AB İstatistik Kurumu Eurostat tarafından yayınlanan 2013 çöp atım raporuna göre AB ülkeleri vatandaşları, kişi başına 418 kilogram çöp atıyor. Rapora göre en az çöp Romanya'dan, en çok çöp ise Danimarka'dan çıkıyor.
0
AB İstatistik Kurumu Eurostat tarafından yayınlanan 2013 çöp atım raporuna göre AB ülkeleri vatandaşları, kişi başına 418 kilogram çöp atıyor. Rapora göre en az çöp Romanya'dan, en çok çöp ise Danimarka'dan çıkıyor.
AB İstatistik Kurumu Eurostat, Avrupa birliği ülkelerinde yaşayan vatandaşların 2013 yılında attığı çöp rakamlarını açıkladı. Kişi başına yıllık 481 kilo çöp atıldığı belirtilen raporda 2002 yılında 527 kilo olan yıllık çöp atımında 2013 yılında 8,7'lik bir düşüş yaşandığı ve bu düşüşün 45 kiloya tekabül ettiği belirtildi. Alınan tedbirler ve uygulamaya konan yeni yönetmenliklerle 2002 yılından itibaren sürekli bir düşüş yaşandığının belirtildiği raporda, toplanan çöplerin yüzde 43'nün geri dönüşüme tabi tutulması ve komposto yapılmasının çevre için sevindirici olarak nitelendirildi. Raporda en sevindirici durumun ise toplanan milyonlarca ton çöpün yüzde 28'i geri dönüşüm yoluyla tekrar sanayiye hammadde olarak kazanılması yüzde 26'sının yakılması ve yüzde 15 'inin de komposto edilerek tarımda kullanılması olduğu vurgulandı.
Avrupa Birliği ülkeleri arasında en az çöp üreten ülkelerin ilk sırasında Romanya gelirken, en çok üreten ülke ise Danimarka oldu. Yıllık kişi başına 300 kilo çöp üreten ülkeleri Romanya, Estonya ve Polonya oluştururken, 300 kilonun üzerinde çöp ürüten ülkeler ise Slovenya, Çek Cumhuriyeti ve Letonya oldu. Danimarka ise, 747 kilo ile kişi başına en çok üreten ülke oldu. Almanya, Lüksemburg, Yunanistan'da 600 kilonun üzerinde çöp üretirken, İrlanda, Malta, Avusturya, Fransa ve Hollanda 500 ile 600 kilo arasında çöp üretildi.
GERİ DÖNÜŞÜMDE LİDER SLOVAKYA
Almanya'da kişi başına çöpe attığı 600 kilonun üçte ikisinin geri dönüşüme tabi tutulduğu bildirilirken, geri dönüşüm konusunda en başarılı ülkelerin yüzde 55 ile Slovenya, yüzde 47 ile Almanya, yüzde 34 ile Belçika ve yüzde 33 İsveç olduğu ifade edildi. Geri dönüşüm siteminde kullanılan komposto yönteminde en başarılı olan ülkelerin yüzde 35 ile Avusturya, yüzde 26 ile Hollanda, yüzde 21 ile Belçika ve yüzde 20 Lüksemburg olduğu açıklandı. Çöpleri yakarak imha eden ve yanma sırasında ortaya çıkan enerji ısıtmada ve aydınlatmada kullan ülkelerin başında yüzde 64 oranı ile Estonya birinci sırada bulunurken, yüzde 54'lik kesimle Danimarka ikinci ve yüzde 50'lik bir oranla İsveç üçüncü sırada yer aldı. Çöp depolama yaparak kısa vadeli çözüm bulan ülkeler sıralamasında Romanya yüzde 97 ile ilk sırada, ada olması nedeniyle Malta yüzde 88 ile ikinci sırada ve Hırvatistan yüzde 85'lik oranla üçüncü oldu. 2013 yılında katı atıkları sanayiye kazandıran ülkelerin başında yüzde 65'lik oranla Almanya, yüzde 61'ile Slovenya ikinci sırada, yüzde 59'luk oranla Avusturya üçüncü sırada yer aldı.
(İHA)