Hacca bedel nasıl gönderilir?
Hacca bedel gönderilirken, vekilin, bedel gönderen kişinin kendi memleketinden gitmesi şart mıdır? Mekke veya Medine’de yaşayan biri vekil olarak tutulabilir mi?
Ziyaretçi
Bedel Hac
Nafile hac için hiç bir şarta bağlı olmaksızın; farz olan hac için ise, sağlığının elverişli olmaması şartıyla, bir kimse kendi yerine bir başkasını gönderir ve haccın.
Vekil Hac
Bedel olarak gönderilen kimsenin; hac yapabilecek nitelikleri taşıyan, haccın nasıl yapılacağını bilen, hür, akil ve Böyle bir kimsenin geriye bıraktığı malın üçte biri, onun adına hacca vekil göndermeye yeterse, bununla vekil gönderilir.
Hac Rehberi
I- HACCA KİM VEKİL BEDEL GÖNDERİR? Hacca bedel gönderecek kimse ölmüşse yakınları, haccın nasıl yapılacağını bilen ve hac yapabilecek nitelikleri.
Başkasının Adına Hac Veya Umre Yapılabilir Mi? Başkası
Bu durumdaki kimselerden, üzerlerine hac farz olmuş olanların, bedel göndererek Ebû Yûsuf ve İmam Muhammed e göre ise, vefat ettiği yerden gönderilir.
Hacca Nasıl Vekil Gönderilirvekil Göndermenin Şartları
VEKİL HAC HACCA NASIL VEKİL GÖNDERİLİR,VEKİL GÖNDERMENİN ŞARTLARI. Üzerlerine hac farz olduğu halde, kendileri haccetmedikleri gibi, bedel.
A
I- HACCA KİM VEKİL BEDEL GÖNDERİR? Hacca bedel gönderecek kimse ölmüşse yakınları, haccın nasıl yapılacağını bilen ve hac yapabilecek nitelikleri.
Standart Sorularda Ara
Vekalet yoluyla hac yapılabilir mi? Şartları nelerdir? Kendisine hac farz Bedel olarak hacca giden kişi kendi adına kurban kesmeli midir? Mekke dışından.
Bedel Yolu İle Hac Yapmanın Şartları
Bedel yoluyla hac yapma konusunda gözetilmesi gereken bir takım şartlar vardır. Yûsuf ve İmam Muhammed e göre vefat ettiği yerden gönderilmesi gerekir.
Vekil Hac
Bedel olarak gönderilen kimsenin; hac yapabilecek nitelikleri taşıyan, haccın nasıl yapılacağını bilen, hür, akil ve Böyle bir kimsenin geriye bıraktığı malın üçte biri, onun adına hacca vekil göndermeye yeterse, bununla vekil gönderilir.
Hacda Vekalet
Cevap: Bir kimsenin kendisine bedel olarak bir şahsı gönderebilmesi için, Hiç hacca gitmemiş bir kimsenin vekil gönderilmesi, Hanefi mezhebine göre caizdir.
Cevap Gönder:
Misafir Kullanıcı tarafından yazılan
Nasıl ki bedel gönderen kişi hac yapsaydı kendi memleketinden giderek hac yapacak idiyse, bedel olarak gidenin de, bedel gönderenin memleketinden gitmesi gerekir. Dolayısıyla vekil gönderen kişi, yer belirlemeden, "benim adıma hac et." demişse veya kendisine hac farz olduğu halde gidemeyip, "benim için hac yapılsın." diye vasiyet etmiş ise bu, "memleketimden hac yapılsın." şeklinde anlaşılır. Eğer vekil hac yolculuğu esnasında ölürse ve vasiyet de ederse; bedelin Ebu Yusuf ve İmam Muhammed’e göre vefat ettiği yerden gönderilmesi gerekir. Ancak yerine hac edilmesini vasiyet eden kişinin miras bıraktığı malının üçte biri, memleketinden giderek hac yapmaya yetmiyorsa, istihsanen, terikenin üçte birinin yettiği yerden hac yaptırılır (Mevsıli, el-İhtiyar, I, 172). Mekke veya Medine’den vekil tutulması konusu da bu çerçevede değerlendirilmelidir.bu yoruma cevap yazıyorsunuz...
