Salı26.08.2025

Tesbih namazı nedir, nasıl kılınır? Fazileti hakkında rivayetler var mıdır?

Tesbih namazı nedir, nasıl kılınır? Fazileti hakkında rivayetler var mıdır?

Ziyaretçi

Tesbih Namazı Nedir Nasıl Kılınır? Fazileti Hakkında Rivayetler Var

Namazlar ve Namaz hakkında soru ve cevaplar Kategorisinden Tesbih namazı Tesbih namazı, ömürde bir kez olsun kılınması tavsiye edilen.

Nafile Namazlar

Kandil gecelerine ait özel bir namaz veya ibadet şekli var mıdır? Mübarek geceleri Kadir Gecesi hakkındaki rivayetler nasıl anlaşılmalıdır? Kul hakkı namazı Tesbih namazı nedir, nasıl kılınır? Fazileti hakkında rivayetler var mıdır ? Tesbih.

Din İşleri Yüksek Kurulu Dini Sorular

NAMAZ

Cevap Gönder:


Bu Soruya Gelen Cevaplar:

Misafir KullanıcıTesbih namazı, ömürde bir kez olsun kılınması tavsiye edilen mendup bir namazdır. Peygamberimiz amcası Abbas’a: "Bak amca sana on faydası olan bir şey öğreteyim; bunu yaparsan günahlarının ilki-sonu, eskisi-yenisi, bilmeyerek işlediğin-bilerek işlediğin, küçüğü-büyüğü ve gizli yaptığın-açıktan yaptığın on türlü günahını Allah bağışlar" diyerek bu namazı tavsiye etmiş ve öğretmiş; Hz. Abbas da bunu her gün yapamayız, deyince Peygamberimiz, bu namazın haftada bir, ayda bir, yılda bir veya ömürde bir defa kılınmasının yeterli olacağını belirtmiştir (Ebu Davud, Tatavvu’, 14, Salat, 303; Tirmizi, Salat, 350, Vitr, 19).

 

Tesbih namazı dört rekat olup şöyle kılınır: Allah rızası için namaz kılmaya niyet edilerek namaza başlanır. Sübhaneke’den sonra 15 kere ‘Sübhanellahi ve’l-hamdülillahi vela ilahe illallahü vallahü ekber’ denir. Sonra euzü besmele çekilir, Fatiha ve sure okunduktan sonra 10 kere daha tesbih edilir yani ‘Sübhanellahi ve’l-hamdülillahi vela ilahe illallahü vallahü ekber’ denilir. Bu tesbih, rükua varınca 10 kere, rükudan doğrulunca 10 kere, birinci secdede 10 kere, secdeden kalkınca 10 kere, ikinci secdede 10 kere söylenir. Böylece her rekatta 75 tesbih yapılmış olur. İkinci rekata kalkılınca yine 15 kere tesbih okunur, ardından geri kalan kısım aynı şekilde tekrarlanır ve böylece 4 rekat tamamlanmış ve toplam üç yüz tesbih edilmiş olur. Tesbih namazı kerahet vakitlerinde kılınmaz (İbn Abidin, Reddü’l-muhtar, Daru’l-Fikr, II, 28-29).

 

Aslolan herkesin bu namazı münferiden kılmasıdır. Tesbih namazında sehiv secdesini gerektiren bir şey olursa, sehiv secdesi normal olarak yapılır, o secdelerde bu tesbih yapılmaz (Tahtavi, Haşiye ala Meraki’l-Felah, Bulak, I, 244).14 Şubat 2015 - 08:08:02

Son Sorular:

2906 Gün 12 Saat 29 dk. önce soruldu

Guinness rekorlar kitabına nasıl başvurulur?

Ceylan Ahıgül sordu

3476 Gün 2 Saat 40 dk. önce soruldu

lipomagnet nedir? lipo magnet işe yarar mı?

ece çakır sordu

3506 Gün 17 Saat 22 dk. önce soruldu

Goji berry aktarlarda bulunur mu?

Erhan Yiğit sordu

3516 Gün 15 Saat 3 dk. önce soruldu

deyim olarak adı çıkma ne demek?

cansu sordu

3520 Gün 10 Saat 22 dk. önce soruldu

Hayvanların olmadığı bir dünya bizi nasıl etkiler?

mustafa 224 sordu

3528 Gün 9 Saat 28 dk. önce soruldu

kumru kuşu vurmak günahmı?

emre sordu

3531 Gün 11 Saat 13 dk. önce soruldu

göz nuru dökmek deyiminin anlamı

berkay sordu

3535 Gün 5 Saat 31 dk. önce soruldu

voleybol federasyonu hangi tarihte kurulmuştur?

ali sordu

3537 Gün 13 Saat 13 dk. önce soruldu

ultra liquid zeolite kansere iyi gelir mi?

canan sordu

3537 Gün 19 Saat 42 dk. önce soruldu

Burun Bandı üzerine mesh yapılabilir mi?

Şükrü Kum sordu

3542 Gün 5 Saat 25 dk. önce soruldu

gojidiet çayı nedir? gojidiet kullanan var mı?

Meltem Akar sordu

3549 Gün 12 Saat 38 dk. önce soruldu

bir sayı bir sayının yüzde kaçıdır? nasıl hesaplanır?

Ali Kurtulmuş sordu

3554 Gün 9 Saat 19 dk. önce soruldu

ahi evran ne zaman doğmuş ve ne zaman ölmüştür?

hakan sordu

3558 Gün 9 Saat 54 dk. önce soruldu

iki ayağı bir pabuca girmek deyiminin anlamı nedir?

arda sordu

3560 Gün 7 Saat 16 dk. önce soruldu

İnsan ve hayvanlar doğal unsur mudur?

Kerem sordu