Alışverişten caymak caiz mi?
Alış-veriş akdi hangi durumlarda bozulabilir? Yapılan bir akit hiçbir sebep olmaksızın tarafların karşılıklı rızası ile feshedilebilir mi?
Ziyaretçi
Haznevi.net Büyük Şafi Fıkhı Alışverişten Cayma
Mesela kişinin ´İki veya üç gün içinde akidden cayma şartıyla´ alışveriş yapmasıdır. Yabancının da alışverişten dönme şartı koşması caizdir; zira hıyar´ uş-şart. ayıb nedeniyle alıcının malı iade etme hakkını ortadan kaldırır mı Eğer satılan.
Bir Pazarlıkta Karşı Tarafın Caymaması İçin Bir Miktar Para İsteniyor
Malın alımından vazgeçilirse para hibe edilmiş sayılıyor ve iade edilmiyor. Bu parayı almak helal midir? Verilen kaparo alınmazsa ne yapalım?
Alışverişle İlgili Çeşitli Sorular
Ödemem gerekir mi? CEVAP Evet. Sual: Çöpe atılan kullanılmış eşyaları alıp kullanmak caiz mi, kul hakkı olur mu? CEVAP Çöpe atılan şey kıymetli bile olsa,.
Altınoluk Dergisi Arşiv
Soru: Bazı alış verişlerde caymayı önlemek için, satıcı müşteriden, kapora veya da malı almaktan vazgeçerse kapora olarak verilen para satıcıya helal olur. 1.
Alıs
Buna göre müslümanlar helal ve haramlara dikkat ederek kendilerinin ve aile ferdlerinin Ticaretle uğraşan bir müslümanın, İslam ın alışverişe dair koyduğu bütün İcab ve kabul olunca alış-veriş kesinleşir tek taraflı cayma hakkı yoktur.
Kapora Uygulamasının Hükmü
bu kapora en fazla 1 hafta geçerli oluyor, aksi halde alıcı cayar ise Kaporayı caiz gören ulema vardır. Bu görüşle hareket edebilirsiniz. bir umut bir mektup. Benzer Konular: Ticarette Kapora Var Mıdır? Hibe edilen paranın istenmesi Hile Pos Makinesiyle Yapılan Alışverişte Müşteri de Faize Bulaşmıyor.
Alış
alıcı da: Aldım! dediği zaman, artık bu alışverişten caymak olmaz. Eğer bozuk olan kısım çok olursa, İmam-ı Azam a göre alışveriş caiz olmayıp, satın alan.
Kapora Almak Ve Kapora Vermek Caiz Midir? Guncel Fetvalar Diyanet
. midir?Alış veriş işlemlerinde kaparo almak veya vermek helal olur mu? Sebebsiz yere ne alanın ne de satanın tek taraflı cayması caiz olmaz.Ancak satış .
İnternetten Alışverişte Faturaya Dikkat! Kanuni Hak Ve Yasalar
TÜKETİCİNİN 7 GÜN İÇİNDE CAYMA HAKKI VAR. 05.11.2012. İnternetten alışverişte Şartlı şortlu yıkanmak caiz midir hocam? yeniTVkologŞenay Tanrıvermiş.
İndir
Cayma Hakkı .. Ismarlama Hatimden, Cüzden, Duadan Karşılık Almak Caiz mi? .. 170. alışverişle ilgili, özellikle Arapça yı öğrenemediği için fıkıh ilmini.
