Allah’ın birliğinin delilleri nelerdir?
Allah’ın birliğinin delilleri nelerdir?
Ziyaretçi
Allah'ın Birliğinin Delilleri Nelerdir? Tevhid Delilleri... Eski
ALLAH IN BİRLİĞİNİN DELİLLERİ: Bürhan-ı Temanü İslam İlahiyat alimleri Kelamcılar Allah ın birliğini isbat için çeşitli deliller zikretmişlerdir. Bunların en.
10/1.1. Allah'ın Varlığının Ve Birliğinin Delilleri
Evrenden örneklerle Allah ın varlığını ve birliğini delillendireceksiniz. İnsan, akıllı düşünen ve bilen bir varlık olmasının insan açısından önemi nedir? İnsan akıl.
Allah'ın Birliğinin Delilleri Nelerdir?
İşte bu ayetler ve Kuranı Kerimde Allah ın c.c birliğini ve birliğinin mahiyetini izah eden,anlatan daha nice ayetlere göre Allah u tealanın bir.
Allah'ın Varlığının Ve Birliğinin Delilleri Yrd. Doç. Dr
ALLAH IN VARLIĞININ VE BİRLİĞİNİN DELÎLLERİ. Kainatın ve kainatta bulunan tüm varlıkların yaratıcısı, koruyucusu olan tek varlık, ibadet edilmeye layık tek.
Allah'ın Birliğinin Delilleri Nelerdir?
delilleri nelerdir? Mumsema Allah ın birliğinin delilleri nelerdir? Allah ın varlığının ve birliğinin delilleri nelerdir Yüce Allah ın vahdaniyeti/birliği.
Din İşleri Yüksek Kurulu Dini Sorular
AKAİD İNANÇ
Cevap Gönder:
Bu Soruya Gelen Cevaplar:
Misafir KullanıcıYüce Allah’ın vahdaniyeti/birliği hem nakli hem de akli deliller yoluyla bilinir. Nakli delillerin başında Kur’an-ı Kerim ve Hz. Peygamber (s.a.s.)’in açıklamaları gelir. Kur’an-ı Kerim insanları aklını kullanarak evren ve yaratıklar üzerinde düşünmek suretiyle Allah’ın birliğini ikrar etmeye çağırır. Kur’an’da şöyle buyrulur: "De ki: "O, Allah’tır, bir tektir." "Allah Samed’dir. (Her şey O’na muhtaçtır, o, hiçbir şeye muhtaç değildir. )" "Ondan çocuk olmamıştır (Kimsenin babası değildir). Kendisi de doğmamıştır (kimsenin çocuğu değildir)." "Hiçbir şey O’na denk ve benzer değildir." (İhlas, 112/1-4). " (Allah) göklerin, yerin ve bu ikisi arasındakilerin Rabbidir." (Meryem, 19/65) "Hiçbir şey onun benzeri değildir." (Şura, 42/11) Bu ayetler ve Kur’an’da Allah’ın birliğini ve birliğinin mahiyetini açıklayan daha birçok ayete göre Allah’ın bir olması, O’nun hiçbir şeye muhtaç olmaması, her şeyin ona muhtaç olması, zatının doğmak ve doğurmak gibi bir sebebe dayanmaması, zat ve sıfatlarında kemal sahibi olması, yaratıklar içerisinde eşi ve benzerinin bulunmaması anlamına gelir. Evrendeki her şey cins, nevi ve türler olma açısından birbirinin benzeri iken eşi, ortağı ve benzeri olmayan Yüce Allah her şeyden münezzehtir. Demek ki Kur’an’a göre Allah’ın birliği, mahiyeti itibarıyla kendine özgü bir tekliktir.
Kur’an’da Allah’ın vahdaniyeti ve diğer sıfatları konusunda zikredilen nakli deliller aynı zamanda akli delilleri de içerir. Bu şu ayette açıkça görülmektedir: "Eğer yerde ve gökte Allah’tan başka ilahlar olsaydı kesinlikle ikisinin de düzeni bozulurdu. Demek ki, Arş’ın Rabbi Allah onların nitelemelerinden uzaktır, yücedir." (Enbiya, 21/22) Bu ayet iki ilahın varlığını ya da ilahlıkta müşterekliği/ortaklığı kabul etmenin aklen muhal/imkansız olduğunu ifade eder. Öyleyse Yüce Allah’ı bu türden nitelendirmelerden tenzih etmek gerekir. O bütün fiillerinde mutlak güç ve irade sahibi olan tek ilahtır. Bu bakımdan kainatın ve kainatta meydana gelen olayların yaratılmasında birden fazla ilahın müdahil olduğunu varsaymak batıldır. Zira bu durum evrenin fesadını gerektirir.14 Şubat 2015 - 08:10:52
Son Sorular:
2609 Gün 22 Saat 58 dk. önce soruldu
Ceylan Ahıgül sordu
3179 Gün 13 Saat 9 dk. önce soruldu
ece çakır sordu
3210 Gün 3 Saat 51 dk. önce soruldu
Erhan Yiğit sordu
3220 Gün 1 Saat 32 dk. önce soruldu
cansu sordu
3223 Gün 20 Saat 51 dk. önce soruldu
mustafa 224 sordu
3231 Gün 19 Saat 57 dk. önce soruldu
emre sordu
3234 Gün 21 Saat 42 dk. önce soruldu
berkay sordu
3238 Gün 16 Saat 0 dk. önce soruldu
ali sordu
3240 Gün 23 Saat 42 dk. önce soruldu
canan sordu
3241 Gün 6 Saat 11 dk. önce soruldu
Şükrü Kum sordu
3245 Gün 15 Saat 54 dk. önce soruldu
Meltem Akar sordu
3252 Gün 23 Saat 7 dk. önce soruldu
Ali Kurtulmuş sordu
3257 Gün 19 Saat 48 dk. önce soruldu
hakan sordu
3261 Gün 20 Saat 24 dk. önce soruldu
arda sordu
3263 Gün 17 Saat 45 dk. önce soruldu
Kerem sordu