Cuma04.07.2025

İkindi namazının sünneti ile yatsının ilk sünneti bazen terk edilebilir mi?

İkindi namazının sünneti ile yatsının ilk sünneti bazen terk edilebilir mi?

Ziyaretçi

Din İşleri Yüksek Kurulu Dini Sorular

NAMAZ

Cevap Gönder:

Misafir Kullanıcı tarafından yazılan
Farz namazların öncesinde ve sonrasında kılınan revatip sünnetler, müekked ve gayr-i müekked sünnetler olmak üzere iki kısımdır. Müekked sünnet, Hz. Peygamber (s.a.s.)’in kılmaya devam ettiği fakat bağlayıcı olmadığını göstermek amacıyla bazen terk ettiği; gayri müekked sünnet ise bazen kıldığı, bazen de terk ettiği sünnet demektir. Gayr-i müekked sünnetlere müstehap da denilmektedir. Müekked sünnetleri mazeret olmadan terk etmek doğru değildir. Mazeretsiz terk edilmeleri, ‘isaet’ yani yanlış ve kusurlu bir davranış olur; azap gerektirmese de ahirette kınanmayı gerektirir. Gayr-i müekked sünnetler ise mazeret olmadan da bazen terk edilebilirler. Bunları terk etmek kınanmayı gerektirmez (İbn Abidin, Reddü’l-muhtar, Riyad, 1423/2003, I, 218-221).

 
İkindi ile yatsı namazlarından önce kılınan sünnetler gayri müekked sünnettirler (İbn Abidin, Reddü’l-muhtar, Riyad, 1423/2003, II, 451-453). Bu duruma göre, bu sünnetlerin ara sıra kılınmamasından dolayı herhangi bir sakınca ve bir kınanma söz konusu olmaz.

bu yoruma cevap yazıyorsunuz...

Bu Soruya Gelen Cevaplar:

Misafir KullanıcıFarz namazların öncesinde ve sonrasında kılınan revatip sünnetler, müekked ve gayr-i müekked sünnetler olmak üzere iki kısımdır. Müekked sünnet, Hz. Peygamber (s.a.s.)’in kılmaya devam ettiği fakat bağlayıcı olmadığını göstermek amacıyla bazen terk ettiği; gayri müekked sünnet ise bazen kıldığı, bazen de terk ettiği sünnet demektir. Gayr-i müekked sünnetlere müstehap da denilmektedir. Müekked sünnetleri mazeret olmadan terk etmek doğru değildir. Mazeretsiz terk edilmeleri, ‘isaet’ yani yanlış ve kusurlu bir davranış olur; azap gerektirmese de ahirette kınanmayı gerektirir. Gayr-i müekked sünnetler ise mazeret olmadan da bazen terk edilebilirler. Bunları terk etmek kınanmayı gerektirmez (İbn Abidin, Reddü’l-muhtar, Riyad, 1423/2003, I, 218-221).

 
İkindi ile yatsı namazlarından önce kılınan sünnetler gayri müekked sünnettirler (İbn Abidin, Reddü’l-muhtar, Riyad, 1423/2003, II, 451-453). Bu duruma göre, bu sünnetlerin ara sıra kılınmamasından dolayı herhangi bir sakınca ve bir kınanma söz konusu olmaz.14 Şubat 2015 - 08:08:03

Son Sorular:

2853 Gün 17 Saat 12 dk. önce soruldu

Guinness rekorlar kitabına nasıl başvurulur?

Ceylan Ahıgül sordu

3423 Gün 7 Saat 23 dk. önce soruldu

lipomagnet nedir? lipo magnet işe yarar mı?

ece çakır sordu

3453 Gün 22 Saat 4 dk. önce soruldu

Goji berry aktarlarda bulunur mu?

Erhan Yiğit sordu

3463 Gün 19 Saat 46 dk. önce soruldu

deyim olarak adı çıkma ne demek?

cansu sordu

3467 Gün 15 Saat 5 dk. önce soruldu

Hayvanların olmadığı bir dünya bizi nasıl etkiler?

mustafa 224 sordu

3475 Gün 14 Saat 11 dk. önce soruldu

kumru kuşu vurmak günahmı?

emre sordu

3478 Gün 15 Saat 56 dk. önce soruldu

göz nuru dökmek deyiminin anlamı

berkay sordu

3482 Gün 10 Saat 14 dk. önce soruldu

voleybol federasyonu hangi tarihte kurulmuştur?

ali sordu

3484 Gün 17 Saat 55 dk. önce soruldu

ultra liquid zeolite kansere iyi gelir mi?

canan sordu

3485 Gün 0 Saat 25 dk. önce soruldu

Burun Bandı üzerine mesh yapılabilir mi?

Şükrü Kum sordu

3489 Gün 10 Saat 7 dk. önce soruldu

gojidiet çayı nedir? gojidiet kullanan var mı?

Meltem Akar sordu

3496 Gün 17 Saat 20 dk. önce soruldu

bir sayı bir sayının yüzde kaçıdır? nasıl hesaplanır?

Ali Kurtulmuş sordu

3501 Gün 14 Saat 1 dk. önce soruldu

ahi evran ne zaman doğmuş ve ne zaman ölmüştür?

hakan sordu

3505 Gün 14 Saat 37 dk. önce soruldu

iki ayağı bir pabuca girmek deyiminin anlamı nedir?

arda sordu

3507 Gün 11 Saat 59 dk. önce soruldu

İnsan ve hayvanlar doğal unsur mudur?

Kerem sordu