Van Gölü'nün içerisinde bulunan Akdamar Adası'na zarar veren ve kiliseyi de tehdit eden tavşanlar tahliye edilmeye başlandı.
0
Van Gölü'nün içerisinde bulunan Akdamar Adası'na zarar veren ve kiliseyi de tehdit eden tavşanlar tahliye edilmeye başlandı.
Adaya iyi niyetle bırakılan ve popülasyonu aşırı çoğalarak ada vejetasyonuna ve tarihi kiliseye zarar vermeye başlayan tavşanlar, toplanmaya devam ediliyor. Şimdiye kadar toplanan tavşanlar, Doğa Gözcüleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sarı ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Doç. Dr. Lokman Aslan gözetiminde adadan alınarak uygun yerlere bırakılmaya başlandı.
Açıklamalarda bulunan YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Doç. Dr. Lokman Aslan, Gevaş Kaymakamlığı koordinatörlüğünde adadan tavşanları alıp yaşamlarına uygun olan yerlere bırakıldığını belirterek, "Bir aydır yürütülen bir projedir. Bu proje kapsamında Doğa Gözcüleri Derneği'nin de gözetiminde daha önce belirlenmiş olan yerlere, yaşamlarına uygun, habitatlarına uygun yerlere bırakmaktayız. Bundan sonra her tuttuğumuz tavşanı hiç bekletmeden doğayla buluşturacağız. Kiliseyle bir bütün olarak düşünüldüğü zaman Akdamar Adası bildiğiniz gibi turizm amaçlı bir mekan, burada kilise de var. Kilisenin tabi kendi ortamına değilse, çevresine zarar verdiği zaman kiliseye de zarar vermiş olmakta. Oradaki ağaçların yeşermesini, ağaçların çoğalmasını ve normal bulunan ağaçları da erozyona bağlı dengesini bozmakta, dolaysıyla kiliseye ve adaya zarar vermektedir. Çalışma uzun süreli bir çalışma, bir gün de veya bir ayda olacak bir zaman değil. Bizim hedefimiz iki yıl" dedi.
(İHA)