Hanefi mezhebi hakkında bilgi verir misiniz?
Hanefi mezhebi hakkında bilgi verir misiniz?
Ziyaretçi
Mezhepler
Mezhep nedir? Hanefi mezhebi hakkında bilgi verir misiniz? Şafii mezhebi hakkında bilgi verir misiniz? Maliki mezhebi hakkında bilgi verir misiniz? Hanbeli .
Hanefi Mezhebi Hakkında Bilgi
özellikle Türkiye deki insanların tabi olduğu ve Diyanet İşlerinin ana mezhep olarak kabul ettiği Hanefi mezhebi hakkında bilgi verir misiniz?
Şafi Mezhebi Hakkında Bilgi
İslam aleminde en çok tabi olunan iki mezhepten birisi olan Şafi mezhebi hakkında bilgi verir misiniz?Cevap: Şüphe yok ki Şafi mezhebi.
Şafii Mezhebi Hakkında Bilgi Verir Misiniz?
Fahrettin erRazi nin mezhebi ve görüşleri hakkında bilgi verir misiniz? Kurucusu İmam Şafii ye nisbetle anılan Şafiî mezhebi Hanefî.
Şafii Mezhebi Hakkında Bilgi Verir Misiniz? Şafii Mezhebi Ne Zaman
ŞAFİÎ MEZHEBİ. İmam Şafiî ö. 204/819 ye nispet edilen fıkıh ekolü. Şafiî nin künyesi, Ebû Abdullah Muhammed b. İdrîs elKureşî el-Haşimî el-Muttalibî b.
Dört Hak Mezhepte Namazın Hükümleri
Sual: Hanefi mezhebi ile diğer hak mezheplerdeki namazın hükümleri hakkında bilgi verir misiniz? CEVAP Namaza başlarken ağız ile, dil ile niyet etmek,.
Şafii Mezhebi Anlamı Ve Hakkında Bilgi
Konu hakkında özet bilgi Kelime olarak şifa veren manasında Allah ın bir ismidir. Şafii Mezhebi ile ilgili detaylı bilgilerin yer aldığı sayfa: Şafii mezhebi .
Hanefi Mezhebi Hakkında Bilgi Verir Misiniz? Acilll...
hanefi mezhebinin kurucusu imam-ı a zam hazretleri imam-ı a zam eb büyük imam demektirr..hanefi mezhebi ilk önce ırakta doğmuş oradan.
Hanefi Mezhebine Göre Namazları Cem' Etme Hakkında Bilgi Verir
Hanefi mezhebinde hac dışında namazları birleştirme yoktur. Yolculukta kılanlar ise şafii mezhebini takliden kılmaktadırlar. İşyerinde vakit.
Hanefi Mezhebi Ve İmam
Kader konusunda detaylı bilgi verir misiniz? 30 yıllık medrese hayatı boyunca 4.000 den fazla öğrenci yetiştirdi. Çin, Pakistan, Arnavutluk, Mısır, Filistin, Suriye ve Irak ta yaşayan Müslümanlar Hanefi mezhebine göre amel etmektedirler.
Cevap Gönder:
Bu Soruya Gelen Cevaplar:
Misafir KullanıcıKurucusu Ebu Hanife’ye nisbetle anılan Hanefilik günümüzde de en fazla bağlısı bulunan fıkıh mezhebidir.
Hanefi mezhebinin kurucusu Ebu Hanife 80/699 yılında Kufe’de dünyaya gelmiştir. Babası kumaş tüccarı olan Ebu Hanife bir taraftan baba mesleğini sürdürürken diğer yandan Kufe’de birçok alimden ders alarak yetişmiştir. 18 yıl fıkıh dersi gördüğü Hammad b. Ebi Süleyman onun en önemli hocasıdır. Hocası Hammad’ın vefatından sonra Kufe’de onun ders kürsüsüne oturmuştur. 30 yıl kadar süren ders halkasına katılan talebe sayısının 4000’i aştığı ve bunlardan en az 40 kadarının içtihad derecesine ulaştığı kabul edilmektedir.
Emeviler ve Abbasiler devrini yaşayan Ebu Hanife bu çalkantılı dönemlerde birçok sıkıntılara maruz kalmış, kendisine teklif edilen devlet görevlerini kabul etmemiştir. Kufe’de derslerini sürdüren Ebu Hanife, halife Ebu Cafer el-Mansur tarafından aralarındaki anlaşmazlık sebebiyle hapse atılmıştır. Hapiste öldüğüne dair bilgiler nakledilmekle birlikte, sürgün hayatı yaşadığı Kufe’deki evinde h. 150/767 yılında vefat etmiştir.
