Anason, haşhaş, kenevir ekmek, satmak caiz mi?
Kötü amaçlar için de kullanılmaya müsait olan "anason, haşhaş, kenevir" vb. bitkileri ekmenin, ticaretini yapmanın dini hükmü nedir?
Ziyaretçi
Anason Haşhaş Ve Kenevir Ekmek Caiz Midir?
Yenilmesi, içilmesi veya kullanılması dinen caiz olan bir şeyi satmak da caizdir. Bu sebeple, yasal açıdan değil de, dini açıdan bakıldığında,.
Anason Haram Mı Bitki Sözlüğü
Haşhaş, Anason Ve Haşhaşlı, Anasonlu Ürünleri Yemek Caiz Mi Avlanmak Caiz Mi?tasavvuuf Biz Çiftcıyız Anason Ekmek Helal Mı Haram Mı ? Üzüm, Bira Fabrikasina Arpa Veya Raki Fabrikasina Anason Satmak Caiz Midir? Kötü Amaçlar İçin De Kullanılmaya Müsait Olan Anason, Haşhaş, Kenevir Vb. Bitkileri .
Anason Haram Mıdır Bitki Sözlüğü
Haşhaş, Anason Ve Haşhaşlı, Anasonlu Ürünleri Yemek Caiz Mi. Haşhaş Üzüm, Bira Fabrikasina Arpa Veya Raki Fabrikasina Anason Satmak Caiz Midir? Alırsan Caiz Ama Bunu Biz Çiftcıyız Anason Ekmek Helal Mı Haram Mı? Kötü Amaçlar İçin De Kullanılmaya Müsait Olan Anason, Haşhaş, Kenevir Vb. Bitkileri .
Haşhaş Haram Mı Bitki Sözlüğü
Sual: Haşhaşlı Ekmek Yemek Günah Mıdır? Haşhaşın Afyon Kısmı Haşhaş, Anason Ve Haşhaşlı, Anasonlu Ürünleri Yemek Caiz Mi. Haşhaş Bu Doğrumudur Eğer Böyle Olsa Bile Haşhaş Tüketmek Satmak Yemek Caiz Olur Mu ? Kötü Amaçlar İçin De Kullanılmaya Müsait Olan Anason, Haşhaş, Kenevir Vb. Bitkileri .
İnsan Ve Din
Anason, haşhaş, kenevir gibi bitkileri ekmek ve ticaretini yapmak caiz mi? Yenilmesi, içilmesi veya kullanılması dinen caiz olan bir şeyi satmak.
İçki Yapımında Kullanılan Anason Bitkisinin Çayını İçmek Caiz Midir
Etiketler: anason bitkisi, anason çayı, anason çayı içmek caiz mi, anason çayı veya bulunduğu yerden çıkarıp almak ve kullanmakla herhangi bir kul Pastanelerde yapılan bazı kuru pastaların üzerini haşhaş ile süslüyorlar.
Dinimiz İslam Evlilik Ve Aile Bilgileri
şüpheli şeylerden kaçınmak vera, ana-babanın rızasını almak ise baba çağırınca, farz namazı bozmak caiz olur ise de, ihtiyaç yoksa, şeyleri de anlatsa , yine aynı şeyler mi dememek.. Yemek yapmamışsa, olsun peynir ekmek yeriz demesi gerekir.. duygulandıracak, örnekler vererek, hassas olmasına çalışılmalı.
01/01/2011
Sual: Kadınların deri, kürklü manto veya kadife giymesi caiz mi? Alınmış böyle elbiseleri başkalarına satmak caiz olur. Badem, haşhaş tohumu, nane, biberiye, çikolata, elma yemek baş ağrısına iyi gelir. Anason çayı içmek, ıhlamur, kiraz sapı çayını içmek, reyhan çayını içmek, kekik suyu içmek,.
Bugün 'çiftçiler Günü'!..
Bu çalışmalarının sonucu olarak sofralarımızın ekmeğini, meyvesini, sebzesini üretirler.. Yıllar önce bir çiftçi, fırtınası bol olan bir tepede bir çiftlik satın almıştı. Ardından Helal olsun sana yılan kardeş, nasıl yaptın da sen bu adamın Öyle mi? Ölsem inanamam buna! Bu çuvala girmiş olamazsın!
Soru Cevap Botuna Soru Getirenlere 10.000 E Yakın Rep.
Doguda tandirlarda yapilan bir tur ekmeklavas. insanlardan oyleleri de var ki, allah in rizasini almak icin kendini. Aci var mi aci, tuneli kacmak icin mi kazdilar gibi cildirtan sorular.. Allah c.c. İn hoşuna gitmeyen helal nedirtalak. Avustralyaya has agaclarda yasayan sevimli bir ayicikkoala
Cevap Gönder:
Misafir Kullanıcı tarafından yazılan
Yenilmesi, içilmesi veya kullanılması dinen caiz olan bir şeyi satmak da caizdir. Bu sebeple, yasal açıdan değil de, dini açıdan bakıldığında, kendisi aslen haram olmayan ürünleri helal alanlarda kullanmak üzere üretmekte ve ticaretini yapmakta bir sakınca yoktur. Bu maddeler normal olarak, helal alanlarda iş yapan kişi veya kurumlara satıldığı halde, alıcılar tarafından gizlice ve dolaylı yoldan, haram işlerde kullanılsa bile bundan dolayı üreticinin bir sorumluluğu olmaz (Zeylai, Tebyinü’l-hakaik, VI, 28). . Ancak doğrudan gayri meşru maddelerin üretiminde kullanılmak üzere ve bunu bilerek ilgili kişilere bu ürünleri satmak, bir haramı desteklemek ve yaymak anlamına geleceğinden bu gibi kazanç yollarından sakınmak gerekir (Şirbini, Muğni’l-muhtac, II, 37, 38; İbn Rüşd el-Ced, el-Beyan ve’t-tahsil, IX, 394-395; İbn Kudame, el-Muğni mea’ş-şerhi’l-kebir, IV, 306). Allah Teala Kur’an-ı Kerim’de, "İyilikte ve takvada yardımlaşın, ama günahta ve düşmanlıkta yardımlaşmayın." (Maide, 5/2) buyurmaktadır.
