Duruş şekillerinin, insanın fiziksel ve psikolojik durumunu yaşantısı boyunca etkileyen önemli etkenlerden biri olduğunu ifade eden uzmanlar, baş, gövde, kollar ve bacakların birbirine oranla düzgün ve dengeli diziliminin gerekmekte olduğunu söyledi.
0
Duruş şekillerinin, insanın fiziksel ve psikolojik durumunu yaşantısı boyunca etkileyen önemli etkenlerden biri olduğunu ifade eden uzmanlar, baş, gövde, kollar ve bacakların birbirine oranla düzgün ve dengeli diziliminin gerekmekte olduğunu söyledi.
Düzgün bir duruşa sahip olmak için yine dengeli beslenme, egzersiz yapma ve uykunun da çok önemli olduğunu ifade eden uzmanlar, hareketsizlik, masa başında hiç ara vermeden uzun süreli çalışma, yanlış pozisyonda oturma ve yanlış pozisyonda yatma gibi alışkanlıklar önemli duruş bozukluklarına sebep olduğunu söyledi. Duruş bozuklukları belirli bir yaştan sonra kolay kolay düzeltilemeyen sağlık sorunlarına yol açtığını dikkat çeken Fizik Tedavi ve Manipülasyon Uzmanı Dr. Ali Şahabettinoğlu, "Postür bozukluklarında en çok şikayet edilen konuların başında boyun-omuz-sırt ve bel ağrıları gelmektedir. Önlem alınmadığı takdirde, duruş bozuklukları ile omurganın boyun, sırt, bel, kuyruk sokumundaki doğal kavisleri ve açılarının normalden daha az (düzleşme) ya da normalden fazla (hiperlordoz) hal alması ile omurlar arası disklere aşırı yük binmesi, aşınmalara, kas spazmları, fibrozitler ve fıtıklara zemin hazırlar" dedi.
Fizyolojik ve biomekanik yönden iyi postürün, minimum çaba ile, vücutta maksimum konfor ve yeterliliği sağlayan duruş olduğunu belirten Fizik Tedavi ve Manipülasyon Uzmanı Dr. Ali Şahabettinoğlu, postür bozukluklarını düzeltmek için öncelikle sorunun saptanarak doğru postürün öğrenilmesi ve ergonomik koşulların düzeltilmesi gerektiğini ifade etti. Uzun süre masa başında çalışanlar, sürekli bir ekran izlemek zorunda kalanlar, çok fazla miktarda el işi yapanlarda sırtta kamburluk, omuzlarda çökme ve yuvarlaklaşma ve boynun öne doğru eğim yapması şeklindeki duruş bozuklukları ile çok sık karşılaşıldığını ifade eden Uzm. Dr. Ali Şahabettinoğlu, "Boyundan kola-ele vuran ağrınız veya uyuşmanız mevcutsa boyun fıtığı, belden bacağa yayılan ağrınız veya uyuşmanız varsa bel fıtığı olabileceğinizi belirten Uzm. Dr. Ali Şahabettinoğlu, bu durumda öncelikle bir fizik tedavi uzman doktoruna görünmeniz gerektiğini, bel ve boyun fıtıklarında erken teşhisin ve tedavinin çok önemlidir" diye konuştu.
Bursa'daki merkezinde uzun yıllardır uyguladığı manipülasyon tedavisi (elle tedavi) yöntemi ile bir çok hastaya şifa veren Uzm. Dr. Ali Şahabettinoğlu, uyguladığı bu tedavi yönteminin Türkiye'de çok az sayıda uzman doktor tarafından bilinip uygulandığını söyledi. Manipülasyon tedavisinde hastalıklı bölge üzerine bir takım bastırma, germe, döndürme gibi teknikler uyguladığını ifade eden Dr. Ali Şahabettinoğlu, manipülasyon tedavisinin hafif vakalarda 2-3, orta vakalarda 4-6, ileri vakalarda ise 8-10 seans sürdüğünü ve tedavileri 3-5 gün aralıklarla uyguladığını dikkat çekerek manipülasyonun masajla karıştırılmaması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Manipülasyon tedavisi ile hastaların yüzde 98'inin iyileştiğini, sadece yüzde 2 hastada ameliyat gerektiğini belirten Uzm. Dr. Ali Şahabettinoğlu, tıbbi olarak gerekmedikçe ameliyat uygulanmaması gerektiğine dikkat çekti.
(İHA)