Diyetisyen Mustafa Tilekli, Ramazan ayında açlık süresinin uzaması nedeniyle metabolizmanın enerjiyi daha tasarruflu kullandığını, kilo vermenin de doğal olarak yavaşladığını söyledi.
0
Diyetisyen Mustafa Tilekli, Ramazan ayında açlık süresinin uzaması nedeniyle metabolizmanın enerjiyi daha tasarruflu kullandığını, kilo vermenin de doğal olarak yavaşladığını söyledi.
Ramazan ayında kilo vermenin mümkün olup olmadığı her yıl en çok tartışılan konuların başında geldiğini belirten Özel FBM Tıp Merkezi Estetik Kliniği Diyetisyeni Mustafa Tilekli, "Toplumda genel kanı oruç tutarken kilo verilemediği yönünde olmakla birlikte bu tam olarak doğru değildir. Özellikle yaz aylarına denk gelmesi itibariyle açlık sürelerinin uzaması sonucu metabolizma enerjiyi daha tasarruflu kullanma yoluna giderek hızını düşürür. Bu yüzden kilo vermek doğal olarak yavaşlar. Ama asla kilo verilmez düşüncesiyle diyetten vazgeçilmemelidir. Kontrolü elden bıraktığımızda tam aksine kilo almamız kaçınılmaz olabilir. Önemli olan bu bir aylık süreci sağlıklı bir şekilde geçirmek ve oruç bitiminde rutin beslenme düzenine adapte olabilmektir. Beslenmeye dikkat etmediğimiz takdirde sadece kilo almakla kalmaz birçok sağlık problemine de davetiye çıkarmış oluruz" dedi.
Ramazan ayında en sık karşılaşılan sağlık problemlerinin başında kabızlığın geldiğine dikkat çeken Tilekli, "Uzun süreli orucun bitiminde kontrolsüzce yenilen yemekler ve hareketsiz geçirilen bir ay bağırsak problemlerini de beraberinde getirmektedir. İftarla sahur arasında tıka basa yemek yenilip buna karşılık tüketilen su miktarının azaltılması hem kilo artışına hem de sindirim sisteminin daha çok yorulmasına sebep olur. Sağlıklı çalışmayan bir sindirim sisteminde vücudun kilo vermesi beklenilemez" diye konuştu.
Sağlıklı bir Ramazan ayı geçirmek isteyen vatandaşlara önerilerde bulunan Tilekli, "Özellikle bir zayıflama diyeti sürecindeyseniz ve bu aya kadar verdiğiniz emeklerin boşa gitmesini istemiyor, sağlıklı bir Ramazan ayı geçirmek istiyorsanız atmanız gereken önemli ve basit birkaç adım var. Bunlar, iftarda yemek yeme süreniz 20-25 dakika sürmeli. Bu sayede sindirim sisteminizi yormamış olursunuz. Yemek yerken fazla su tüketmemeye özen gösterin. İftara çorbayla başlayıp yemeğe bir fincan yeşil çay arası verebilirsiniz. Uzun süreli açlığın düşürdüğü metabolizma hızının daha da yavaşlamasını istemiyorsanız uykunuzu mutlaka almalı ve sahur yapmalısınız. Aç karnına asla egzersiz veya spor yapmayın. Bu sanılanın aksine yağ yakılmasını engeller. Özellikle kabızlık problemlerini çözmek veya oluşmasını engellemek için iftar ve sahurda bol sebze bulundurmalı. İftarda baklagil yemeklerine daha çok yer verilmelidir. Bunlara ek olarak sahurda yenilecek kuru kayısı ve kabak çekirdeği bağırsak çalışmasına yardımcı olacaktır. Susuz kalan vücut kas kaybeder. O yüzden sıvı ihtiyacınızı çay veya kahve yerine su ile karşılamaya özen gösterin. Çay ve kahve vücuttan fazladan su kaybına neden olur. İftardan yaklaşık 1 saat sonra hafif egzersizlerle metabolizmanızı canlı tutmak mümkün. Tamamen hareketsiz geçirilen bir ayda kilo almak kaçınılmaz olabilir. Tatlılar konusunda tercihiniz sütlü tatlılardan yana olmakla birlikte normalde tüketilen miktarlardan daha az olmasına özen göstermelisiniz. Yemeklerle birlikte asla tüketmemelisiniz. Tansiyon probleminiz yoksa gün içinde su ile beraber kaybettiğimiz minerallerinde tekrar alınması için iftar ve sahur arasında yarı tok zamanda 1-2 bardak asitsiz maden suyu içebilirsiniz" şeklinde konuştu.
(İHA)