Cuma ve bayram namazı gibi ibadetlerden kadınların muaf tutulmaları nasıl açıklanabilir?
Cuma ve bayram namazı gibi ibadetlerden kadınların muaf tutulmaları nasıl açıklanabilir?
Ziyaretçi
Cevap Cuma Ve Bayram Namazı Gibi İbadetlerden Kadınların Muaf
Cuma ve bayram namazı gibi ibadetlerden kadınların muaf tutulmaları nasıl açıklanabilir? Mumsema Cuma ve bayram namazı gibi.
Din İşleri Yüksek Kurulu Dini Sorular
NAMAZ
Cevap Gönder:
Bu Soruya Gelen Cevaplar:
Misafir KullanıcıCuma namazı, akıllı, ergenlik çağına erişmiş, sağlıklı, hür ve mukim erkek Müslümanlara farzdır. Kadınlar, hürriyeti kısıtlı olanlar, yolcular ve cemaate gelemeyecek kadar mazereti olanlar cuma namazı kılmakla yükümlü değildirler. Ancak cuma namazını kılmaları halinde bu namazları geçerli olup ayrıca öğle namazı kılmaları gerekmez.
Hz. Peygamber (s.a.s.): "Cemaatle cuma namazı kılmak, her Müslüman’a farzdır. Ancak, köle, kadın, çocuk ve hastaya farz değildir" (Ebu Davud, Salat, 216) buyurmuştur. Diğer bir hadislerinde ise: "Kadın, çocuk, köle ve hasta hariç, cuma namazı her Müslüman’a farzdır." (Beyhaki, es-Sünenü’l-kübra, III, 246; İbn Ebi Şeybe, Musannef, 4, 65, H. No: 5190) buyurmuştur.
Asr-ı saadetten günümüze kadar müçtehit imamlar, alimler ve bütün müslümanlar, cuma namazının kadınlara farz olmadığı konusunda ittifak etmişlerdir (İbnü’l- Hümam, Fethü’l-Kadir, II, 62; İbn Rüşd, Bidayetü’l-Müctehid, I, 157; İbn Kudame, Muğni, II, 193; İbn Hazm, el-Muhalla, III, 259; Şirbini, Muğni’l-muhtac, I, 276).
Cuma namazının kadınlara farz kılınmamış olması, onlar hakkında bir mahrumiyet değil bir muafiyettir. Diledikleri takdirde, camiye gidip cemaatle cuma namazı kılmalarında dinen bir engel yoktur. Hatta, hutbe ve vaazlardan istifade etmeleri için cuma namazlarına devam etmeleri tavsiye olunur.
Bayram namazlarında da aynı durum söz konusudur. Hz. Peygamber döneminde kadınların, namaza katıldıkları; adetli oldukları için namaz kılamayacak durumda olanların ise Musallanın kenarında durup tekbirlere katıldıkları ve hutbeyi dinledikleri bilinmektedir (Buhari, Salat 2; Müslim, Salatü’l-ideyn, 10, 11).14 Şubat 2015 - 08:08:13
Son Sorular:
2799 Gün 2 Saat 51 dk. önce soruldu
Ceylan Ahıgül sordu
3368 Gün 17 Saat 3 dk. önce soruldu
ece çakır sordu
3399 Gün 7 Saat 44 dk. önce soruldu
Erhan Yiğit sordu
3409 Gün 5 Saat 26 dk. önce soruldu
cansu sordu
3413 Gün 0 Saat 45 dk. önce soruldu
mustafa 224 sordu
3420 Gün 23 Saat 50 dk. önce soruldu
emre sordu
3424 Gün 1 Saat 36 dk. önce soruldu
berkay sordu
3427 Gün 19 Saat 54 dk. önce soruldu
ali sordu
3430 Gün 3 Saat 35 dk. önce soruldu
canan sordu
3430 Gün 10 Saat 5 dk. önce soruldu
Şükrü Kum sordu
3434 Gün 19 Saat 47 dk. önce soruldu
Meltem Akar sordu
3442 Gün 3 Saat 0 dk. önce soruldu
Ali Kurtulmuş sordu
3446 Gün 23 Saat 41 dk. önce soruldu
hakan sordu
3451 Gün 0 Saat 17 dk. önce soruldu
arda sordu
3452 Gün 21 Saat 39 dk. önce soruldu
Kerem sordu