İntihar ile ilgili dini yaklaşımı kısaca açıklar mısınız?
İntihar ile ilgili dini yaklaşımı kısaca açıklar mısınız?
Ziyaretçi
Din İşleri Yüksek Kurulu Dini Sorular
HELALLER VE HARAMLAR
Cevap Gönder:
Bu Soruya Gelen Cevaplar:
Misafir KullanıcıHayat, Cenab-ı Hakk’ın bahşettiği en büyük nimet olup insana verilmiş bir emanettir. Emaneti ancak veren alır. Hiç kimsenin, Allah’ın koyduğu sınırları aşarak bu emanete kast etmeye hakkı yoktur. Bu sebeple cana kıymak büyük bir günah, büyük bir suçtur. Bu hususta Allah Teala şöyle buyurmuştur: "Meşru bir hak karşılığı olmadıkça Allah’ın haram (dokunulmaz) kıldığı canı öldürmeyin." (En’am, 6/151) "Kim, bir insanı, bir can karşılığı veya yeryüzünde bir bozgunculuk çıkarmak karşılığı olmaksızın öldürürse, o sanki bütün insanları öldürmüştür" (Maide, 5/32).
Cana kıyma yasağı kişinin kendi canı konusunda da aynen geçerlidir. Hiç kimse, "Can benim, dilersem ona kıyar, intihar ederim" diyemez. Başkasının hayatına kıymak nasıl büyük bir günah ise, insanın kendini öldürmesi de böyle büyük bir günahtır. "Kendinizi helak etmeyin" (Nisa, 4/29) ayeti kişinin kendi canına kıymasını da yasaklamaktadır. Hz. Peygamber de (s.a.s.): "İntihar eden kişi ne ile intihar etmişse hesap günü onunla azap edilir." (Buhari, Cenaiz 84; Müslim, İman 176, 177) buyurarak, intihar eden kişinin ahirette göreceği cezaya işaret etmiştir.
İntihar edenin cenaze namazı kılınır. Müslümanların kabristanına defnedilir. Geride bıraktığı mallarına, oğul-kız, baba-ana, kardeşler vb. mirasçı olurlar. Normal şekilde ölen kimselere yapılan her işlem intihar edene de yapılır (Ramli, Nihayetü’l-muhtac, II, 432; Fetava-yı Hindiye, I, 163; İbn Abidin, Reddü’l-muhtar I, 584; krş. İbn Kudame, el-Muğni, II, 418.
İntihar edenin ahirette affedilip affedilmeyeceğini ancak Allah bilir. Dilerse affeder, dilerse günahının cezasını verir. Bu takdirde günahı kadar ceza gördükten sonra cennete girer. Zira Allah Teala Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurmuştur: "Şüphesiz Allah, kendisine ortak koşulmasını asla bağışlamaz. Bunun dışında kalan (günah)ları ise dilediği kimseler için bağışlar. Allah’a şirk koşan kimse, şüphesiz büyük bir günah işleyerek iftira etmiş olur" (Nisa, 4/48).14 Şubat 2015 - 08:04:45
Son Sorular:
2927 Gün 7 Saat 14 dk. önce soruldu
Ceylan Ahıgül sordu
3496 Gün 21 Saat 25 dk. önce soruldu
ece çakır sordu
3527 Gün 12 Saat 7 dk. önce soruldu
Erhan Yiğit sordu
3537 Gün 9 Saat 48 dk. önce soruldu
cansu sordu
3541 Gün 5 Saat 7 dk. önce soruldu
mustafa 224 sordu
3549 Gün 4 Saat 13 dk. önce soruldu
emre sordu
3552 Gün 5 Saat 58 dk. önce soruldu
berkay sordu
3556 Gün 0 Saat 16 dk. önce soruldu
ali sordu
3558 Gün 7 Saat 57 dk. önce soruldu
canan sordu
3558 Gün 14 Saat 27 dk. önce soruldu
Şükrü Kum sordu
3563 Gün 0 Saat 10 dk. önce soruldu
Meltem Akar sordu
3570 Gün 7 Saat 22 dk. önce soruldu
Ali Kurtulmuş sordu
3575 Gün 4 Saat 3 dk. önce soruldu
hakan sordu
3579 Gün 4 Saat 39 dk. önce soruldu
arda sordu
3581 Gün 2 Saat 1 dk. önce soruldu
Kerem sordu