Adeti bitmeden Mekke’den ayrılmak zorunda kalan kadın bu haliyle ziyaret tavafını yapabilir mi?
Adeti bitmeden Mekke’den ayrılmak zorunda kalan kadın bu haliyle ziyaret tavafını yapabilir mi?
Ziyaretçi
Din İşleri Yüksek Kurulu Dini Sorular
HAC VE UMRE
Cevap Gönder:
Bu Soruya Gelen Cevaplar:
Misafir KullanıcıAdetliyken ihrama giren veya ihrama girdikten sonra adet görmeye başlayan kadınlar, tavafın dışında haccın bütün menasikini yerine getirebilirler. Ancak tavaf edemezler. Çünkü Rasulüllah (s.a.s.), Hz. Aişe’ye: "Bu, Allah Teala’nın, Hz. Adem’in kızları üzerine yazdığı bir şeydir (senin elinde olan bir şey değildir). Hacıların, hacla ilgili yaptıklarını sen de yap. Ancak adet gördüğün sürece Kabeyi tavaf etme." (Buhari, Hayız, 1) buyurmuştur.
Henüz ziyaret tavafını yapmadan adet gören bir kadının öncelikle yapması gereken, temizleninceye kadar Mekke’de kalıp, temizlendikten sonra tavafını yapmasıdır. Bu durumda ziyaret tavafını bayram günlerinden sonraya tehir etmesi bir ceza gerektirmez.
Mekke’de kalma imkanı yoksa Hanefi mezhebine göre tavafta taharet farz olmayıp vacip olduğu için, adetli olarak ziyaret tavafını yapar, ancak ceza olarak bir deve veya sığır kurban etmesi gerekir. İmkan bulur da temizlendikten sonra bu tavafı iade ederse ceza düşer (Kasani, Bedaiü’s-sanai, Beyrut 1406/1986, II, 129). Şafii mezhebine göre bir bayanın adetli iken yapacağı tavaf hiçbir şekilde geçerli değildir. Temizlendikten sonra yapması gerekir (Nevevi, el-Mecmu, Cidde, VIII, 20, 23). Maliki mezhebine ait bazı kaynaklarda belirtildiğine göre, adetli kadının temizleninceye kadar Mekke’de kalma imkanı yoksa, adet sırasındaki kanamanın kesilip, kanın gelmediği temizlik zamanını gözler, bu ara zamanda guslederek tavafını yapar. Bundan dolayı da herhangi bir ceza gerekmez (İzzuddin b. Cemaa el-Kinani, Hidayetü’s-Salik ila Mezahibi’l Erbaa fi’l-Menasik, II, 767). Hanbeli alimlerden İbnTeymiyye ve İbnü’l-Kayyım el-Cevziyye’ye göre ise Mekke’de kalma imkanı bulamayan bir bayan adetli iken, tavafını yapar. Bundan dolayı kendisine bir ceza da gerekmez (İbn Kayyım, İ’lamu’l-muvakkıin, Demmam 1423, IV, 356, 358, 362-365). Başına bu hal gelen bir bayanın durumunu ilgililere bildirmesi ve onların vereceği cevaba göre amel etmesi uygun olur.
Adetli olduğu için veda tavafını yapamayan bir kadına ise hiç bir şey gerekmez.14 Şubat 2015 - 08:05:30
Son Sorular:
2755 Gün 7 Saat 18 dk. önce soruldu
Ceylan Ahıgül sordu
3324 Gün 21 Saat 30 dk. önce soruldu
ece çakır sordu
3355 Gün 12 Saat 11 dk. önce soruldu
Erhan Yiğit sordu
3365 Gün 9 Saat 53 dk. önce soruldu
cansu sordu
3369 Gün 5 Saat 12 dk. önce soruldu
mustafa 224 sordu
3377 Gün 4 Saat 17 dk. önce soruldu
emre sordu
3380 Gün 6 Saat 3 dk. önce soruldu
berkay sordu
3384 Gün 0 Saat 21 dk. önce soruldu
ali sordu
3386 Gün 8 Saat 2 dk. önce soruldu
canan sordu
3386 Gün 14 Saat 32 dk. önce soruldu
Şükrü Kum sordu
3391 Gün 0 Saat 14 dk. önce soruldu
Meltem Akar sordu
3398 Gün 7 Saat 27 dk. önce soruldu
Ali Kurtulmuş sordu
3403 Gün 4 Saat 8 dk. önce soruldu
hakan sordu
3407 Gün 4 Saat 44 dk. önce soruldu
arda sordu
3409 Gün 2 Saat 6 dk. önce soruldu
Kerem sordu