Cünüp olarak uyumak, yemek ve içmekte bir sakınca var mıdır?
Cünüp olarak uyumak, yemek ve içmekte bir sakınca var mıdır?
Ziyaretçi
Cünüb Olan Bir Kişinin Pişirdiği Yemeği Yemek Caiz Midir? Cünüp
. yemek caiz midir? Cünüp olarak uyumanın bir sakıncası var mıdır? Bununla beraber cünüp olarak yemek içmek, uyumak haram değildir. Konuyu haram ve.
Cünüp Olarak Uyumak Yemek Ve İçmekte Bir Sakınca Var Mıdır?
Mumsema Cünüp olarak uyumak, yemek ve içmekte bir sakınca var mıdır? Cünüp olan bir kimse, namaz kılmak ve Kur an okumak gibi.
Din İşleri Yüksek Kurulu Dini Sorular
TAHARET TEMİZLİK
Cevap Gönder:
Misafir Kullanıcı tarafından yazılan
Cünüplük, cinsel ilişki veya şehvetle meninin gelmesi sebepleriyle meydana gelen ve belirli ibadetlerin yapılmasına engel olan hükmi kirlilik halidir.
Cünüp olan bir kimse, namaz kılmak ve Kur’an okumak gibi ibadetleri yerine getiremez. Dolayısıyla, ibadetlerini yapmaya engel olan bu durumdan ilk fırsatta guslederek kurtulmaya çalışmalıdır. Öte yandan bu durumdaki bir kimse ihtiyaç halinde, herhangi bir namazın geçmesine sebebiyet vermemek kaydıyla, cinsel bölgesinin maddi temizliğini yaptıktan sonra abdest alarak ya da sadece el ve ağzını yıkayarak uyuyabilir, yiyip içebilir ve başka işlerle meşgul olabilir (Buhari, Gusül, 27; Müslim, Hayz, 6 (21, 22, 24). Çünkü cünüplük, gusül ve abdest gibi özel bir temizliği gerektirmeyen işlerin yapılmasına engel değildir. Hz. Peygamber, cünüp olmakla müminin necis/maddeten pis olmayacağını ifade etmiştir (Buhari, Gusül, 23). Fakat cünüp birinin namazını kaçıracak şekilde yıkanmayı geciktirmesi haram, elini ağzını yıkamadan yiyip içmesi ise mekruh görülmüştür. Bu itibarla zorunlu bir durum olmadıkça insan hemen boy abdesti almalı ve bir an önce yıkanıp temizlenmelidir.bu yoruma cevap yazıyorsunuz...
Bu Soruya Gelen Cevaplar:
Misafir KullanıcıCünüplük, cinsel ilişki veya şehvetle meninin gelmesi sebepleriyle meydana gelen ve belirli ibadetlerin yapılmasına engel olan hükmi kirlilik halidir.
Cünüp olan bir kimse, namaz kılmak ve Kur’an okumak gibi ibadetleri yerine getiremez. Dolayısıyla, ibadetlerini yapmaya engel olan bu durumdan ilk fırsatta guslederek kurtulmaya çalışmalıdır. Öte yandan bu durumdaki bir kimse ihtiyaç halinde, herhangi bir namazın geçmesine sebebiyet vermemek kaydıyla, cinsel bölgesinin maddi temizliğini yaptıktan sonra abdest alarak ya da sadece el ve ağzını yıkayarak uyuyabilir, yiyip içebilir ve başka işlerle meşgul olabilir (Buhari, Gusül, 27; Müslim, Hayz, 6 (21, 22, 24). Çünkü cünüplük, gusül ve abdest gibi özel bir temizliği gerektirmeyen işlerin yapılmasına engel değildir. Hz. Peygamber, cünüp olmakla müminin necis/maddeten pis olmayacağını ifade etmiştir (Buhari, Gusül, 23). Fakat cünüp birinin namazını kaçıracak şekilde yıkanmayı geciktirmesi haram, elini ağzını yıkamadan yiyip içmesi ise mekruh görülmüştür. Bu itibarla zorunlu bir durum olmadıkça insan hemen boy abdesti almalı ve bir an önce yıkanıp temizlenmelidir.14 Şubat 2015 - 08:09:46
Son Sorular:
2665 Gün 10 Saat 40 dk. önce soruldu
Ceylan Ahıgül sordu
3235 Gün 0 Saat 51 dk. önce soruldu
ece çakır sordu
3265 Gün 15 Saat 33 dk. önce soruldu
Erhan Yiğit sordu
3275 Gün 13 Saat 15 dk. önce soruldu
cansu sordu
3279 Gün 8 Saat 34 dk. önce soruldu
mustafa 224 sordu
3287 Gün 7 Saat 39 dk. önce soruldu
emre sordu
3290 Gün 9 Saat 25 dk. önce soruldu
berkay sordu
3294 Gün 3 Saat 43 dk. önce soruldu
ali sordu
3296 Gün 11 Saat 24 dk. önce soruldu
canan sordu
3296 Gün 17 Saat 54 dk. önce soruldu
Şükrü Kum sordu
3301 Gün 3 Saat 36 dk. önce soruldu
Meltem Akar sordu
3308 Gün 10 Saat 49 dk. önce soruldu
Ali Kurtulmuş sordu
3313 Gün 7 Saat 30 dk. önce soruldu
hakan sordu
3317 Gün 8 Saat 6 dk. önce soruldu
arda sordu
3319 Gün 5 Saat 27 dk. önce soruldu
Kerem sordu