Cevap Gönder:
Bu Soruya Gelen Cevaplar:
Misafir KullanıcıDinimize göre Müslümanın, verdiği sözü tutması, ahdine ve akdine sadakat göstermesi en önemli görevlerinden birisidir. Alım satım akdi, lazım (bağlayıcı) bir akit olup, sözleşme ile birlikte kesinlik kazanır. Dolayısıyla feshine izin veren durumlar bulunmadıkça akit tek taraflı olarak feshedilemez. Ancak şu durumlarda, her birisi için gerekli olan şartları taşımaları kaydıyla, kurulmuş bir alım satım akdi bozulabilir:
a- İkale yani sebepli veya sebepsiz, tarafların kurulmuş olan bir akdi karşılıklı rızaları ile (Merğinani, el-Hidaye III, 54-55). Hz. Peygamber (s.a.s.), alış-verişini bozmak isteyen bir Müslümanın bu talebini kabul eden kişinin, Yüce Allah tarafından hatasının affedileceğini ve kıyamet günü sıkıntısının giderileceğini (Ebu Davud, İcare, 18; Buyu’, 52; İbn Mace, Ticarat, 26) ifade etmiştir. İkalenin bu şekilde gerçekleştirilebilmesi için malın akit esnasındaki şekliyle duruyor olması gerekir.
b- Alıcı veya satıcıdan birisinin ya da her ikisinin muhayyerlik (belirlenen süre içinde akdi devam ettirme veya feshetme) hakkı bulunup, bu hakka sahip olanın, süresi içersinde akdi feshetmesi ile (Merğinani, el-Hidaye III, 27),
Malda, piyasada değerini düşmesini gerektirecek bir kusur bulunup, müşterinin bu kusur nedeniyle akdi feshetmesi ile (Merğinani, el-Hidaye III, 35 ve dev. ),
Bir malı görmeden satın alan kişinin, malı gördüğünde kullandığı muhayyerlik hakkı ile (Merğinani, el-Hidaye, III, 32),
Alıcı veya satıcıdan birisi, yekdiğerini kandırarak (tağrir ile) normalden çok aşağı veya fazla fiyatla (gabn-i fahiş ile) alıp satarlarsa, kandırılan kişinin bu akdi feshetmesiyle (Mecelle, M. 357).
Aşırı aldanmanın (gabn-i fahişin) ölçüsü İslam alimleri arasında tartışılmıştır. Kimileri fiyat takdircilerinin (bilirkişilerin) tespit ettiği tahmini meblağların üst sınırını aşan bir fiyata satma ya da satın alma durumunu gabn-i fahiş sayarken (Kasani, Bedaiu’s-sanai, VI, 30; İbn Nüceym, el-Bahru’r-raik, I, 171), kimileri insanların çokça alıp sattıkları mallarda (uruzda) %5, hayvanda %10, taşınmaz mallarda %20’lik ve daha üstü farkı gabn-i fahiş olarak kabul etmişlerdir. Mecelle bu görüşe göre düzenlenmiştir (Mecelle, M. 156; Ali Haydar, Düreru’l-hukkam Şerh-u Mecelleti’l-ahkam, I, 248).12 Mart 2015 - 13:52:15
Son Sorular:
2801 Gün 1 Saat 53 dk. önce soruldu
Ceylan Ahıgül sordu
3370 Gün 16 Saat 4 dk. önce soruldu
ece çakır sordu
3401 Gün 6 Saat 46 dk. önce soruldu
Erhan Yiğit sordu
3411 Gün 4 Saat 28 dk. önce soruldu
cansu sordu
3414 Gün 23 Saat 46 dk. önce soruldu
mustafa 224 sordu
3422 Gün 22 Saat 52 dk. önce soruldu
emre sordu
3426 Gün 0 Saat 38 dk. önce soruldu
berkay sordu
3429 Gün 18 Saat 56 dk. önce soruldu
ali sordu
3432 Gün 2 Saat 37 dk. önce soruldu
canan sordu
3432 Gün 9 Saat 7 dk. önce soruldu
Şükrü Kum sordu
3436 Gün 18 Saat 49 dk. önce soruldu
Meltem Akar sordu
3444 Gün 2 Saat 2 dk. önce soruldu
Ali Kurtulmuş sordu
3448 Gün 22 Saat 43 dk. önce soruldu
hakan sordu
3452 Gün 23 Saat 19 dk. önce soruldu
arda sordu
3454 Gün 20 Saat 40 dk. önce soruldu
Kerem sordu