İslam'a göre mal paylaşımı nasıl yapılır?
İnsanın hayatta iken, çocukları arasında ayrım yaparak birine veya bazılarına mal varlığının tamamını veya bir kısmını bağışlaması caiz midir?
Ziyaretçi
İslam Hukukuna Göre Miras Paylaşımı Nasıl Olmalıdır?
Kalan malın toplamını değer olarak belirledikten sonra, İslam a Göre Miras Paylaşımı Miras Paylaşımı Miras Paylaşımı Nasıl Olmalıdır? dini-sorular192 Mevcut Miras Hukukuna Göre Yapılan Paylaşımlar Caiz Olur mu?
İslam'a Göre Mirasta Kadın Erkek Dengesi
İSLAM A GÖRE MİRASTA KADIN ERKEK DENGESİ gözetilecek paylaşım oranları ve ölüm halinde gözetilecek paylaşım 1- Evlenen erkek eşine, hatırı sayılır bir mal vermek zorundadır; ona İslam kadını nası korur?
Erkekler Neden Kadınlardan Fazla Miras Alıyor?
9 Soru: Kur an-ı Kerim miras paylaşımında kadına 1, erkeğe 2 pay verilmesini öngörüyor. Yoksa değişen sosyal yapıya, sorumluluklara göre herkes eşit pay mı almalıdır?. Babam öldükten sonra miras paylaşımı nasıl yapılmalıdır?. Kayınbiraderlerim mal paylaşımı yapmamış, hep birlikte kazanıp işlerini.
Çözüldü
Hayırlı geceler arkadaşlar. geçinemeyen çiftler boşanmaya karar verdiğinde onu üç kere boş ol diyerek Kocamı boşar. Ev, araba, mal mülk.
İslam'a Göre Mal Paylaşımı Nasıl Olmalıdır?
Gelişmiş Arama Yap Orta; Kötü; Çok kötü. Soru ve Cevaplar ve Misafir Soruları Kategorisinden İslam a Göre Mal Paylaşımı Nasıl Olmalıdır?
Resmi Kanunlara Göre Boşanma Durumunda Mal Paylaşımının Eşit
3 Resmi kanunlara göre boşanma durumunda mal paylaşımının eşit olarak yapılması İslami kurallara uygun mudur?
Anne Baba Sağ İken Çocuklara Miras Mal Bölmek Caiz Mi İslam'a
Anne baba sağ iken çocuklara miras, mal bölmek caiz mi, İslam a göre veliler nasıl davranmalı? on gmail Share on stumbleupon Share on favorites More Sharing Services ? -A A Uzun tesbihat nasıl yapılır yazar mısınız?
Erkek Ve Kız Kardeşler Arasında Miras Paylaşımı Nasıl Olmalıdır
2 Erkek ve kız kardeşler arasında miras paylaşımı nasıl olmalıdır? Mirasla ilgili hükümleri Buna göre erkek çocuk iki hisse, kız çocuğu ise bir hisse alır. Mirasta kız çocuklarına adaletsizlik mi yapılıyor? İslamiyet gelmeden Kadın, kendi mal varlığı üzerinde tasarruf serbestliğine sahiptir. Kadın zengin dahi.
İslamda Miras Sistemi Nasıldır?
Eğer hepsi kız olup da ikiden fazla iseler, bunlara bırakılan malın üçte ikisi; alınması ihtimali kalmayan, yapılması gerekli olan bir emrin yerine getirilmesi için. Bütün bu mirasla ilgili haklar, İslam a göre yapabileceği, yani. önce çocukları arasında miras paylasımı yaparsa kardeslerine bisey düsmez.
Kadınların Şahit Ve Mirasçı Olmaları
Yapılan müzakereler sonunda: İslam a göre, kadın ve erkek eşit ve birbirini tamamlayan varlıklardır.. b Kadın kendi mal varlığında istediği gibi tasarruf etme hakkına sahiptir. Kadının d Kardeşlerin miras paylaşımında kadınların payının, erkeklere nispetle farklı olarak düzenlenmesinin, erkeğin çeşitli alanlardaki mali.
Cevap Gönder:
Bu Soruya Gelen Cevaplar:
Misafir KullanıcıEsasen kişinin sağlığında kendi malında istediği şekilde tasarruf etme hakkı vardır. Hukuken, malının bir kısmını veya tamamını yabancı birisine verebileceği gibi, çocuklarından birisine veya bazılarına da verebilir. Bu tasarrufu hukuken geçerlidir. Ancak hükmü konusunda İslam alimleri arasında farklı görüşler vardır. Konu ile ilgili tartışmalar şu hadisin farklı anlama ve yorumlanmasına dayanır.
