Perşembe01.10.2026

Kadınların namaz kılış şekilleri ile erkeklerin namaz kılış şekilleri arasındaki farklılıklar nelerdir?

Kadınların namaz kılış şekilleri ile erkeklerin namaz kılış şekilleri arasındaki farklılıklar nelerdir?

Ziyaretçi

Din İşleri Yüksek Kurulu Dini Sorular

NAMAZ

Cevap Gönder:


Bu Soruya Gelen Cevaplar:

Misafir KullanıcıErkeklerle kadınların namaz kılış biçimlerinde bazı farklılıklar vardır. Namazlarda kadınların erkeklerden ayrıldığı hususlar şunlardır:

 

1- Kendi başlarına namaz kılacak erkekler, ezan okurlar, kamet getirirler. Kadınlar ise ezan okumazlar, kamet getirmezler. (İbn Nüceym, el-Bahru’r-Raik, Daru’l-Marife, Beyrut, ts. , I, 276)

 

2- İftitah (başlangıç) tekbirini alırken elleri kaldırmak sünnettir. Erkekler ellerini, başparmaklar kulak yumuşaklarına değecek şekilde kaldırırlar. Kadınlar ise el parmaklarının uçları omuzları hizasına gelecek kadar kaldırırlar. (Mevsıli, el-İhtiyar, İstanbul, ts. , I, 49; İbn Nüceym, el-Bahru’r-Raik, Daru’l-Marife, Beyrut, ts. , III, 210)

 

3- Namazda erkekler, ellerini göbeklerinin altında bağlarlar, sağ ellerini sol elleri üzerine koyup sağ elleri ile sol bileklerini kavrarlar. Kadınlar ise ellerini göğüsleri üzerinde bağlarlar, sağ ellerini sol elleri üzerine halka yapmaksızın koyarlar. (Mevsıli, el-İhtiyar, İstanbul, ts. , I, 49; İbn Nüceym, el-Bahru’r-Raik, Daru’l-Marife, Beyrut, ts. , I, 320)

 

4- Erkekler, rüku durumunda dizlerini dik ve arkalarını düz tutarlar. Kadınlar ise sırtlarını erkekler gibi düz tutmazlar, biraz meyilli bulundururlar. (İbn Nüceym, el-Bahru’r-Raik, Daru’l-Marife, Beyrut, ts. , III, 281)

 

5- Erkekler, secdede kollarını ve uyluklarını karınlarından uzak tutarlar ve kollarını yere değdirmezler. Kadınlar ise, secdede karınlarını uyluklarına yapıştırıp kollarını yanlarına temas ettirirler. (Serahsi, el-Mebsud, Beyrut, 1421/2000, I, 40)

 

6- Tahiyyata oturuşta ve secde aralarında erkekler sol ayaklarını sağa doğru yatırarak üzerlerine otururlar ve sağ ayaklarının parmak uçlarını kıbleye doğru dikerler. Kadınlar ise, ayaklarını sağ taraflarına yatık bulundurarak yere otururlar. (Merğinani, el-Hidaye, I, 51).

 14 Şubat 2015 - 08:08:59

Son Sorular:

3307 Gün 10 Saat 7 dk. önce soruldu

Guinness rekorlar kitabına nasıl başvurulur?

Ceylan Ahıgül sordu

3877 Gün 0 Saat 18 dk. önce soruldu

lipomagnet nedir? lipo magnet işe yarar mı?

ece çakır sordu

3907 Gün 15 Saat 0 dk. önce soruldu

Goji berry aktarlarda bulunur mu?

Erhan Yiğit sordu

3917 Gün 12 Saat 41 dk. önce soruldu

deyim olarak adı çıkma ne demek?

cansu sordu

3921 Gün 8 Saat 0 dk. önce soruldu

Hayvanların olmadığı bir dünya bizi nasıl etkiler?

mustafa 224 sordu

3929 Gün 7 Saat 6 dk. önce soruldu

kumru kuşu vurmak günahmı?

emre sordu

3932 Gün 8 Saat 52 dk. önce soruldu

göz nuru dökmek deyiminin anlamı

berkay sordu

3936 Gün 3 Saat 10 dk. önce soruldu

voleybol federasyonu hangi tarihte kurulmuştur?

ali sordu

3938 Gün 10 Saat 51 dk. önce soruldu

ultra liquid zeolite kansere iyi gelir mi?

canan sordu

3938 Gün 17 Saat 21 dk. önce soruldu

Burun Bandı üzerine mesh yapılabilir mi?

Şükrü Kum sordu

3943 Gün 3 Saat 3 dk. önce soruldu

gojidiet çayı nedir? gojidiet kullanan var mı?

Meltem Akar sordu

3950 Gün 10 Saat 16 dk. önce soruldu

bir sayı bir sayının yüzde kaçıdır? nasıl hesaplanır?

Ali Kurtulmuş sordu

3955 Gün 6 Saat 57 dk. önce soruldu

ahi evran ne zaman doğmuş ve ne zaman ölmüştür?

hakan sordu

3959 Gün 7 Saat 33 dk. önce soruldu

iki ayağı bir pabuca girmek deyiminin anlamı nedir?

arda sordu

3961 Gün 4 Saat 54 dk. önce soruldu

İnsan ve hayvanlar doğal unsur mudur?

Kerem sordu