Çanakkale'yi geçilmez kılan kahramanların silahlarının maketleri yaptı. Bu maketleri diğerlerinden ayıran başlıca özellik ise, çalışır ve ateş edebilir durumda olmaları.
0
Çanakkale'yi geçilmez kılan kahramanların silahlarının maketleri yaptı. Bu maketleri diğerlerinden ayıran başlıca özellik ise, çalışır ve ateş edebilir durumda olmaları.
18 Mart'ta 100. yıl dönümü olan Çanakkale Zaferi, İzmir'de yaşayan İsmail Tok'un (63) hayatında farklı bir yere sahip. Bundan 15 yıl önce Çanakkale'yi gezen emekli İsmail Tok, rehberin anlattığı savaş anılarından etkilenerek, Türk askerinin tarihi zaferde kullandığı silahların maketini yapmaya karar verdi. Yapmak istediği maketlerin diğerlerinden farklı olmasını isteyen Tok, silahların çalışır ve ateş edebilir halini yapmak için harekete geçti.
PİYADE TÜFEĞİ DE VAR KRUPP TOPU DA
Evinin çatısında kömürlükten bozma küçücük bir atölye yapan Tok, çalışmalarına burada başladı. Ahşap kullanarak el emeğiyle yaptığı Nusret mayın gemisini ışıklarla donatarak güzel bir görünüme kavuşturan İsmail Tok, daha sonra Almanların 1. Dünya Savaşı'nda kullanılmak üzere Osmanlı'ya hediye ettiği Krupp topların iki modelini yaptı. Metalden yaptığı top bataryalarını, tüm mekanizmaları ve top haznesiyle gerçeğine uygun yapan Tok, kahraman askerlerimizin kullandığı Osmanlı piyade tüfeğinin de minyatürünü yaptı.
"TÜYLERİM DİKEN DİKEN OLDU"
Çanakkale ruhunu anlamanın çok önemli olduğunu vurgulayan İsmail Tok, "Anafartalar'da yaşananları rehber eşliğinde dinlediğimde tüylerim diken diken oldu. Sanki farklı bir dünyada yaşıyormuşum gibi hissettim. Düşman birliklerinin kullandığı ve saniyede 600 mermi atan silahların karşısında biz bu silahlarla Çanakkale'yi geçilmez hale getirdik ve geçemediler" dedi.
"BU VATAN BİZE TOMBALADAN ÇIKMADI"
Çanakkale Savaşı'nda kullanılan silahların maketini yapıp hevesini almak istediğini söyleyen Tok, "Nusret mayın gemisinin bir gecede gidip düşmanın 'sapan taşı dahi kalmadı' dediği dönemde o mayınları döşeyip düşman gemilerini batırması apayrı bir olaydır. Bunları gençlere kesinlikle anlatmamız lazım, öğretmemiz lazım. Bu şekilde daha kolay, daha yardımcı olarak yaşayarak anlatabiliriz. Almanların bize hediye ettiği bu toplar orada muazzam iş görmüş. Bunlar gençler için çok önemli. Bunları görmeleri lazım. Bu ülke bize bedava kalmadı, tombaladan çıkmadı. Her karış toprağında şehit kanı var bu ülkenin. Gençliğin bu konuda çok duyarlı olması lazım, sahip çıkması lazım" ifadelerini kullandı.
"HÂLÂ GİDİP GÖRMEYENLER VAR"
Silahlara herkes kadar merakının olduğunu dile getiren İsmail Tok, şöyle konuştu; "Önemli olan o müzeyi burada canlandırmaktı. Onları burada anlatabilmek önemli. Çünkü hala gidip görmeyenler var. Bu şekilde maketlerle anlatarak gençler ülkemizin ne şartlar altında kurtarıldığını daha iyi anlayabilir."
Silahları ateşlemek için av tüfeklerinin fişeğinde kullanılan kapsüllerden faydalanan İsmail Tok, kuru sıkı olan silahları evinde oluşturduğu Çanakkale köşesinde sergiliyor.
(İHA)