Adakla ilgili şartlar nelerdir?
Adakla ilgili şartlar nelerdir?
Ziyaretçi
Din İşleri Yüksek Kurulu Dini Sorular
ADAK VE YEMİN
Cevap Gönder:
Bu Soruya Gelen Cevaplar:
Misafir KullanıcıYapılan bir adağın geçerli olabilmesi için hem adakta bulunan kimseyle hem de adağın konusu ile ilgili birtakım şartlar vardır.
Adağın geçerli olabilmesi için adakta bulunan kimsenin Müslüman, akıllı ve buluğa (ergenlik çağına) ermiş bir kimse olması gerekir. Çünkü adakta bir ibadetin yerine getirilmesini yerine getirilmesini gerektirir. İbadetin yerine getirilmesi için de kişinin tam eda ehliyetine sahip olması gerekir (Kasani, Bedaiü’s-Sanai, V, 81-82).
Adağın geçerliliği için adak konusunda aranan şartlar ise şunlardır:
1. Adanan şeyin cinsinden bir farz veya vacip ibadetin bulunması gerekir. Mesela namaz kılmayı, oruç tutmayı, sadaka vermeyi, kurban kesmeyi konu alan adaklar geçerlidir. Hasta ziyareti veya mevlid okutma adak konusu olmaz. Türbelerde mum yakma, horoz kesme, bez bağlama, şeker ve helva dağıtma gibi halk arasında görülen adak adetlerinin İslam’da yeri yoktur.
2. Adanan şey bizzat hedeflenen (maksut) ibadet cinsinden olmalı, başka bir ibadete vesile olduğu için farz veya vacip sayılan bir ibadet olmamalıdır. Mesela abdest almayı, ezan ve kamet okumayı, mescide girmeyi konu alan adak geçerli olmaz.
3. Adanan husus, adayan şahsın o anda veya daha sonra yapması gereken farz veya vacip bir ibadet olmamalıdır. Kılmakla mükellef olduğu namaz, tutmakla mükellef olduğu ramazan orucu adak konusu olmaz.
4. Adanan şeyin meydana gelmesi ve yapılması maddeten ve dinen mümkün ve meşru olması, mal ise adayan şahsın mülkiyetinde bulunması gerekir. Bir kimsenin sahip olmadığı malı adaması geçersiz, sahip olduğundan fazlasını adaması halinde ise sadece sahip olduğu kadarı hakkında geçerlidir. Ancak bir kimsenin ileride sahip olması kuvvetle muhtemel bir malla ilgili adağı geçerli sayılır. Mesela ileride miras yoluyla sahip olacağı malın adanması böyledir. Adanan adak, başkasının mülkiyetinde bulunan bir malla ilgili olmamalıdır.
5. Adanan fiil Allah’a isyanı, bid’at, günah ve masiyeti içermemelidir. Bu takdirde adak geçersizdir (Kasani, Bedaiü’s-Sanai, V, 82-92).
Meydana gelmesi istenmeyen bir şarta bağlı olarak adakta bulunan şahısların, mesela yalan söylememeye, kötü bir fiili işlememeye nezredip bu fiili işlemesi halinde adakta bulunan kimselerin, Allah’a karşı verdiği bu sözde durması gerekir. Mesela "Bir daha içki içmeyeceğim, içersem bir ay oruç tutayım." şeklinde adakta bulunma böyledir. Fakat istenmeyen şart gerçekleşirse dilerse adadığı şeyi yerine getirir, dilerse yemin kefareti öder. Hanefiler bu durumda yemin kefareti ödemenin daha isabetli bir davranış olacağı görüşündedir. Çünkü bu ahitleşme yemin sayılmaktadır (İbn Abidin, Reddu’l-Muhtar, III, 738).14 Şubat 2015 - 08:05:07
Son Sorular:
2855 Gün 0 Saat 20 dk. önce soruldu
Ceylan Ahıgül sordu
3424 Gün 14 Saat 31 dk. önce soruldu
ece çakır sordu
3455 Gün 5 Saat 13 dk. önce soruldu
Erhan Yiğit sordu
3465 Gün 2 Saat 54 dk. önce soruldu
cansu sordu
3468 Gün 22 Saat 13 dk. önce soruldu
mustafa 224 sordu
3476 Gün 21 Saat 19 dk. önce soruldu
emre sordu
3479 Gün 23 Saat 4 dk. önce soruldu
berkay sordu
3483 Gün 17 Saat 22 dk. önce soruldu
ali sordu
3486 Gün 1 Saat 4 dk. önce soruldu
canan sordu
3486 Gün 7 Saat 33 dk. önce soruldu
Şükrü Kum sordu
3490 Gün 17 Saat 16 dk. önce soruldu
Meltem Akar sordu
3498 Gün 0 Saat 29 dk. önce soruldu
Ali Kurtulmuş sordu
3502 Gün 21 Saat 10 dk. önce soruldu
hakan sordu
3506 Gün 21 Saat 46 dk. önce soruldu
arda sordu
3508 Gün 19 Saat 7 dk. önce soruldu
Kerem sordu