Cari işlemler açığı, bir önceki yılın Temmuz ayına göre 768 milyon dolar artarak 3.154 milyon dolar olarak gerçekleşti.
0
Cari işlemler açığı, bir önceki yılın Temmuz ayına göre 768 milyon dolar artarak 3.154 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Temmuz 2015 'Ödemeler Dengesi'ni (Cari Açık) açıkladı. Buna göre, cari işlemler açığı, bir önceki yılın Temmuz ayına göre 768 milyon dolar artarak 3 milyar 154 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bunun sonucunda, on iki aylık cari işlemler açığı 45 milyar 27 milyon dolar olarak gerçekleşti. Söz konusu gelişmede, ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 964 milyon dolar artarak 5 milyar 755 milyon dolara yükselmesi ve hizmetler dengesinden kaynaklanan net gelirlerin 67 milyon dolar azalarak 3 milyar 14 milyon dolara gerilemesi etkili oldu. Öte yandan, birincil gelir dengesi açığı 214 milyon dolar azalarak 528 milyon dolara geriledi.
Parasal olmayan altın kalemi altında, bir önceki yılın Temmuz ayında 143 milyon dolar net altın ihracatı olurken, bu yılın aynı ayında 639 milyon dolar net ithalat gerçekleşti. Hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler, bir önceki yılın aynı ayına göre 44 milyon dolar tutarında azalarak 2 milyar 813 milyon dolara geriledi. Birincil gelir dengesi kalemi altında yatırım geliri kaleminden kaynaklanan net çıkışlar, bir önceki yılın aynı ayına göre 226 milyon dolar azalarak 441 milyon dolar oldu.
FİNANS HESABI
Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler (net yükümlülük artışı), bir önceki yılın aynı ayına göre 1 milyar 822 milyon dolar artarak 2 milyar 515 milyon dolar tutarında gerçekleşti.
Portföy yatırımları 3 milyar 260 milyon dolar tutarında net çıkış kaydetti. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurtdışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 474 milyon dolar, devlet iç borçlanma senetleri piyasasında da 1 milyar 131 milyon dolar net satım yaptığı görüldü. Bunun yanı sıra, yurtdışında ihraç edilen tahvil ve bonolarla ilgili olarak bankalar 847 milyon dolar net geri ödeme gerçekleşti.
Diğer yatırımlar kaleminden kaynaklanan net girişler (net yükümlülük artışı), 5 milyar 845 milyon dolar tutarında gerçekleşti. Diğer yatırımlar altında, yurtiçi bankaların yurtdışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 601 milyon dolar, yurtdışı bankaların yurtiçindeki mevduatları ise 739 milyon dolar tutarında net artış kaydetti.
Yurtdışından sağlanan kredilerle ilgili olarak, genel hükümet 122 milyon dolar net geri ödeme, bankacılık sektörü ve diğer sektörler ise sırasıyla 2 milyar 250 milyon dolar ve 1 milyar 283 milyon dolar net kullanım gerçekleşti. Bankalar, Temmuz ayında kısa vadeli kredilerde net geri ödeyici, uzun vadeli kredilerde net kullanıcı oldu. Resmi rezervler Temmuz ayında 2 milyar 19 milyon dolar arttı.
EKONOMİ BAKANI RAKAMLARI ANALİZ ETTİ
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Cari açıkta ilk 7 ayda düşüş var. Cari açıktaki düşüşte dış ticaret açığındaki düşüş etkili" dedi.
Bakan Zeybekci, Temmuz ayı ödemeler dengesi verilerini değerlendirdi. Bugün açıklanan ödemeler dengesi verilerine göre Türkiye'nin ilk 7 aylık cari açığında yüzde 5,6'lık bir azalma yaşandığını belirten Zeybekci, "Geçen yıl ilk 7 ayda 26,9 milyar dolar olan cari işlemler açığı bu yılın ilk 7 ayında 25,4 milyar dolara geriledi. Cari işlemler hesabındaki açığımız geçen yılın aynı dönemine göre 1,5 milyar dolar azaldı. Bu, ülke ekonomimiz için oldukça olumlu bir gelişme" dedi.
