Devir ve ıskatın dinimizde yeri var mıdır?
Devir ve ıskatın dinimizde yeri var mıdır?
Ziyaretçi
Ölü İçin Devir Ve İskat
Dinimizde iskatın yeri nedir? Dinimizde dört delil vardır: Kitap, Sünnet, İcma ve Kıyas. Bu dört. Sual: Hiç namaz kılmamış bir insanın devir ve iskatı yapılır mı?
Din İşleri Yüksek Kurulu Dini Sorular
NAMAZ
Cevap Gönder:
Bu Soruya Gelen Cevaplar:
Misafir KullanıcıIskat, kişinin sağlığında çeşitli sebeplerle eda edemediği namaz, oruç, kurban, adak, keffaret... gibi dini mükellefiyetlerinin, ölümünden sonra fidye ödenerek düşürülmesi, böylece o kişinin bu tür borçlarından kurtulması anlamını taşır. Kur’an-ı Kerim’de: "Oruca dayanamayanlar bir yoksul doyumu fidye öder." (Bakara, 2/184) buyurulmaktadır. Bu ayetin hükmüne göre, oruca dayanamayan veya mazeretleri sebebiyle Ramazanda ve diğer zamanlarda oruç tutmaktan aciz kimselerin, her bir oruç günü için fidye ödemeleri gerekir. İslam fakihlerinin çoğunluğu, bu ayet-i celiledeki oruç yerine fidye ödenmesi hükmüne illet olan vasfın "acz" olduğuna hükmederek, mazeretli veya mazeretsiz oruç tutmamış ve kaza etmeden vefat etmiş olan kimselerin oruç borçları için de fidye ödeneceğini, hatta bu kimselerin bu konuda vasiyette bulunmaları gerektiğini ifade etmişlerdir. Çünkü ölen kimse de artık oruç tutmaktan acizdir. O halde bunların durumu, tutamadıkları oruca karşı fidye vermeleri nassla sabit olan kişilerin durumuna kıyas edilebilir. Ölenin bu konuda vasiyeti varsa, bu kıyas hükmü daha da kuvvet kazanmış olur.
Vasiyet yoksa, mirasçılar bunu yapmaya mecbur değildir. Ölen kişi miras bırakmamışsa veya bıraktığı mal yetmezse kendi mallarından teberru olarak da verebilirler. Oruç için bu şekilde yapılacak ıskat, dini hükümlere uygundur.
Namazların ıskatına gelince; bir kişinin namaz borçlarının fidye ile ödenebileceğine dair Kur’an ve sünnette ne bir delil ne bir işaret vardır. Bu itibarla fidye ile namaz borçlarının düşeceği söylenemez. Ancak, yoksulların sevindirilmesi sonucu Allah’ın affının tecellisi umulur. Hiç olmazsa sadaka sevabı verilir, günahların bağışlanmasına vesile olur. Nitekim Kur’an-ı Kerim’de "Şüphesiz, iyilikler kötülükleri giderir" (Hud 11/114) buyurulmuştur.
Ancak, belli bir miktar paranın fakire verilmesi ve onun da güya hamiyetli davranarak; aldığı parayı veren kişiye hibe etmesi ve ödenmesi gereken meblağ tamamlanıncaya kadar bu kabul ve hibe işinin devamı demek olan "devir" uygulamasının akli ve nakli hiçbir mesnedi yoktur.
Sonuç olarak, imkanlar dahilinde fakirlere sadaka vermek, hayır işleri yaptırmak, hayır kurumlarına yardımda bulunmak geride kalanların ölüler için yapabilecekleri en uygun davranıştır. Fakat bunu yaparken ölenin varisleri arasında fakirler, yetimler, ihtiyaç sahipleri, eş ve çocukların bulunması halinde (ölenin vasiyeti dışında) bunların mallarından ıskat, tasadduk ve devir yapılarak mağdur edilmeleri asla caiz değildir (İbn Nüceym, el-Bahru’r-raik, IV, 117; İbn Abidin, Reddü’l-muhtar, II, 72).
Şafii mezhebinde ağırlıklı görüş, namaz veya adanmış itikaf borcuyla ölen kimsenin yakınlarının ölen adına bu ibadetleri ifa etmesinin de fidye vererek bu borçları düşürmesinin de caiz olmadığı yönündedir Bununla birlikte sonraki Şafii kaynaklarında İmam Şafii’nin itikaf borcuyla ilgili görüşünden yola çıkılarak yakınlarının ölen adına bu iki ibadeti ifa edebileceği; yine, ölenin namaz ve itikaf borcu için fidye verilebileceği belirtilmiştir (Nevevi, el-Mecmu, VI, 372). Ancak Sübki gibi bazı Şafii fakihleri, mezhepte tercih edilen görüşün bu olmadığını vurgulamışlardır (Bacuri, I, 311).14 Şubat 2015 - 08:07:10
Son Sorular:
2624 Gün 23 Saat 28 dk. önce soruldu
Ceylan Ahıgül sordu
3194 Gün 13 Saat 39 dk. önce soruldu
ece çakır sordu
3225 Gün 4 Saat 20 dk. önce soruldu
Erhan Yiğit sordu
3235 Gün 2 Saat 2 dk. önce soruldu
cansu sordu
3238 Gün 21 Saat 21 dk. önce soruldu
mustafa 224 sordu
3246 Gün 20 Saat 27 dk. önce soruldu
emre sordu
3249 Gün 22 Saat 12 dk. önce soruldu
berkay sordu
3253 Gün 16 Saat 30 dk. önce soruldu
ali sordu
3256 Gün 0 Saat 11 dk. önce soruldu
canan sordu
3256 Gün 6 Saat 41 dk. önce soruldu
Şükrü Kum sordu
3260 Gün 16 Saat 23 dk. önce soruldu
Meltem Akar sordu
3267 Gün 23 Saat 36 dk. önce soruldu
Ali Kurtulmuş sordu
3272 Gün 20 Saat 17 dk. önce soruldu
hakan sordu
3276 Gün 20 Saat 53 dk. önce soruldu
arda sordu
3278 Gün 18 Saat 15 dk. önce soruldu
Kerem sordu