Hz. Peygamber (s.a.s.), malının bir bölümünü bir oğluna vermek isteyip, kendisini şahit tutmak isteyen Numan b. Beşir adındaki sahabiye, diğer çocuklarına da mal verip vermediğini sormuş, vermediğini öğrenince, ona şahit olmamış, başkasını şahit tutmasını istemiş, (hadisin farklı rivayetlerindeki ifadelere göre) "onu geri al", "çocukların arasında adil davran", "zulmüne beni şahit tutma" gibi ifadelerle Numan’ı reddetmiştir (Buhari, Hibe, 12).
Hanefi, Şafii ve Maliki’lerdeki güçlü görüşe göre, babanın hayatında iken çocuklarına mal vermesi durumunda eşit davranması müstehab, ayırım yapması mekruhtur (Kasani, Bedaiu’s-sanai, VI, 127; İbn Nüceym, el-Bahru’r-raik, VII, 288; Huraşi, Şerhu Muhtasari’l-Halil, VII, 82; Zekeriyya el-Ensari, Esne’l-metalib, II, 483). Ahmet b. Hanbel’e, bazı Malikilere ve Hanefilerden Ebu Yusuf’tan gelen bir rivayete göre ise, babanın mal verirken evlatları arasında eşit davranması vacip (farz), ayırım yapması haramdır (Buhuti, Keşşafü’l-Kına, Beyrut, 1982, IV, 309; İbn Cüzey, el-Kavaninü’l-Fıkhiyye, 546).
Babanın bütün çocuklarına mal vermesi durumunda; kız erkek ayırımı yapmadan hepsine eşit mi vereceği yoksa mirasta olduğu gibi erkek çocuğuna iki, kız çocuğuna bir pay mı vereceği konusu da tartışmalıdır. Bu konuda da çoğunluğun görüşü hepsine eşit vermesidir (Kasani, Bedaiu’s-sanai, VI, 127; İbn Kudame, el-Muğni, V, 388).
İster farz olsun ister müstehab, babanın mal verirken çocukları arasında eşit davranması, dinin ruhuna daha uygundur. Ayrıca çocuklar arasında ayırım yapmak, onların hem ana babalarına hem de birbirlerine karşı buğz etmelerine, aralarına soğukluk hatta düşmanlık girmesine sebep olur. Bu yüzden babalar meşru bir gerekçe yoksa mal verirken çocukları arasında eşit davranmalı, aralarında ayırım yapmamalıdırlar.
Hanefi alimleri, evlatlardan bir kısmı çalışamayıp, ilimle meşgul olursa veya daha muttaki ise, ya da çalışamayacak derecede hasta ise diğerlerine tercih etmekte herhangi bir sakınca olmadığını söylemektedirler (Şeyhzade, Mecmau’l Enhur, İst:anbul 1316, II, 357).14 Şubat 2015 - 08:10:11
Son Sorular:
2631 Gün 6 Saat 32 dk. önce soruldu
Ceylan Ahıgül sordu
3200 Gün 20 Saat 43 dk. önce soruldu
ece çakır sordu
3231 Gün 11 Saat 24 dk. önce soruldu
Erhan Yiğit sordu
3241 Gün 9 Saat 6 dk. önce soruldu
cansu sordu
3245 Gün 4 Saat 25 dk. önce soruldu
mustafa 224 sordu
3253 Gün 3 Saat 31 dk. önce soruldu
emre sordu
3256 Gün 5 Saat 16 dk. önce soruldu
berkay sordu
3259 Gün 23 Saat 34 dk. önce soruldu
ali sordu
3262 Gün 7 Saat 15 dk. önce soruldu
canan sordu
3262 Gün 13 Saat 45 dk. önce soruldu
Şükrü Kum sordu
3266 Gün 23 Saat 27 dk. önce soruldu
Meltem Akar sordu
3274 Gün 6 Saat 40 dk. önce soruldu
Ali Kurtulmuş sordu
3279 Gün 3 Saat 21 dk. önce soruldu
hakan sordu
3283 Gün 3 Saat 57 dk. önce soruldu
arda sordu
3285 Gün 1 Saat 19 dk. önce soruldu
Kerem sordu