Çarşamba01.01.2025
HABERLER - SAĞLIK - TÜRKİYE - MERSİN
10 Ağustos 2015 - 08:11:36

Rahim ağzı kanserinden korunma yöntemleri

Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, Serviks (rahim ağzı) kanserinin kadınlarda her yaşta görülebildiğini, ancak 60-65 yaş aralığında daha sık görüldüğünü belirterek, 30-65 yaş aralığındaki kadınların 5 yılda bir test yaptırmasını istedi.
Rahim ağzı kanserinden korunma yöntemleri 0 Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, Serviks (rahim ağzı) kanserinin kadınlarda her yaşta görülebildiğini, ancak 60-65 yaş aralığında daha sık görüldüğünü belirterek, 30-65 yaş aralığındaki kadınların 5 yılda bir test yaptırmasını istedi.
Mersin halk Sağlığı Müdürü Dr. Kemik, yazılı bir açıklama yaparak, kadınları Serviks kanserinin erken teşhisi için tarama yaptırmaya çağırdı. Kadınlarda rahim ağzı kanserine Human Papilloma Virüsü'nün (HPV) neden olduğunu dile getiren Dr. Kemik, bu virüsün cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon olduğunu bildirdi. Rahim ağzı kanserinin, rahim ağzındaki normal hücrelerin anormal hale gelip kontrolsüz bir şekilde çoğalmasıyla oluşan tümör olduğunu dile getiren Kemik, "Dünyada servikal kanserler kadınlarda en sık görülen 4'üncü kanserdir. Kadınlarda her yaşta görülmekle birlikte, 60-65 yaş aralığında daha sık görülmektedir. HPV ve Smear tarama testlerinin düzenli yaptırılması ile erken teşhis edilebilir" dedi.

"RAHİM AĞZI KANSERİNDEN KORUNMAK İÇİN DÜZENLİ TEST YAPTIRIN"
Rahim ağzı kanserinin en sık rastlanan belirtileri hakkında da bilgi veren Kemik, bunları 'adet dönemleri dışında ve cinsel temas sonrası görülen kanamalar, menopoz sonrası olan kanamalar, kötü kokulu akıntılar ve cinsel temas sonrasında olan ağrılar" olarak sıraladı.
Kadınları, rahim ağzı kanserinden korunmak için her 5 yılda bir düzenli HPV taraması ve düzenli smear testi yaptırmaları konusunda uyaran Dr. Kemik, rahim ağzı kanserinden korunmak için alınabilecek diğer önlemleri de şöyle sıraladı: "Sigara ve alkol kullanmamak, tek eşlilik ya da bariyer yöntem (condom) kullanmak, düzenli beslenmek, ayaküstü ve hızlı beslenme tarzından uzak durmak, bitkisel gıdalara ağırlık vermek, düzenli fiziksel aktivite yapmak, anne karnındaki bebeği ilaç, kimyasal maddeler, toksinler ve radyasyondan korumak, çalışma ortamındaki zararlı maddelerden ve gereksiz radyolojik tetkiklerden sakınmak."
Erken teşhisin tedavi başarısını çok yüksek oranda arttırdığının altını çizen Kemik, Mersin Halk Sağlığı Müdürlüğü'ne bağlı Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi (KETEM) ile Toplum Sağlığı ve Aile Sağlığı Merkezlerinde 30-65 yaş arasındaki kadınlara rahim ağzı kanseri yönünden ücretsiz taramalar yapıldığını anımsattı. Kemik, kadınlardan aile hekimlerinden rahim ağzı kanserine yönelik tarama talep etmelerini istedi.
(İHA)

Yorum Yaz:



Aramalar:

Didim Devlet Hastanesi, Eryaman, gönen freemeteo, tutak öğretmen pansiyonu, ali aydın fenerbahçe, istanbul kemerburgaz üniversitesi anlaşmalı yurtlar, flamingo akvaryum, aile ve sosyal politikalar bakanı ayşenur islam kimdir, akil insanlar heyeti karadeniz grubu raporu, iznik gölü yemek, beşir atalay konuşması, recep tayyip erdoğan japonya da, şemsi bayraktar iletişim, yozgat devlet hastanesi ortopedi, çermik öğretmenleri, lale akarun, avrupa birliği süreci,