Birçok menakıb kitabında kendisinin sahabeden kimselerle görüştüğü ve tabiundan olduğu zikredilmektedir. Ebu Hanife künyesiyle ilgili olarak kaynaklarda daha çok, "Hanife"nin o zaman Irak’ta bir çeşit divit olduğu ve Ebu Hanife’nin yanında çoğu zaman divit taşıdığından dolayı bu künyeyle anıldığı zikredilir. Bunun yanında hanifenin boyun eğen ve dini Allah’a özgüleyen anlamında "hanif" kelimesinin müennesi olduğu veya Ebu Hanifenin Hanife isminde bir kızı olduğu rivayetleri de kaynaklarda geçmektedir. Ancak Ebu Hanife’nin kaynaklarda Hammad isimli oğlu haricinde kız veya erkek başka bir çocuğunun varlığından söz edilmez.
Ebu Hanife Abdullah İbn Mes’ud’dan kendisine kadar gelen dönemdeki Irak rey ekolüne mensup alimlerin mirasını bir içtihat meclisi niteliğindeki ders halkalarında geliştirip sistematik hale getirerek daha sonra İslam aleminde bağlısı en fazla olacak fıkıh mezhebinin ilk temellerini atmıştır. Hanefi mezhebinde Ebu Hanife’nin ders halkalarında yetişen Ebu Yusuf, Muhammed ve Züfer gibi alimlerin son derece önemli yeri vardır. Zira bu ilk nesil mezhep alimleri kendisinden çok fazla kitabın naklolunmadığı Ebu Hanife’nin görüşlerini tedvin ederek, mezhebin görüşlerinin yazılmasında ve sistematik hale getirilmesinde büyük rol oynamışlardır.
İlk nesil alimlerinin ve bunu takibeden bir iki asırlık zamandaki Tahavi, Kerhi, Cessas, Kuduri ve Debusi gibi alimlerin önemli katkılarıyla mezhep tam olarak oluşmuş ve İslam aleminin değişik yerlerinde görüşleri hızla yayılmıştır. Ebu Yusuf’un Abbasiler devrinde kadı’l-Kudat’lık makamında bulunması mezhebin resmi bir nitelik kazanmasına sebep olmuş, aynı şekilde İslam tarihindeki en uzun ömürlü devletlerden Osmanlı Devleti’nin de resmi mezhebinin Hanefi mezhebi olması mezhebin yayılmasına hizmet etmiştir.
Hanefi mezhebi meselelerin çözümünde nasların yanında reye de yer vermesi, böylece naslar ile rey arasında makul bir denge kurmaya çalışması, istihsan metoduna sıklıkla başvurması gibi özellikleriyle diğer mezheplerden ayrılmaktadır. Hanefi mezhebinde diğer mezheplerden farklı olarak mezhep kitaplarında, farazi fıkıh meselelerine de yer verilerek teorik fıkhın ve fıkıh biliminin metodolojisi olan fıkıh usulünün gelişmesine büyük katkı sağlanmıştır.
Ana hatlarıyla ifade etmek gerekirse günümüzde Türkiye, Balkanlar, Bosna-Hersek, Ukrayna, Kırım, Azerbaycan, Kafkasya, Kazan, Ofa, Ural, Sibirya ve Türkistan Türkleri, Çin, Mançurya ve Japonya Müslümanları, Afganistan, Horasan, Belucistan, Siyam (Tayland), Hint, Keşmir, Pakistan ekseriyetle Hanefi’dir. Yemen, Hicaz, Mısır. Filistin, Cezayir ve Tunus’ta Hanefi’lerin sayısı oldukça az, Etiyopya, Suriye ve Irak’ta ise nispeten daha fazladır. (Geniş bilgi için TDV. İslam Ansiklopedisi’nin "Hanefi Mezhebi" maddesine bakılabilir.)
14 Şubat 2015 - 08:10:34
Son Sorular:
2799 Gün 7 Saat 14 dk. önce soruldu
Ceylan Ahıgül sordu
3368 Gün 21 Saat 25 dk. önce soruldu
ece çakır sordu
3399 Gün 12 Saat 7 dk. önce soruldu
Erhan Yiğit sordu
3409 Gün 9 Saat 48 dk. önce soruldu
cansu sordu
3413 Gün 5 Saat 7 dk. önce soruldu
mustafa 224 sordu
3421 Gün 4 Saat 13 dk. önce soruldu
emre sordu
3424 Gün 5 Saat 58 dk. önce soruldu
berkay sordu
3428 Gün 0 Saat 16 dk. önce soruldu
ali sordu
3430 Gün 7 Saat 58 dk. önce soruldu
canan sordu
3430 Gün 14 Saat 27 dk. önce soruldu
Şükrü Kum sordu
3435 Gün 0 Saat 10 dk. önce soruldu
Meltem Akar sordu
3442 Gün 7 Saat 23 dk. önce soruldu
Ali Kurtulmuş sordu
3447 Gün 4 Saat 4 dk. önce soruldu
hakan sordu
3451 Gün 4 Saat 40 dk. önce soruldu
arda sordu
3453 Gün 2 Saat 1 dk. önce soruldu
Kerem sordu