Yard. Doç. Dr. Süheyl Asma, "Nargile sigaradan çok daha zararlı. Bir nargile 10 sigaraya bedel" dedi.
0
Yard. Doç. Dr. Süheyl Asma, "Nargile sigaradan çok daha zararlı. Bir nargile 10 sigaraya bedel" dedi.
Başkent Üniversitesi Adana Araştırma ve Uygulama Merkezi Aile Hekimliği Bölümü'nden Yard. Doç. Dr. Süheyl Asma, son yıllarda nargile kullanımında ciddi bir artış gözlendiğini, kamusal alanlarda sigara kullanımının yasaklanıp, özellikle kafe ve restoranlarda nargile kullanımına izin verilmesinin bu artışın sebeplerinden birisi olduğunu belirtti. Dr. Süheyl Asma, "Sosyal ortamlar oluşturmada kullanılması, içinde bulundurduğu aromalar, sigaradan zararsız olduğu yanılgısı da nargilenin yaygınlaşmasının diğer sebepleri arasında yer alıyor" diye konuştu.
"NARGİLE SUYU DUMANI FİLTRELEMEZ"
Temelde tütün kullanımına dayanan nargilenin sigaradan farklı termal ve fiziksel özellikleri barındırdığını, nargile şişesinde bulunan suyun dumanı filtrelediği inancının yanlış olduğunu vurgulayan Asma, şöyle devam etti:
"Su, sadece nargilenin aromasının karıştırılması ve dumanı soğutması amacıyla kullanılır. İçmeye başladıktan sonra suyun renginin değişmesi yanıltmamalıdır. Nargile çekilen duman hacminin fazla olması sebebiyle sigaranın tek dumanında bulunan 2.94 mg nikotin, 803 mg katran, 145 mg karbon monoksit ve diğer maddelerin 10 katını içermektedir. Bunların yanı sıra nargile, nikel, kobalt, kurşun ve arsenik gibi maddeleri de içerdiğinden doğrudan kanserojen etkiye sahiptir."
"KANSERE DAVETİYE ÇIKARIYOR"
Dr. Süheyl Asma, nargilenin sadece kanserojen yan etkiye sahip olmadığını, kalp-damar, solunum sistemi ve enfeksiyon gibi birçok sağlık sorununa davetiye çıkardığını dile getirdi. Asma, "Nargile, uzun sureli kullanımda akciğer başta olmak üzere özefagus, prostat, mesane, dudak ve pankreas kanserine neden olmaktadır. Kanser dışında içimin ardından kan basıncının ve nabız atışının artması sebebiyle kalp-damar sistemini de olumsuz etkilemektedir" ifadelerini kullandı.
Yard. Doç. Dr. Süheyl Asma, nargile marpucunun birçok kişiyle paylaşılmasının, tüberküloz ve hepatit dahil olmak üzere birçok hastalığın bulaşmasına neden olduğunu da ifade etti.
"HEMATOLOJİK HASTALIKLAR KAPIDA"
Dr. Asma, nargile kullanımının diğer bir olumsuz etkisinin kan değerleri üzerinde olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Nargile içeriğinde bulundurduğu zararlı maddeler sebebiyle kanın pıhtılaşma sistemini olumsuz etkilemektedir. Artmış karbonmonoksit ve karboksi hemoglobin etkisi ile oksijen eksikliği yaratmaktadır. Bu nedenle kemik iliğinde alyuvar üretiminin artmasına sebep olur. Artmış olan alyuvar sayısı ile kanın akışkanlık özelliği azalır. Bu da kişilerde kronik baş ağrısı, kulaklarda çınlama, gözlerde kızarıklık ve geçmeyen kaşıntı şikayetlerine neden olur."
(İHA)