Öte yandan herhangi bir ürün, günlük kullanımda nerdeyse tamamen haram bir maddenin üretimi için kullanılmakta ise, bu ürünü üretmek ve ticaretini yapmak, büyük ihtimalle harama destek olacağından dinen sakıncalı olur. Bazı fıkıh alimleri, uyuşturucu imalatına dönük olarak haşhaş ve benzeri ürünleri üretmenin ve satmanın haram olduğunu belirtmişleridir (İbn Abidin, Reddü’l-muhtar, Beyrut 2000, VI, 458-459; Ceziri, el-Fıkh ale’l-Mezahibi’l-Erbaa, V, 39-41; Zuhayli, el-Fıkhu’l-İslami ve Edilletühu, VII, 448). Fakat ilaç imalatında kullanılmak üzere yetiştirilip, satılmalarında sakınca yoktur. Söz konusu maddelerin ekiminde devlet tarafından alınan bir karar ve konulan kotalar varsa bunlara riayet etmek gereklidir.bu yoruma cevap yazıyorsunuz...
Bu Soruya Gelen Cevaplar:
Misafir KullanıcıYenilmesi, içilmesi veya kullanılması dinen caiz olan bir şeyi satmak da caizdir. Bu sebeple, yasal açıdan değil de, dini açıdan bakıldığında, kendisi aslen haram olmayan ürünleri helal alanlarda kullanmak üzere üretmekte ve ticaretini yapmakta bir sakınca yoktur. Bu maddeler normal olarak, helal alanlarda iş yapan kişi veya kurumlara satıldığı halde, alıcılar tarafından gizlice ve dolaylı yoldan, haram işlerde kullanılsa bile bundan dolayı üreticinin bir sorumluluğu olmaz (Zeylai, Tebyinü’l-hakaik, VI, 28). . Ancak doğrudan gayri meşru maddelerin üretiminde kullanılmak üzere ve bunu bilerek ilgili kişilere bu ürünleri satmak, bir haramı desteklemek ve yaymak anlamına geleceğinden bu gibi kazanç yollarından sakınmak gerekir (Şirbini, Muğni’l-muhtac, II, 37, 38; İbn Rüşd el-Ced, el-Beyan ve’t-tahsil, IX, 394-395; İbn Kudame, el-Muğni mea’ş-şerhi’l-kebir, IV, 306). Allah Teala Kur’an-ı Kerim’de, "İyilikte ve takvada yardımlaşın, ama günahta ve düşmanlıkta yardımlaşmayın." (Maide, 5/2) buyurmaktadır.
Öte yandan herhangi bir ürün, günlük kullanımda nerdeyse tamamen haram bir maddenin üretimi için kullanılmakta ise, bu ürünü üretmek ve ticaretini yapmak, büyük ihtimalle harama destek olacağından dinen sakıncalı olur. Bazı fıkıh alimleri, uyuşturucu imalatına dönük olarak haşhaş ve benzeri ürünleri üretmenin ve satmanın haram olduğunu belirtmişleridir (İbn Abidin, Reddü’l-muhtar, Beyrut 2000, VI, 458-459; Ceziri, el-Fıkh ale’l-Mezahibi’l-Erbaa, V, 39-41; Zuhayli, el-Fıkhu’l-İslami ve Edilletühu, VII, 448). Fakat ilaç imalatında kullanılmak üzere yetiştirilip, satılmalarında sakınca yoktur. Söz konusu maddelerin ekiminde devlet tarafından alınan bir karar ve konulan kotalar varsa bunlara riayet etmek gereklidir.14 Şubat 2015 - 08:10:22
Son Sorular:
2803 Gün 17 Saat 48 dk. önce soruldu
Ceylan Ahıgül sordu
3373 Gün 7 Saat 59 dk. önce soruldu
ece çakır sordu
3403 Gün 22 Saat 40 dk. önce soruldu
Erhan Yiğit sordu
3413 Gün 20 Saat 22 dk. önce soruldu
cansu sordu
3417 Gün 15 Saat 41 dk. önce soruldu
mustafa 224 sordu
3425 Gün 14 Saat 47 dk. önce soruldu
emre sordu
3428 Gün 16 Saat 32 dk. önce soruldu
berkay sordu
3432 Gün 10 Saat 50 dk. önce soruldu
ali sordu
3434 Gün 18 Saat 31 dk. önce soruldu
canan sordu
3435 Gün 1 Saat 1 dk. önce soruldu
Şükrü Kum sordu
3439 Gün 10 Saat 43 dk. önce soruldu
Meltem Akar sordu
3446 Gün 17 Saat 56 dk. önce soruldu
Ali Kurtulmuş sordu
3451 Gün 14 Saat 37 dk. önce soruldu
hakan sordu
3455 Gün 15 Saat 13 dk. önce soruldu
arda sordu
3457 Gün 12 Saat 35 dk. önce soruldu
Kerem sordu