Bu Soruya Gelen Cevaplar:
Misafir KullanıcıNasıl ki bedel gönderen kişi hac yapsaydı kendi memleketinden giderek hac yapacak idiyse, bedel olarak gidenin de, bedel gönderenin memleketinden gitmesi gerekir. Dolayısıyla vekil gönderen kişi, yer belirlemeden, "benim adıma hac et." demişse veya kendisine hac farz olduğu halde gidemeyip, "benim için hac yapılsın." diye vasiyet etmiş ise bu, "memleketimden hac yapılsın." şeklinde anlaşılır. Eğer vekil hac yolculuğu esnasında ölürse ve vasiyet de ederse; bedelin Ebu Yusuf ve İmam Muhammed’e göre vefat ettiği yerden gönderilmesi gerekir. Ancak yerine hac edilmesini vasiyet eden kişinin miras bıraktığı malının üçte biri, memleketinden giderek hac yapmaya yetmiyorsa, istihsanen, terikenin üçte birinin yettiği yerden hac yaptırılır (Mevsıli, el-İhtiyar, I, 172). Mekke veya Medine’den vekil tutulması konusu da bu çerçevede değerlendirilmelidir.14 Şubat 2015 - 08:05:16
Misafir KullanıcıNasıl ki bedel gönderen kişi hac yapsaydı kendi memleketinden giderek hac yapacak idiyse, bedel olarak gidenin de, bedel gönderenin memleketinden gitmesi gerekir. Dolayısıyla vekil gönderen kişi, yer belirlemeden, "benim adıma hac et." demişse veya kendisine hac farz olduğu halde gidemeyip, "benim için hac yapılsın." diye vasiyet etmiş ise bu, "memleketimden hac yapılsın." şeklinde anlaşılır. Eğer vekil hac yolculuğu esnasında ölürse ve vasiyet de ederse; bedelin Ebu Yusuf ve İmam Muhammed’e göre vefat ettiği yerden gönderilmesi gerekir. Ancak yerine hac edilmesini vasiyet eden kişinin miras bıraktığı malının üçte biri, memleketinden giderek hac yapmaya yetmiyorsa, istihsanen, terikenin üçte birinin yettiği yerden hac yaptırılır (Mevsıli, el-İhtiyar, I, 172). Mekke veya Medine’den vekil tutulması konusu da bu çerçevede değerlendirilmelidir.14 Şubat 2015 - 08:05:24
Son Sorular:
2672 Gün 18 Saat 27 dk. önce soruldu
Ceylan Ahıgül sordu
3242 Gün 8 Saat 38 dk. önce soruldu
ece çakır sordu
3272 Gün 23 Saat 20 dk. önce soruldu
Erhan Yiğit sordu
3282 Gün 21 Saat 2 dk. önce soruldu
cansu sordu
3286 Gün 16 Saat 21 dk. önce soruldu
mustafa 224 sordu
3294 Gün 15 Saat 26 dk. önce soruldu
emre sordu
3297 Gün 17 Saat 12 dk. önce soruldu
berkay sordu
3301 Gün 11 Saat 30 dk. önce soruldu
ali sordu
3303 Gün 19 Saat 11 dk. önce soruldu
canan sordu
3304 Gün 1 Saat 41 dk. önce soruldu
Şükrü Kum sordu
3308 Gün 11 Saat 23 dk. önce soruldu
Meltem Akar sordu
3315 Gün 18 Saat 36 dk. önce soruldu
Ali Kurtulmuş sordu
3320 Gün 15 Saat 17 dk. önce soruldu
hakan sordu
3324 Gün 15 Saat 53 dk. önce soruldu
arda sordu
3326 Gün 13 Saat 14 dk. önce soruldu
Kerem sordu