Kişinin kendisine teslim edilen bir malı vedia, sahibinin izni olmadan bir başkasına emanet olarak bırakması caiz midir? Emanet malın, korunduğu yerden .
Zira Peygamber s.a.s. Hıyanet etme gibi bir kusuru yoksa emanet vedia alan kişi, Şayet emanet edilen kişi, emanet malı bir başkasına bırakır ve malda da zarar Emanet malın, korunduğu yerden başka bir yere nakledilmesi caiz midir?
Birine 60 a sattım. Arkadaşa 50 versem caiz mi? CEVAP Caiz olmaz. Çünkü malı henüz kesin olarak satın almamıştın. Emanet duruyordu. Emaneti satmak caiz.
Resûl-i Ekrem sav hibeyi teşvik etmiş ve Birbirinize hediye veriniz ki, Fakat hibe; karşılıksız olarak bir malı başkasına mülk edindirmek olduğu için, farklı bir Hanefi fûkahası: Hibe ancak, malı teslim almakla caiz olur340 hadisini 343 1578 Hibeyi kabul eden kimse; hibe edilen malı almak suretiyle ona malik olur.
Mesela: Bir başkasına ait malı, herhangi bir kimseye hibe etmek sahih olmaz. 1578- Hibeyi kabul eden kimse; hibe edilen malı almak suretiyle ona malik olur. hibede bulunup, diğerlerini hibeden mahrum etmesi caiz midir, değil midir?
Emanet, kişinin kendi malını, belli bir şekilde saklayıp muhafaza etmesi şeyi emanet olarak bırakan kişiye emanetini istediği zaman teslim et. İnsan başkasının evine gittigi zaman, ikram edilen şeylerin helal mi haram.
1497 Rızk elde etme yollarından birisi de ziraatle meşgul olmaktır. Üretim düşüklüğü, sırtüstü yatmak nankörlük ise; elde edilen nimetleri hak sahiplerine Allah ın fatih müslümanlara ihsan ettiği fey ve ganimetten başka birşey midir?. Hanefi fûkahası: Hibe ancak, malı teslim almakla caiz olur340 hadisini esas.
Vedia kelimesi şer an, muhafaza için başkasının yanma bırakılan malın adı olduğu gibi Emanet kelimesi, borcu ve korumak üzere teslim edilen herşeyi kapsayan umumi bir lafızdır. Herhangibir şeyi sana emanet olarak bırakana, emanetini iade et. malın emanet olarak verilmesi, onun da emaneti kabul etmesi caizdir.
Hoparlörle ezan okumak, caiz mi değil mi? bu hususta islam in görüşü nedir? Zarar, ziyan, alış-verişte zarar etmek, zimmetinde olup da edası gereken şeyi ödemek ve emanet helak olursa, kefalet garamet yoluyla malın bedeli ondan tazmin edilir. Başkasına kullanması için emanet ariyet bırakılan malın telef olması.
Emanete ihanet eden bir insan emanet sahibi ile helalleşirse bu günahtan Bankaya para yatırıp faiz geliri elde etmek caiz midir?. Başkasının kanının üzerimize bulaşması abdestimizi bozar mı. Hibe edilen malı geri almak caiz midir?
2826 Gün 10 Saat 47 dk. önce soruldu
3396 Gün 0 Saat 59 dk. önce soruldu
3426 Gün 15 Saat 40 dk. önce soruldu
3436 Gün 13 Saat 22 dk. önce soruldu
3440 Gün 8 Saat 41 dk. önce soruldu
3448 Gün 7 Saat 46 dk. önce soruldu
3451 Gün 9 Saat 32 dk. önce soruldu
3455 Gün 3 Saat 50 dk. önce soruldu
3457 Gün 11 Saat 31 dk. önce soruldu
3457 Gün 18 Saat 1 dk. önce soruldu
3462 Gün 3 Saat 43 dk. önce soruldu
3469 Gün 10 Saat 56 dk. önce soruldu
3474 Gün 7 Saat 37 dk. önce soruldu
3478 Gün 8 Saat 13 dk. önce soruldu
3480 Gün 5 Saat 35 dk. önce soruldu