Hz. Peygamber (s.a.s.)’in bıraktığı miras nedir?
Hz. Peygamber (s.a.s.)’in bıraktığı miras nedir?
Ziyaretçi
Hz.peygamberin Bıraktığı Miras
HZ. PEYGAMBER İN BIRAKTIĞI MİRAS. Hz. Muhammed 571-632 Min Medi- neli bir yahudi tüccarda, 30 sa yaklaşık 90 kilo arpa karşılığında rehin bulunduğu bildirilir. Peygamber efendimiz sas e sonsuz salat ve selam olsun. :.
Din İşleri Yüksek Kurulu Dini Sorular
PEYGAMBER
Cevap Gönder:
Bu Soruya Gelen Cevaplar:
Misafir KullanıcıHz. Peygamber (s.a.s.)’in maddi mirasını menkul mallar ve gayr-i menkul mallar şeklinde iki kısımda mütalaa etmek mümkündür. Menkul olanlar, para, zati eşya, hayvan gibi mallardır. Hz. Peygamber (s.a.s.) hastalığı esnasında yanında bulunan yedi (bazı rivayetlerde beşten dokuza kadar çeşitli rakamlar verilmektedir) dirhemin fakirlere dağıtılmasını istemiştir. Bu bakımdan o, nakit miras bırakmamıştır. Daha önce kölelerini de azat ettiğinden, vefat ettiği esnada kölesi ve cariyesi de yoktu. Bazı kaynaklar onun geriye develerinin, giyim eşyalarının, yüzüğünün, bazı aletlerin ve zırhının kaldığını kaydederler. Şüphesiz hanımlarının kullandığı ev eşyaları bunların dışındadır. Onun hayvanları ile bazı ev aletleri ve ayakkabılarının Ali ailesine verildiği kaydedilir. Hırkası, kılıcı ve yüzüğü ise devlete kalmıştır. Gayr-i menkul mallara, yani arazilere gelince, Hz. Peygamber (s.a.s.)’in vefatından sonra kızı Hz. Fatıma başta olmak üzere bazı yakın akrabaları Hz. Ebu Bekir’den onun mirasını istediler. Hz. Ebu Bekir, Rasulüllah’ın (s.a.s.) "Biz Peygamberler miras bırakmayız, bıraktığımız sadakadır." buyurduğunu söyleyerek, onun terekesini taksim etmeyeceğini, ancak hayatta iken kendisinin bakmakla mükellef olduklarına bakacağını ve onun sarfettiği yerlere de aynen sarfedeceğini bildirdi. Hz. Peygamber (s.a.s.) Fedek arazisinin gelirlerini ailesinin giderleri için harcar, amme işlerine, yolcu ve misafirlere sarfederdi. Dolayısıyla Hz. Peygamber (s.a.s.), arazileri intifa hakkı kendinde kalmak şartıyla kamunun istifadesine vakfetmiştir. Hz. Peygamber (s.a.s.)’in sahip olduğu arazileri, vefatından sonra devlete maledildi. Hz. Ebu Bekir buranın gelirlerini aynen Rasulüllah’ın harcadığı yerlere sarfederdi. Fedek, Hulefa-i Raşidin döneminde de hazineye ait olarak kalmış ve Hz. Ebu Bekir’in uygulamasına devam edilmiştir. Hz. Peygamber (s.a.s.)’in hanımlarının oturmakta olduğu odaları Hz. Peygamber (s.a.s.) vasiyet yoluyla onlara bırakmıştır. Buna göre onlar burada oturacaklar, dünyadan ayrılınca da bu odalar, araziler gibi Rasulüllah’ın sadakaları arasına katılacaktı.
Hz. Peygamber (s.a.s.)’in manevi mirası Kur’an ve Sünnettir. Hz. Peygamber (s.a.s.)’in ahirete irtihalinden sonra da Müslümanlar Kur’an ve sünnete sahip çıkmışlar ve bu uğurda büyük gayret göstermişlerdir. Bu gayret sonucunda hem Kur’an ve Sünnetteki prensipleri günlük hayatlarına uygulamışlar ve hem de sayıları milyonlarla ifade edilen Kur’an nüshaları, tefsirler ve hadis eserleriyle Kur’an ve sünneti kültürel hayatlarının temel taşları yapmışlardır.14 Şubat 2015 - 08:07:38
Son Sorular:
2777 Gün 23 Saat 0 dk. önce soruldu
Ceylan Ahıgül sordu
3347 Gün 13 Saat 11 dk. önce soruldu
ece çakır sordu
3378 Gün 3 Saat 53 dk. önce soruldu
Erhan Yiğit sordu
3388 Gün 1 Saat 35 dk. önce soruldu
cansu sordu
3391 Gün 20 Saat 54 dk. önce soruldu
mustafa 224 sordu
3399 Gün 19 Saat 59 dk. önce soruldu
emre sordu
3402 Gün 21 Saat 45 dk. önce soruldu
berkay sordu
3406 Gün 16 Saat 3 dk. önce soruldu
ali sordu
3408 Gün 23 Saat 44 dk. önce soruldu
canan sordu
3409 Gün 6 Saat 14 dk. önce soruldu
Şükrü Kum sordu
3413 Gün 15 Saat 56 dk. önce soruldu
Meltem Akar sordu
3420 Gün 23 Saat 9 dk. önce soruldu
Ali Kurtulmuş sordu
3425 Gün 19 Saat 50 dk. önce soruldu
hakan sordu
3429 Gün 20 Saat 26 dk. önce soruldu
arda sordu
3431 Gün 17 Saat 47 dk. önce soruldu
Kerem sordu