Dizlerinde rahatsızlığı olanların sandalyede namaz kılması caiz midir?
Dizlerinde rahatsızlığı olanların sandalyede namaz kılması caiz midir?
Ziyaretçi
Din İşleri Yüksek Kurulu Dini Sorular
NAMAZ
Cevap Gönder:
Bu Soruya Gelen Cevaplar:
Misafir KullanıcıDinimizde sorumluluklar, kulun gücüne göre belirlenmiş (Bakara, 2/286); gücü aşan durumlar için kolaylaştırma ilkesi getirilmiştir (Bakara, 2/185). Namazın rükünlerinden herhangi birini yerine getirmeye engel olan rahatsızlıklar da kolaylaştırma sebebi sayılmıştır. Buna göre; namazı normal şekli ile ayakta kılmaya gücü yetmeyen kimse için asıl olan namazını oturarak kılmaktır. Böyle bir kişi namazını kendi durumuna göre diz çökerek veya bağdaş kurarak yahut ayaklarını yana ya da kıbleye doğru uzatarak kılar. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.) nasıl namaz kılacağını soran hasta bir sahabiye "Namazını ayakta kıl. Eğer gücün yetmezse oturarak, buna da gücün yetmezse yan üzere kıl." (Buhari, Taksiru’s-Salat, 19) buyurmuştur.
Buna göre ayakta durabilen ve yere oturabildiği halde secde edemeyen kimse namaza ayakta başlar, rükudan sonra yere oturarak secdeleri ima ile yapar. Ayakta durabildiği halde oturduktan sonra ayağa kalkamayan kişi namaza ayakta başlar, secdeden sonra namazını oturarak tamamlar. Başı ile ima etmeye gücü yetmeyen kimse namazını kazaya bırakır; gözleri, kaşları veya kalbiyle ima ederek namaz kılamaz. (Mevsıli, el-İhtiyar, İstanbul, ts. , I, 76-78) Ayakta durmaya ve rüku yapmaya gücü yettiği halde yere oturamayan kimse namaza ayakta başlar rükudan sonra secdeyi tabure ve benzeri bir şey üzerine oturarak ima ile eda eder. Ayakta durmaya gücü yetmeyen, ayaklarını yana veya kıbleye uzatarak da olsa yere oturamayan kimse namazı tabure, sandalye ve benzeri bir şey üzerine oturarak rüku ve secdeleri ima ile yerine getirir.
Son olarak Rabbine ibadet ederken hem özde samimi olmalı hem de dinin belirlediği şekil şartlarını tam olarak yerine getirmeye özen göstermelidir. Özen ve hassasiyet eksikliğinden dolayı Rabbine karşı sorumlu olacağı bilincinde olmalıdır. Bu sebeple namazını tabure, sandalye ve benzeri şeyler üzerinde kılan müminin ileri sürdüğü mazeretleri kendisini vicdanen rahatlatacak boyutta olmalıdır. Namazı asli şekline uygun olarak kılmaya engel olmayacak hafif bedeni rahatsızlıklar bu konuda meşru mazeret olarak görülmemelidir. Öte yandan dini açıdan zorunlu ve meşru bir sebep bulunmadıkça camilerde sandalyede namaz kılmak, göze hoş gelmeyen bir görüntü ortaya çıkarmakta ve cemaat arasında tartışmalara sebep olmaktadır. Özellikle üzerinde namaz kılmak amacı ile camilerde sıralar halinde sabit oturakların yapılması, cami doku ve kültürüyle bağdaşmamaktadır. Bu sebeple hastalık ve özürlülük gibi herhangi bir rahatsızlığı bulunan kimselerin, zorunlu olmadıkça namazlarını sandalyede değil, yere oturarak kılmaları uygundur.14 Şubat 2015 - 08:07:54
Son Sorular:
2781 Gün 13 Saat 49 dk. önce soruldu
Ceylan Ahıgül sordu
3351 Gün 4 Saat 1 dk. önce soruldu
ece çakır sordu
3381 Gün 18 Saat 42 dk. önce soruldu
Erhan Yiğit sordu
3391 Gün 16 Saat 24 dk. önce soruldu
cansu sordu
3395 Gün 11 Saat 43 dk. önce soruldu
mustafa 224 sordu
3403 Gün 10 Saat 48 dk. önce soruldu
emre sordu
3406 Gün 12 Saat 34 dk. önce soruldu
berkay sordu
3410 Gün 6 Saat 52 dk. önce soruldu
ali sordu
3412 Gün 14 Saat 33 dk. önce soruldu
canan sordu
3412 Gün 21 Saat 3 dk. önce soruldu
Şükrü Kum sordu
3417 Gün 6 Saat 45 dk. önce soruldu
Meltem Akar sordu
3424 Gün 13 Saat 58 dk. önce soruldu
Ali Kurtulmuş sordu
3429 Gün 10 Saat 39 dk. önce soruldu
hakan sordu
3433 Gün 11 Saat 15 dk. önce soruldu
arda sordu
3435 Gün 8 Saat 37 dk. önce soruldu
Kerem sordu