camide cuma namazı kılınmıyorsa, cuma namazını kılmak üzere başka bir camiye gidebilir. Cenaze namazı için ise dışarı çıkamaz. Kendisine veya malına bir zarar geleceği korkusuna kapılması ya da zorla çıkarılması halinde başka bir camiye gitmek üzere içerisinde bulunduğu cami veya mescidden çıkabilir. Bu zorunlu hallerin dışında camiden çıkarsa itikafı bozulur (Merğinani, el-Hidaye, I, 132, 133).14 Şubat 2015 - 08:06:42
Son Sorular:
2743 Gün 19 Saat 45 dk. önce soruldu
Ceylan Ahıgül sordu
3313 Gün 9 Saat 56 dk. önce soruldu
ece çakır sordu
3344 Gün 0 Saat 38 dk. önce soruldu
Erhan Yiğit sordu
3353 Gün 22 Saat 19 dk. önce soruldu
cansu sordu
3357 Gün 17 Saat 38 dk. önce soruldu
mustafa 224 sordu
3365 Gün 16 Saat 44 dk. önce soruldu
emre sordu
3368 Gün 18 Saat 29 dk. önce soruldu
berkay sordu
3372 Gün 12 Saat 47 dk. önce soruldu
ali sordu
3374 Gün 20 Saat 29 dk. önce soruldu
canan sordu
3375 Gün 2 Saat 58 dk. önce soruldu
Şükrü Kum sordu
3379 Gün 12 Saat 41 dk. önce soruldu
Meltem Akar sordu
3386 Gün 19 Saat 54 dk. önce soruldu
Ali Kurtulmuş sordu
3391 Gün 16 Saat 35 dk. önce soruldu
hakan sordu
3395 Gün 17 Saat 10 dk. önce soruldu
arda sordu
3397 Gün 14 Saat 32 dk. önce soruldu
Kerem sordu