"CARİ AÇIĞIN DÜŞÜŞÜNDE DIŞ TİCARET AÇIĞINDAKİ DÜŞÜŞ ETKİLİ"
Cari açıktaki bu olumlu gelişmenin altında büyük ölçüde ilk 7 ayda görülen dış ticaret açığındaki düşüşün yattığına dikkat çeken Zeybekci, 2014 yılının ilk 7 ayında 34 milyar 183 milyon dolar açık veren dış ticaret dengesi kaleminin bu yılın aynı döneminde 30 milyar 754 milyon dolar açık verdiğini vurguladı. Geçen yıla göre yüzde 10 daha az dış ticaret açığı verildiğini kaydeden Zeybekci, "Dış ticaret kaleminin cari açığın iyileşmesine 3,4 milyar dolarlık katkısı oldu. Ekonomi Bakanlığı olarak 2015 yılında bir küresel dış ticaret daralmasının gerçekleşeceğini tahmin ettiğimizi belirtmiştik. Tüm dünyada görüldüğü gibi Türkiye'nin de hem ihracatında hem de ithalatında düşüşler görülüyor. Ancak hükümet olarak Ekonomi Bakanlığı eliyle aldığımız önlemler ve Türk ihracatçısının büyük özverisi sayesinde ihracatımızdaki düşüş ithalatımızdaki düşüşten çok daha yavaş. Özellikle Ağustos ayından itibaren yılın geri kalan bölümünde dış ticaret kaleminin cari açığa olumlu etkide bulunmaya devam edeceğine şahit olacağız" ifadelerini kullandı.
"TÜRKİYE'DE İKİZ AÇIKLAR DÖNEMİ KAPANMIŞTIR"
Bakan Zeybekci, "Türk ekonomisinin geçmişte devamlı vurgulanan bir zayıf yanı vardı; ikiz açıklar. Yani Türk ekonomisi hem 'bütçe açığı' hem de 'cari açık' veren bir ekonomiydi ve bu durum küresel ekonomik dalgalanmalara büyük duyarlılık yaratıyordu. Bugün baktığımızda 2015 yılının ilk 6 ayında açık değil, 800 milyon dolar fazla veren merkezi yönetim bütçemiz ve giderek düşen cari işlemler açığımız var. Dolayısıyla Türkiye'de ikiz açıklar döneminin kapanmaya başladığını ifade edebiliriz. Attığımız rasyonel adımların olumlu sonuçlarını görmeye başlıyoruz. Dünyaya rasyonel gözle bakan bir kişiye, dünya rasyonel bir bakış açısı sunar. Bu ilişki karşılıklıdır" dedi.
"YIL SONUNA DOĞRU İYİLEŞME DEVAM EDECEK"
Şu ana kadar geçen süreçte elde edilen sonuçların beklentilere birebir uyumlu olduğunu belirten Zeybekci, "Dünya ticaretindeki gelişmeleri anlık izliyor ve önlemleri alıyoruz. Ülkemiz ihracatçısı bu zor küresel şartlarda rakiplerine göre daha iyi bir performans sergiliyor. Bu sayede yılın kalan 5 ayında da dış ticaret açığımızdaki azalma devam edecek. Böylece dış ticaretimiz bu yıl cari açıktaki düşüşü güçlü şekilde desteklemeye devam edecek. Küresel şartlar her ne olursa olsun, geçmişte bir yapısal sorun haline gelmiş ülkemizin cari işlemler açığı sorununun çözümü daha fazla ihracat ve üretim ile mümkündür. Bu şuurla ülkemiz ihracatını ve üretim gücünü artırmak için kamu ve reel sektörü ile sivil toplum kuruluşları ile hep beraber var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
(İHA)