Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ormanların milli ekonomiye katkıları, iklim, su ve toprak rejimi üzerindeki olumlu etkileri ve bir geçim kaynağı olarak ulusal bir servet olduğunubildirerek, "imar ve ıslah etmenin yanında ormanları korumalı ve alanlarını artırmalıyız" dedi.
0
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ormanların milli ekonomiye katkıları, iklim, su ve toprak rejimi üzerindeki olumlu etkileri ve bir geçim kaynağı olarak ulusal bir servet olduğunubildirerek, "imar ve ıslah etmenin yanında ormanları korumalı ve alanlarını artırmalıyız" dedi.
Bayraktar, 21 Mart Dünya Ormancılık Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, ormanın bir ülkede toprak ve su kaynaklarının muhafazası için hayati önem taşıdığını belirtti. Küresel ısınma ve iklim değişikliğine bağlı sorunların gün geçtikçe artması nedeniyle sera gazlarının olumsuz etkilerini gidermedeormanların büyük önem taşıdığına vurgu yapan Bayraktar, ormanların su ve su kaynaklarını koruyucu, toprak koruma fonksiyonundan dolayı suyu depolayıcı, su rejimini düzenleyici, sel ve taşkın önleyici etkileri bulunduğuna dikkati çekti.
Ormanların, dünyada, son yüzyıl içinde büyük bir yok olma süreci yaşadığını, neredeyse yarısından fazlasının orman niteliğini kaybettiğini bildiren Bayraktar, "bu değerli varlığı korumak için gereken duyarlılık gösterilmemektedir" dedi.
2014 verilerine göre 21 bin 584 orman köy ve mahallelerinde 7 milyon 346 bin 297 kişi yaşadığını, bu kesimin ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 9,6'sını, kırsal nüfusun ise yüzde 40'ını barındırdığını belirten Bayraktar, şunları kaydetti:
"Orman köy ve mahallelerinde gelir düzeyi diğer köy ve mahallelere göre daha düşük, işsizlik oranı Türkiye ortalamasının üzerindedir. Orman köylülerin gelir seviyelerini diğer köy ve mahallelere yaklaştıracak ve işsizlik oranını düşürecek projelere öncelik verilmeli, kırsal kalkınma programlarıyla orman köylüsünün toprağını terk etmesinin önüne geçilmelidir. Ormanlar büyük bir zenginlik kaynağı olabilir. Ormanların verimli olarak işletilmesi, geliştirilmesi ve korunması, geçimini doğal kaynaklara bağlı olarak sürdüren ve kırsalda yaşayan insanlarımız açısından hayati önemdedir."
Dünyadaki hızlı nüfus artışı ve sanayileşmenin, doğal kaynaklar üzerinde yoğun baskılar oluşturduğunu, ormanların bu olumsuzluktan ciddi şekilde etkilendiğini vurgulayan Bayraktar, şu bilgileri verdi:
"Yapılan çalışmalar, 2023 yılına kadar dünya nüfusunun yıllık ortalama yüzde 2 artacağını, orman alanlarının tahribinin süreceğini, endüstriyel odun hammaddesi açığının artacağını belirtmektedir.Araştırmalar ormanların biyoçeşitlilik, toprak koruma, su üretimi, rekreasyon, avcılık, eko turizm gibi fonksiyonlarının giderek önem kazanacağı ve bunun doğal orman alanlarından yapılan üretim üzerinde bir baskı unsuru oluşturacağını gösteriyor.
AĞAÇLANDIRMA, EROZYON KONTROLÜ VE MERA ISLAHI ÖNEMLİ
Ormancılığının geliştirilebilmesi, ülke topraklarının korunması ve orman köylülerinin sorunlarının çözümü bakımından ağaçlandırma, erozyon kontrolü ve mera ıslahı çalışmalarına ağırlık verilmelidir. Biyolojik çeşitliliği sağlayacak türde fidanların seçimine özen gösterilmelidir.Orman köylerindeki kooperatifçilik çalışmalarına önem verilmeli, kooperatiflerin rekabet gücü artırılmalıdır.Orman köylülerinin kalkındırılması için alternatif çözümler üretilmeli, bu konudaki projelere destek verilmelidir. Tarım arazilerimizin sellerden zarar görmemesi, topraklarımızın erozyonla kaybolmaması, iklim ve su rejimine ait ekolojik dengenin bozulmaması için çayır mera ve ormanların tahribatının önüne geçilmeli, mevcut orman varlığı ile çayır ve meralar korunmalı ve orman alanları artırılmalıdır."
Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak ormanlar olmadan dünyamızda canlıların yaşamlarını sürdüremeyeceği bilinciyle ağaçlandırma çalışmalarına büyük önem verdiklerini bildiren Bayraktar, "Çok daha yeşil bir Türkiye'de yaşamak istiyoruz. Bu çerçevede 2012 yılında Ağaçlandırma Seferberliği Kapsamında Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile protokol imzaladık. Ziraat Odalarımız, bu kapsamda fidan dikme çalışmalarını sürdürüyor" dedi.
(İHA)