Salat-ı münciye, salat-ı tefriciye dualarının dini dayanağı var mıdır?
Salat-ı münciye, salat-ı tefriciye dualarının dini dayanağı var mıdır?
Ziyaretçi
Din İşleri Yüksek Kurulu Dini Sorular
Kuran-ı Kerim Meal ve Tefsir
Cevap Gönder:
Bu Soruya Gelen Cevaplar:
Misafir Kullanıcı"Salat-ı Münciye", "Salat-ı Tefriciye" duaları, Hz. Peygamberden (s.a.s.) nakledilen dualardan değildir. Kur’an-ı Kerim’in, Hz. Peygamber (s.a.s.)’e salat-ü selam getirmeyi emreden ayetine istinaden asr-ı saadetten çok sonraları tanzim edilmiş dualardır.
Dualar Allah’a arz edilmeden önce, Allah’a hamd-ü sena ve Peygamberine de (s.a.s.) salat-ü selam getirilmelidir. Rasulüllah (s.a.s.) dua eden bir adamın, dua sırasında kendisine salat ve selam okumadığını görmüş ve "Bu kimse acele etti." buyurmuş, sonra adamı çağırıp "Biriniz dua ederken, Allah Teala’ya hamd-ü sena ederek başlasın, sonra O’nun Peygamberine salat okusun, sonra da dilediğini istesin." buyurmuştur (Ebu Davud, Salat 358; Nesai, Sehv, 48).
Salavat, Hz. Peygamber (s.a.s.) için okunan ve Allah’ın rahmet ve selamının O’nun üzerine olması dileğini ifade eden dualara denir. Salavat, genellikle "Allahümme salli..." lafızlarıyla başlar. Kur’an-ı Kerim’de: "Şüphesiz Allah ve melekleri Peygamber (s.a.s.)’e salat ediyorlar. Ey iman edenler! Siz de ona salat edin, selam edin." (Ahzab, 33/56) buyurulmaktadır. Hz. Peygamber (s.a.s.)’e Allah Teala’nın salat etmesi, rahmet etmesi; meleklerin salat etmesi, şanının yüceltilmesini dilemeleri, istiğfar etmeleri; müminlerin salat etmesi ise, dua etmeleri anlamını ifade eder (Elmalılı, Hak Dini Kur’an Dili, VI, 3923).
Buna göre dini bir gereklilik olduğu inancına kapılmaksızın bu dualar okunabilir.14 Şubat 2015 - 08:04:55
Son Sorular:
2800 Gün 4 Saat 0 dk. önce soruldu
Ceylan Ahıgül sordu
3369 Gün 18 Saat 11 dk. önce soruldu
ece çakır sordu
3400 Gün 8 Saat 53 dk. önce soruldu
Erhan Yiğit sordu
3410 Gün 6 Saat 35 dk. önce soruldu
cansu sordu
3414 Gün 1 Saat 53 dk. önce soruldu
mustafa 224 sordu
3422 Gün 0 Saat 59 dk. önce soruldu
emre sordu
3425 Gün 2 Saat 45 dk. önce soruldu
berkay sordu
3428 Gün 21 Saat 3 dk. önce soruldu
ali sordu
3431 Gün 4 Saat 44 dk. önce soruldu
canan sordu
3431 Gün 11 Saat 14 dk. önce soruldu
Şükrü Kum sordu
3435 Gün 20 Saat 56 dk. önce soruldu
Meltem Akar sordu
3443 Gün 4 Saat 9 dk. önce soruldu
Ali Kurtulmuş sordu
3448 Gün 0 Saat 50 dk. önce soruldu
hakan sordu
3452 Gün 1 Saat 26 dk. önce soruldu
arda sordu
3453 Gün 22 Saat 47 dk. önce soruldu
Kerem sordu