Vekalet yoluyla hac yapılabilir mi? Şartları nelerdir?
Vekalet yoluyla hac yapılabilir mi? Şartları nelerdir?
Ziyaretçi
Standart Sorularda Ara
Vekalet yoluyla hac yapılabilir mi? Şartları nelerdir? Kendisine hac farz Bedel olarak hacca giden kişi kendi adına kurban kesmeli midir? Mekke dışından.
Kurbanla İlgili Sıkça Sorulan Sorular Ve Cevapları
Kurbanın dinî dayanağı nedir? Artık onlardan siz de yiyin, yoksula fakire de yedirinHac, 22/28 Hayvan kesiminde, gerekli yeterlilik ve şartları taşıyan kişi kadın olsun, erkek Vekalet yoluyla kurban kesilebilir mi? Zira kurban mal ile yapılan bir ibadettir; mal ile yapılan ibadetlerde de vekalet caizdir.
Hacca Bedel Göndermek
Vekalet yoluyla hac yapılabilir mi? Şartları nelerdir? Bedel olarak hacca giden kişi kendi adına kurban kesmeli midir? Hacca gitmemiş bir kimse, başkasının.
Hacda Vekalet
Ersin AYDIN: Vekaleten hac nedir? Vekaleten hacca gitmenin herhangi bir şartı var mıdır? sadaka gibi sırf mal ile yapılan ibadetlerde vekalet caiz olduğu gibi; hem bedenen, hem de mal ile yapılan hac ibadetinde de vekalet caizdir.
Başkasının Adına Hac Veya Umre Yapılabilir Mi? Başkası Adına
Vekaleten yapılan hac ile bunların hac borçları eda edilmiş sayılır. Farz Olan Hac İçin Vekalet Şartları. Vekilde Aranan Şartlar Nelerdir?
Vekalet Yoluyla Hac Yapılabilir Mi? Şartları Nelerdir?
Şartları nelerdir ? vekalet hac nasıl yapılır Kendisine hac farz olmuş. ve Hac Hakkında Soru ve Cevaplar Kategorisinden Vekalet yoluyla hac.
Soru Metni
Soru Metni. Vekalet yoluyla hac yapılabilir mi? Şartları nelerdir? Soru Metni. Hacca gitmemiş bir kimse, başkasının yerine bedel olarak hacca gidebilir mi?
Hac Nedir
Hac Nedir , Bu günlere hac ayları denmesi, hac menasikinin yerine getirilmesi bakımından değil, haccın şartı olan Vekalet yoluyla hac yapılabilir mi?
Hakkımızda
VEKALETEN HACC IN DİNİMİZDEKİ YERİ: 1-Vekalet yoluyla hac yapılabilir mi? Şartları nelerdir? Kendisine hac farz olmuş birisi sağlık, yaşlılık ve benzer bir.
Ölü Adına Hac Yapılabilir Mi?
Kadınlar yanlarında mahremi olmaksızın hacca gidebilirler mi? Hac, uzun bir Bu şartlara sahip olan kadın-erkek her Müslüman a ömründe bir defa hac yapmak farzdır. Hac ibadeti ileri Onun yerine vekaleten hac edebilir miyim? İfrad Haccı nedir? Tüp bebek yoluyla cinsiyet tayini yaptırmak caiz mi?
Cevap Gönder:
Bu Soruya Gelen Cevaplar:
Misafir KullanıcıKendisine hac farz olmuş birisi sağlık, yaşlılık vb. bir sorun sebebiyle bizzat hacca gidemeyecek durumda olursa başka birisini bedel göndererek, vekalet yoluyla hac yaptırabilir. Böyle kişilerin, hayatta iken birini vekil (bedel) olarak göndermesi mümkün olduğu gibi, mirasçılarına, ölümünden sonra kendi adına bedel haccı yaptırılmasını vasiyet etmeleri de mümkündür (Kasani, Bedaiü’s-sanai, Beyrut 1406/1986, II, 212). Bu hüküm hadislere dayanmaktadır. Hz. Peygamber (s.a.s.), ölen yakınları veya yaşlı büyükleri yerine hac yapıp yapamayacaklarını soran kişilere, söz konusu yakınları için hac yapabileceklerini belirtmiştir (Buhari, Hac, 1; Müslim, Hac, 407; Tirmizi, Hac, 86-87; İbn Mace, Menask", 9-10).
Bir kişinin kendi yerine vekil (bedel) göndererek hac yaptırabilmesi için şu şartların bulunması gerekir:
1. Adına haccedilecek (bedel gönderecek) kişiye, önceden hac farz olmuş olmalıdır.
2. Adına haccedilecek kişi vefat etmiş olmalı veya yaşlılık, iyileşme ümidi olmayan bir hastalık gibi sebeplerle, bizzat haccetmekten devamlı olarak aciz olmalıdır.
3. Bedel gönderilecek kişi Müslüman, akıllı, ergenlik çağına ulaşmış bir kişi olmalıdır.
4. Bedel gönderilen kişinin hac masrafı, gönderen tarafından karşılanmalıdır.
5. Vekil için, hac masrafları haricinde bir ücret şart koşulmamalıdır.
6. Adına haccedilen kişi, kendisi için haccetmesini vekilden istemiş olmalıdır. İzin veya vasiyeti olmadan, bir kimse adına başkası tarafından yapılan hac ile, o kimse üzerindeki hac borcu ödenmiş olmaz. Ancak, mirasçının, murisi adına yaptığı hac, bu hükmün dışındadır. Ölmüş bulunan murisin vasiyeti bulunmasa bile, varisin onun adına yaptığı hac geçerlidir.
7. Vekil, haccı bizzat kendisi yapmalıdır.
8. Vekil, ihrama girerken sadece gönderen adına niyet etmelidir.
9. Vekil, gönderenin isteğine uymalı, onun istediği haccı yapmalıdır.
10. Vekil, gönderen adına yapılacak menasiki tamamlamadıkça kendisi için umre yapmamalıdır (Kasani, Bedaiü’s-sanai, Beyrut 1406/1986, II, 212-215; İbnAbidin, Reddu’l-muhtar, Riyad 1423/2003, IV, 14-18).
Vekil hacca giderken, vekalet verenin bulunduğu yerden yola çıkar.14 Şubat 2015 - 08:05:26
Son Sorular:
2781 Gün 19 Saat 36 dk. önce soruldu
Ceylan Ahıgül sordu
3351 Gün 9 Saat 47 dk. önce soruldu
ece çakır sordu
3382 Gün 0 Saat 29 dk. önce soruldu
Erhan Yiğit sordu
3391 Gün 22 Saat 10 dk. önce soruldu
cansu sordu
3395 Gün 17 Saat 29 dk. önce soruldu
mustafa 224 sordu
3403 Gün 16 Saat 35 dk. önce soruldu
emre sordu
3406 Gün 18 Saat 21 dk. önce soruldu
berkay sordu
3410 Gün 12 Saat 39 dk. önce soruldu
ali sordu
3412 Gün 20 Saat 20 dk. önce soruldu
canan sordu
3413 Gün 2 Saat 50 dk. önce soruldu
Şükrü Kum sordu
3417 Gün 12 Saat 32 dk. önce soruldu
Meltem Akar sordu
3424 Gün 19 Saat 45 dk. önce soruldu
Ali Kurtulmuş sordu
3429 Gün 16 Saat 26 dk. önce soruldu
hakan sordu
3433 Gün 17 Saat 2 dk. önce soruldu
arda sordu
3435 Gün 14 Saat 23 dk. önce soruldu
Kerem sordu